Secretele turnului medieval de la Răchitova

Mai puţin 500 de oameni trăiesc în Răchitova, o aşezare retrasă din Ţara Haţegului, înconjurată de păduri şi dealuri, renumită pentru ţuica făcută de localnici. Cea mai mare mândrie a comunităţii este însă turnul medieval care veghează asupra satului, un monument vechi din secolul al XIV-lea.

Donjonul cu o înălţime de aproape nouă metri, cu ziduri groase de circa doi metri, a fost ridicat pe un coş vulcanic, cu roci de origine vulcanică provenite de la cariera medievală de la poalele sale.

O parte a turnului s-a prăbuşit la mijlocul secolului XX, în urma unui cutremur, iar în anii ’70, după ce monumentul a fost cercetat arheologic, au avut loc lucrări de consolidare ale rămăşiţelor sale. Vechea cetate, încojurată cu un val de pământ, nu are menţiuni documentare, însă istoricii susţin că a fost ridicată pe moşiile familiei cneziale şi nobiliare Muşina de la Densuş.

Pe o terasă din vecinătatea aşezării, la sfârşitul anilor ’80 arheologii au descoperit rămăşiţele unei biserici medievale. „Biserica a fost abandonată, iar materialele ei de construcţie au fost reutilizate la ridicarea unui alt lăcaş de cult, situat pe un alt amplasament. Cercetarea arheologică a scos la iveală importante fragmente de frescă. Concluziile cele mai avizate socotesc astăzi că veşmântul pictat la Răchitova a aparţinut şcolii de pictori care a realizat, în intervalul primei jumătăţi a secolului al XV-lea, ansambluri asemănătoare, la Densuş şi Ribiţa”, informa istoricul Adrian Andrei Rusu, pe medievistica.ro.

Turnul medieval de la Răchitova este puţin cunoscut turiştilor care ajung în Ţara Haţegului, extrem de ofertantă în vestigii istorice. Printre atracţiile medievale ale ţinutului se numără bisericile Densuş, Ostrov, Peşteana, Colţ, Sînpetru, Sântamaria Orlea, Prislop, turnul Crivadiei, Cetatea Mălăieşti, Curtea nobiliară de la Sălaşul de Sus, Cetatea Colţ, Curtea nobiliară a Cândeştilor. Lor li se adaugă oraşul antic de la Sarmizegetusa şi conacele ridicate în secolele trecute de familiile nobiliare.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

patru × 1 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Carmen Hărău: “Politica trebuie să fie soluţia, nu problema!”         Mașina Poliției implicată într-un accident în Hunedoara         Scene șocante s-au petrecut într-un supermaket din Deva         Data inaugurării „autostrăzii – muzeu” va fi decisă la sfârșitul lunii septembrie         DE CĂPĂTUIALĂ. Şefii PSD ai judeţului scot la concurs postul lui Sălan Jnior         ÎN ANUMITE CONDIȚII. Restanțierii din Deva pot scăpa de plata penalităților         Drumarii se întorc după trei luni pe șantierul șoselei Hunedoara – Călan         Accident soldat cu doi morți pe Autostrada A1, între Deva și Ilia         Accident cu mașina Poliției         Incendiu puternic la o casă din satul Baldovin         Razii ale Poliției TF în gările din județ         Spărgători de locuințe prinși în urma unor descinderi         Biciclist lovit de mașină, în Hunedoara         Concert de muzică rock în Parcul Cetăţii Deva         Prins la furat pe șantierul căii ferate         Arme confiscate în Lupeni         Prostituată jefuită pe centura Devei         Avram Iancu a renunțat la visul de a deveni președintele României         Lansare de carte. Albumul fotografic „Oameni și locuri. Comuna Luncoiu de Jos”         APA PROD SA, UN SCANDAL FĂRĂ SFÂRŞIT. Preţul apei, cea mai recentă răfuială politică între PNL şi PSD Hunedoara