Se redeschide Muzeul Mineritului

Muzeul Mineritului din Petroșani va fi redeschis publicului în 1 iunie, după ce a fost reabilitat printr-un proiect finanțat cu fonduri europene. „Valoarea totală a investiției de la Muzeul Mineritului a fost de 4,94 milioane lei, valoarea finanțării nerambursabile fiind de 4,84 milioane lei. Iar acum, muzeul complet reabilitat se redeschide pentru publicul larg, intrarea fiind pentru început gratuită”, a informat Primăria Petroșani.

În primele două săptămâni din luna iunie, vizitarea muzeului ar putea fi gratuită potrivit primarului Tiberiu Iacob Ridzi.
Alături de colecțiile care prezintă istoria mineritului de cărbune şi a dezvoltării tehnicii miniere de exploatare, au fost alocate spații expoziționale separate pentru Muzeul Muntelui și o expoziție etnografică, găzduite la mansarda clădirii.
„Muzeul este și de citit. Dincolo de exponate, care în proporție de 98% sunt originale, noi avem și povești. Nu suntem doar un muzeu tehnic. Suntem un muzeu tehnic și de povești. Am cronometrat și, pentru ca un vizitator să îl poată parcurge în întregime, este nevoie de circa o oră și jumătate – două ore”, a explicat muzeograful Marian Boboc.

Clădirea muzeului a fost reparată, consolidată şi dotată cu un lift care asigură accesul de la demisol până în pod. A fost dotată cu instalaţii şi echipamente pentru asigurarea utilităţilor şi a condiţiilor de climatizare, siguranţă la foc, antiefracţie, cu mobilier pentru expunerea şi protejarea patrimoniului cultural. Zona din faţa muzeului a fost reamenajată cu alei, trotuare şi spaţii verzi. Muzeul Mineritului a fost inaugurat în 1967 şi funcţionează într-o clădire veche de un secol. Colecţiile sale prezintă istoria mineritului de cărbune şi a dezvoltării tehnicii miniere de exploatare.

Foto: Primăria Petroșani

Comentarii FB

comentarii
Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ziarul Hunedoreanului