Seceta și MHC-ul au transformat Lacul Cinciș. Ce se întâmplă la bisericile părăsite

Apele nu au mai ajuns în ultimii ani la ruinele bisericii romano-catolice de la „coada” lacului Cinciş, iar seceta prelungită din această iarnă le-a îndepărtat şi mai mult de monument.

În urmă cu câteva decenii, erau luni în şir în care biserica veche de peste două secole se afla sub ape aproape în totalitate. Nivelul lacului de acumulare ajungea atunci şi la ruinele bisericii ortodoxe învecinate, situată mai sus de cea romano-catolică. De câţiva ani, întinderea apelor de la Cinciş s-a restrâns, unul dintre motive fiind necesarul de apă pentru microhidrocentrala de sub barajul lacului de acumulare.

Priveliştea lacului din vecinătatea Hunedoarei s-a transformat radical, iar cele două monumente au devenit mai accesibile turiştilor. Totuşi, călătorii care doresc să le viziteze găsesc aici un peisaj dezolant. Bisericile de pe mal sunt ruinate, iar împrejurimile lor sunt poluate de covoare întinse de gunoaie, aduse la mal de râul Cerna. Nicio autoritate nu s-a implicat în reabilitarea celor două monumente şi în curăţarea terenurilor din împrejurimile lor, chiar dacă interesul pe care îl prezintă aceste locuri a crescut.

Biserica romano-catolică a fost ridicată la sfârşitul secolului al XVIII-lea, din ordinul împărătesei Maria Tereza. Până în anii 1960, când autorităţile au decis inundarea satelor Cinciş, Valea Ploştii, Baia lui Crai, Moara Ungurului şi Ciuleni pentru a amenaja lacul Cinciş, biserica era mândria sătenilor, alături de alte aşezăminte vechi de secole. În apropiere se află rămăşiţele bisericii ortodoxe din Baia Craiului, veche de un secol. Turiştii găsesc și aici de un peisaj dezolant: o turlă care stă să se prăbuşească, ziduri ruinate şi o pădure plină de gunoaie şi pet-uri aduse de apele revărsate în jurul ei.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

1 × 5 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Piesa săptămânii, la Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva         Elevii primesc bursele sociale pe două luni         Copilă de nouă ani lovită de mașină, în Hunedoara         Accident pe Strada Horea, din Deva. Un tânăr a fost rănit         Au furat economiile de-o viață ale unei femei         Trei hunedoreni acuzați că au jefuit un pensionar         Bărbat arestat pentru înșelăciune, în județul Hunedoara         Fântânile localnicilor din zona Vața de Jos sunt curățate de pompieri         A doua etapă de dezinsecție terestră din acest an, la Deva!         Cod portocaliu de ploi torențiale, vijelii și grindină         Hoț prins la Orăștie         PICTURĂ PE STICLĂ REPREZENTÂND SFINȚII APOSTOLI PETRU ȘI PAVEL         Circulația s-a deblocat pe DJ 668, la Streisângeorgiu         Vizitează județul Hunedoara și locurile sale de poveste         Mircea Moloț: „Faptul că PNL trâmbițează un așa zis program de relansare economică nu este deloc rău. Rău este că…”         Șofer băut, cursă periculoasă pe un bulevard din Deva         Accident grav pe Strada Mihai Eminescu, din Deva, produs de o tânără         Restricții de circulație pe autostrada A1 Timișoara – Lugoj, Lotul 2         Ce a rămas după incendiul care a mistuit fosta Școală de ucenici din combinatul Hunedoara         S-a deschis ștrandul din Hunedoara