Secretele turnului medieval de la Răchitova

Mai puţin 500 de oameni trăiesc în Răchitova, o aşezare retrasă din Ţara Haţegului, înconjurată de păduri şi dealuri, renumită pentru ţuica făcută de localnici. Cea mai mare mândrie a comunităţii este însă turnul medieval care veghează asupra satului, un monument vechi din secolul al XIV-lea.

Donjonul cu o înălţime de aproape nouă metri, cu ziduri groase de circa doi metri, a fost ridicat pe un coş vulcanic, cu roci de origine vulcanică provenite de la cariera medievală de la poalele sale.

O parte a turnului s-a prăbuşit la mijlocul secolului XX, în urma unui cutremur, iar în anii ’70, după ce monumentul a fost cercetat arheologic, au avut loc lucrări de consolidare ale rămăşiţelor sale. Vechea cetate, încojurată cu un val de pământ, nu are menţiuni documentare, însă istoricii susţin că a fost ridicată pe moşiile familiei cneziale şi nobiliare Muşina de la Densuş.

Pe o terasă din vecinătatea aşezării, la sfârşitul anilor ’80 arheologii au descoperit rămăşiţele unei biserici medievale. „Biserica a fost abandonată, iar materialele ei de construcţie au fost reutilizate la ridicarea unui alt lăcaş de cult, situat pe un alt amplasament. Cercetarea arheologică a scos la iveală importante fragmente de frescă. Concluziile cele mai avizate socotesc astăzi că veşmântul pictat la Răchitova a aparţinut şcolii de pictori care a realizat, în intervalul primei jumătăţi a secolului al XV-lea, ansambluri asemănătoare, la Densuş şi Ribiţa”, informa istoricul Adrian Andrei Rusu, pe medievistica.ro.

Turnul medieval de la Răchitova este puţin cunoscut turiştilor care ajung în Ţara Haţegului, extrem de ofertantă în vestigii istorice. Printre atracţiile medievale ale ţinutului se numără bisericile Densuş, Ostrov, Peşteana, Colţ, Sînpetru, Sântamaria Orlea, Prislop, turnul Crivadiei, Cetatea Mălăieşti, Curtea nobiliară de la Sălaşul de Sus, Cetatea Colţ, Curtea nobiliară a Cândeştilor. Lor li se adaugă oraşul antic de la Sarmizegetusa şi conacele ridicate în secolele trecute de familiile nobiliare.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

nouă + șaisprezece =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
S-a lansat proiectul de amenajare a trecerilor la nivel a drumurilor naționale cu calea ferată         Măsuri de urgență pentru prevenirea infecțiilor cu Coronavirus în municipiul Deva         Femeie tâlhărită pe o stradă din Petroșani         Lemne confiscate de polițiști, în urma unui control în trafic         Accident pe un bulevard din Deva         Deputatul Marius Surgent a revenit în PNL: “Alianța ALDE – PSD s-a dovedit a fi una toxică pentru noi”         Berbeceanu, mesaj controversat pentru șefii Bisericii Ortodoxe Române, pe tema coronavirusului         Accident mortal la ieșirea din Hațeg. Coliziune între un camion și un autoturism         Primul caz de coronavirus în România         Reparaţii la SJU Deva de peste 1.000 miliarde lei vechi. „Banii ar fi trebuit să ajungă pentru finalizarea lucrărilor”         Interviu. Miron Țic: „Sunt mulţumit că am putut să realizez cele aproape 40 de cărţi pe care le-am scris până acum”         Finanțări nerambursabile pentru proiectele societății civile         Doi taximetriști din Deva au fost condamnați după ce au jefuit un român întors din SUA         Concerte de 1 Martie și Ziua Femeii susținute de elevi ai Liceului de Arte         CONSILIUL JUDEŢEAN HUNEDOARA. Scriitorul și publicistul Marian Boboc, „Cetățean de onoare” al judeţului         Patru hunedoreni prinși la furat de fier vechi         Ați văzut-o? Tânără însărcinată, dată dispărută după ce a fugit din centrul maternal         Spărgători de biserici capturați de Poliție         „HUNEDOARA PE MÂINI BUNE”. ALDE Hunedoara intră în alegeri cu candidaţi proprii         Un liceu din Hunedoara, târât prin noroi de prorpiul dascăl