LA ZAM. Singurul loc din România unde alimentarea cu apă depinde de un spital de psihiatrie

Spital_Zam_sectia_inchisa_fb2cb67357Zeci de familii din comuna Zam sunt afectate de oprirea apei din reţea. Oamenii se află într-o situaţie neobişnuită: spitalul de psihiatrie din localitate funcţionează ca intermediar între furnizorul de apă şi beneficiari, iar localnicii depind de spital.

 

În urmă cu jumătate de secol, când a fost înfiinţat Spitalul de Psihiatrie din Zam, vechiul conac nobiliar era una dintre puţinele clădiri din zona localităţii hunedorene care beneficia de racordarea la o reţea de apă. Cu timpul, reţeaua a fost extinsă la casele din comună, însă proiectul a fost întocmit într-un mod anormal, astfel încât alimentarea cu apă a localităţii să depindă de spital. Locuinţele sătenilor au fost branşate la reţeaua spitalului, iar atunci când au loc lucrări de reparaţii a conductelor, la spital, locuitorii rămân fără apă. „Noi depindem de spital şi nu e normal. În ultimele săptămâni ei au oprit furnizarea apei de mai multe ori, uneori fără să fim anunţaţi, chiar dacă pentru apa de la robinete noi avem contracte cu spitalul şi le plătim lor ceea ce consumăm”, spune Vasile, un localnic. Bărbatul este nemulţumit de opririle frecvente ale apei, dirijate de conducerea spitalului. Localnicii plătesc circa 1,5 lei pe metru cub de apă consumat.

 

Angelica Luca, şeful Serviciului de achiziţii în cadrul Spitalului de Psihiatrie Zam, susţine că oprirea apei s-a făcut din motive obiective: au avut loc reparaţii în reţea şi, în plus, ultimele săptămâni seceta a dus la scăderea debitului izvoarelor care alimentează reţeaua. „Noi trebuie să ne îngrijim în primul rând de spital să aibă apă. Ce s-ar întâmpla dacă din lipsa ei ar izbucni o epidemie în spital. Nu am oprit apa pentru că aşa am vrut noi”, a spus Angelica Luca. Ea le cere sătenilor să fie mai economi, pentru ca apa trecută prin conductele spitalului să le ajungă tuturor. Deocamdată, circa 80 de familii din comună, dar şi sediile unor instituţii depind de spital.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

13 + douăzeci =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Polițiști anti-covid. Controale ample în zonele aglomerate din județul Hunedoara         Ce au decis magistrații în dosarul „matriței din Sarmizegetusa Regia”. Soluția dată la cererea de recompensă depusă de o tânără         Consiliul Județean Hunedoara va susține salariile paramedicilor Asociației Salvital – SMURD         BISERICA ROTONDĂ DE LA GEOAGIU         Transalpina Pădurenilor. Cum arată noua șosea din munții Hunedoarei, după finalizare         ALERTĂ. Peste 70 de cazuri noi de Covid 19 în județul Hunedoara         Angajat al Minei Lupeni, infectat cu noul coronavirus         Ecaterina Andronescu: „Nu sunt de acord să eliminăm educația tehnologică!”         După 16 ani și 4 mandate de primar, Gheorghe Ile se retrage din cursa electorală         Noul coronavirus lovește devastator în județul Hunedoara. Nouă localități, la limita carantinării         Ioan de Hunedoara a fost omagiat de hunedoreni         Povestea științifică a Cetății Deva         Situație dramatică în Orăștie: Tâmpenia „Nu purtați mască”, „Nu este Covid 19” dă roade. Finanțele – închise, în urma infectării unor angajate         Dosarul retrocedărilor controversate din Retezat, soluționat după un deceniu. Ce a decis instanța         Fortificația Sarmizegetusei Regia va fi restaurată integral         Începe distribuirea unor produse alimentare destinate anumitor categorii de persoane din Deva         Muncă la negru pe șantierul căii ferate Simeria – Gurasada         Din bugetul județului Hunedoara se va amenaja un compartiment destinat tratării pacienților cardiaci critici         CJ Hunedoara: Încă 3 milioane de lei pentru drumurile județene         CJ Hunedoara va finanța închiderea deponeului neconform de la Vulcan