Seceta și MHC-ul au transformat Lacul Cinciș. Ce se întâmplă la bisericile părăsite

Apele nu au mai ajuns în ultimii ani la ruinele bisericii romano-catolice de la „coada” lacului Cinciş, iar seceta prelungită din această iarnă le-a îndepărtat şi mai mult de monument.

În urmă cu câteva decenii, erau luni în şir în care biserica veche de peste două secole se afla sub ape aproape în totalitate. Nivelul lacului de acumulare ajungea atunci şi la ruinele bisericii ortodoxe învecinate, situată mai sus de cea romano-catolică. De câţiva ani, întinderea apelor de la Cinciş s-a restrâns, unul dintre motive fiind necesarul de apă pentru microhidrocentrala de sub barajul lacului de acumulare.

Priveliştea lacului din vecinătatea Hunedoarei s-a transformat radical, iar cele două monumente au devenit mai accesibile turiştilor. Totuşi, călătorii care doresc să le viziteze găsesc aici un peisaj dezolant. Bisericile de pe mal sunt ruinate, iar împrejurimile lor sunt poluate de covoare întinse de gunoaie, aduse la mal de râul Cerna. Nicio autoritate nu s-a implicat în reabilitarea celor două monumente şi în curăţarea terenurilor din împrejurimile lor, chiar dacă interesul pe care îl prezintă aceste locuri a crescut.

Biserica romano-catolică a fost ridicată la sfârşitul secolului al XVIII-lea, din ordinul împărătesei Maria Tereza. Până în anii 1960, când autorităţile au decis inundarea satelor Cinciş, Valea Ploştii, Baia lui Crai, Moara Ungurului şi Ciuleni pentru a amenaja lacul Cinciş, biserica era mândria sătenilor, alături de alte aşezăminte vechi de secole. În apropiere se află rămăşiţele bisericii ortodoxe din Baia Craiului, veche de un secol. Turiştii găsesc și aici de un peisaj dezolant: o turlă care stă să se prăbuşească, ziduri ruinate şi o pădure plină de gunoaie şi pet-uri aduse de apele revărsate în jurul ei.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

șaptesprezece + unu =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Scrisoare deschisă Sindicatului Medicorul Honorem al medicilor de la Spitalul Județean din Deva         Coronavirus. Situaţia actualizată pentru judeţul Hunedoara – 06 aprilie 2020         Tâlhărie în Călan         Coronavirus, situația la zi în 6 aprilie. Câte cazuri sunt în Hunedoara         A murit istoricul hunedorean Ioachim Lazăr         16 incendii de vegetație în județul Hunedoara         Al 15-lea deces al unui pacient în județul Hunedoara, infectat cu coronavirus         PARLAMENTUL UE. Noi măsuri financiare pentru combaterea pandemiei         Coronavirus. Situaţia actualizată pentru judeţul Hunedoara – 05 aprilie 2020         Cadrele medicale din Hunedoara respiră ușurat. Rezultate negative la testele coronavirus         124 de persoane infectate cu coronavirus în Hunedoara         Accident grav pe un câmp din zona Orăștiei         Spargere la un magazin din Lupeni. Hoții au fost prinși în flagrant         Doamnă/domnule doctor, vă respect decizia! La război nu mergi fără pușcă         Amenzi pentru cei care nu poartă măști în Simeria         Încă trei decese ale unor bolnavi infectați și cu coronavirus, în județul Hunedoara         Câte cadre medicale au fost diagnosticate cu coronavirus         O femeie cu afecțiuni grave, al 11-lea hunedorean pe lista decedaților diagnosticați cu coronavirus         Coronavirus. Vești bune la Spitalul municipal Hunedoara, după testarea cadrelor medicale         Coronavirus: Situația la zi în județul Hunedoara