LA ZAM. Singurul loc din România unde alimentarea cu apă depinde de un spital de psihiatrie

Spital_Zam_sectia_inchisa_fb2cb67357Zeci de familii din comuna Zam sunt afectate de oprirea apei din reţea. Oamenii se află într-o situaţie neobişnuită: spitalul de psihiatrie din localitate funcţionează ca intermediar între furnizorul de apă şi beneficiari, iar localnicii depind de spital.

 

În urmă cu jumătate de secol, când a fost înfiinţat Spitalul de Psihiatrie din Zam, vechiul conac nobiliar era una dintre puţinele clădiri din zona localităţii hunedorene care beneficia de racordarea la o reţea de apă. Cu timpul, reţeaua a fost extinsă la casele din comună, însă proiectul a fost întocmit într-un mod anormal, astfel încât alimentarea cu apă a localităţii să depindă de spital. Locuinţele sătenilor au fost branşate la reţeaua spitalului, iar atunci când au loc lucrări de reparaţii a conductelor, la spital, locuitorii rămân fără apă. „Noi depindem de spital şi nu e normal. În ultimele săptămâni ei au oprit furnizarea apei de mai multe ori, uneori fără să fim anunţaţi, chiar dacă pentru apa de la robinete noi avem contracte cu spitalul şi le plătim lor ceea ce consumăm”, spune Vasile, un localnic. Bărbatul este nemulţumit de opririle frecvente ale apei, dirijate de conducerea spitalului. Localnicii plătesc circa 1,5 lei pe metru cub de apă consumat.

 

Angelica Luca, şeful Serviciului de achiziţii în cadrul Spitalului de Psihiatrie Zam, susţine că oprirea apei s-a făcut din motive obiective: au avut loc reparaţii în reţea şi, în plus, ultimele săptămâni seceta a dus la scăderea debitului izvoarelor care alimentează reţeaua. „Noi trebuie să ne îngrijim în primul rând de spital să aibă apă. Ce s-ar întâmpla dacă din lipsa ei ar izbucni o epidemie în spital. Nu am oprit apa pentru că aşa am vrut noi”, a spus Angelica Luca. Ea le cere sătenilor să fie mai economi, pentru ca apa trecută prin conductele spitalului să le ajungă tuturor. Deocamdată, circa 80 de familii din comună, dar şi sediile unor instituţii depind de spital.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Intervențiile de la Cetatea Costești vor fi reluate la primăvară         TOP 3 ținute cool pentru birou atunci când ești în criză de timp și idei!         Ce spun șefii Parcului Național Retezat despre „măcelul pădurilor” prezentat de activiștii de mediu         EVENIMENTUL ÎN TURISM. Târgul de Turism al României 2019 – încă un pas spre disoluţie         Povestea unui alergător la 51 de ani. Forrest Gump de Valea Jiului: Fuge 500 kilometri lunar şi mănâncă pită cu slană         Scrisoare deschisă către politicienii din USR – PLUS Hunedoara         Kogaionon, „muntele sfânt al dacilor“. Zece argumente pentru care locul sacru al strămoșilor noștri era Vârful Godeanu         Bărbat plecat la cules de ciuperci, rătăcit în Munții Orăștiei         Foştii anchetatori ai lui Traian Berbeceanu cer scoaterea cărții sale de pe piaţă         Teodora Larisa Petruț şi prospețimea poeziei         Lucian Heiuş le cere demisia. Trei politruci PSD cu funcţii publice ar trebui să plece din posturi         Marius Surgent, deputat ALDE: În turul doi al alegerilor prezidențiale voi vota candidatul dreptei         Cursa infernală a unui autocar pe DN 7. Pasagerii au trecut prin momente de spaimă         Accident grav pe DN 66 Călan – Haţeg, produs de un tânăr băut         Scene înfiorătoare în timpul unui spectacol de circ în Hunedoara         Hunedorean acuzat că a jefuit un cabinet medical din spital         Carmen Hărău : „Este greu dar foarte onorant să lupți acum pe frontul anti-PSD!”         11 ani de la tragedia din Mina Petrila         Accident rutier pe șoseaua Hunedoara – Deva         Tânăr acuzat de înșelăciune