LA ZAM. Singurul loc din România unde alimentarea cu apă depinde de un spital de psihiatrie

Spital_Zam_sectia_inchisa_fb2cb67357Zeci de familii din comuna Zam sunt afectate de oprirea apei din reţea. Oamenii se află într-o situaţie neobişnuită: spitalul de psihiatrie din localitate funcţionează ca intermediar între furnizorul de apă şi beneficiari, iar localnicii depind de spital.

 

În urmă cu jumătate de secol, când a fost înfiinţat Spitalul de Psihiatrie din Zam, vechiul conac nobiliar era una dintre puţinele clădiri din zona localităţii hunedorene care beneficia de racordarea la o reţea de apă. Cu timpul, reţeaua a fost extinsă la casele din comună, însă proiectul a fost întocmit într-un mod anormal, astfel încât alimentarea cu apă a localităţii să depindă de spital. Locuinţele sătenilor au fost branşate la reţeaua spitalului, iar atunci când au loc lucrări de reparaţii a conductelor, la spital, locuitorii rămân fără apă. „Noi depindem de spital şi nu e normal. În ultimele săptămâni ei au oprit furnizarea apei de mai multe ori, uneori fără să fim anunţaţi, chiar dacă pentru apa de la robinete noi avem contracte cu spitalul şi le plătim lor ceea ce consumăm”, spune Vasile, un localnic. Bărbatul este nemulţumit de opririle frecvente ale apei, dirijate de conducerea spitalului. Localnicii plătesc circa 1,5 lei pe metru cub de apă consumat.

 

Angelica Luca, şeful Serviciului de achiziţii în cadrul Spitalului de Psihiatrie Zam, susţine că oprirea apei s-a făcut din motive obiective: au avut loc reparaţii în reţea şi, în plus, ultimele săptămâni seceta a dus la scăderea debitului izvoarelor care alimentează reţeaua. „Noi trebuie să ne îngrijim în primul rând de spital să aibă apă. Ce s-ar întâmpla dacă din lipsa ei ar izbucni o epidemie în spital. Nu am oprit apa pentru că aşa am vrut noi”, a spus Angelica Luca. Ea le cere sătenilor să fie mai economi, pentru ca apa trecută prin conductele spitalului să le ajungă tuturor. Deocamdată, circa 80 de familii din comună, dar şi sediile unor instituţii depind de spital.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

șaptesprezece − zece =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Accident grav pe DN 76 Deva – Brad         Încep lucrările de anvelopare la Blocul 13A, strada Mihai Eminescu         Teribilism la volan. Un tânăr a produs dezastrul pe DN 68 A Deva – Lugoj         Accident grav în Hunedoara. O ambulanță a lovit un biciclist         Accident mortal. Un bărbat s-a prăbușit cu mașina în râul Cerna         Accident grav în apropiere de Brad         Momente traumatizante pentru mama unei fetițe de cinci luni, după ce a adus bebele la spital         Politicienii care râvnesc la primăriile celor mai mari municipii hunedorene         Laureatul Premiului Internațional „Leonardo Da Vinci – Artist Universal” 2019. Romeo Dobrotă (Romi) din Toronto – Artistul plastic din vecini         Au fost scoase la licitație lucrările la Casa de Cultură din Hunedoara         Primarul Marcel Goia nu va mai candida la Hațeg         Seceta și MHC-ul au transformat Lacul Cinciș. Ce se întâmplă la bisericile părăsite         Accident produs de un tânăr de 18 ani         Cum este „chinuită” o angajată a CFR, în fața barierelor de pe DN 7, la Simeria         Elev atacat și buzunărit pe holurile unei școli din Deva         Lucrări de modernizare la Stadionul Municipal Deva         Buget 2020. Proiectele Primăriei Hunedoara pentru acest an         AICI SUNT BANII DUMNEAVOASTRĂ. Cum a fost drămuit bugetul Devei         Investiții în fabrica de clăpari din Orăștie         Bărbat lăsat fără bani într-o parcare din Deva