Se negociază prelungirile pentru salvarea contractului dintre CEH şi chinezi

Acordul încheiat de Complexul Energetic Hunedoara cu chinezii a ajuns în impas şi trebuie să intre în prelungiri, asta în condiţiile în care nu s-a reuşit nici măcar finalizarea etapei negocierilor. Reprezentanţii Cosniliului de Administraţie ai Complexului Energetic Hunedoara au avut, vineri, mai multe întâlniri şi discuţii la Bucureşti pentru a vedea ce se poate face pentru a salva contractul cu chinezii, în valoare de aproximativ 270 de milioane de dolari.

 

mintiaPreşedintele Consiliului de Administraţie al CEH, Alexandru Blaj, care s-a aflat la Bucureşti, a precizat că au fost o serie de întâlniri, inclusiv la Guvern, pentru a se căuta soluţii în vederea prelungirii perioadei de negociere dintre CEH şi partea chineză, Blaj a refuzat să ofere amănunte despre negocierile purtate, precizând doar că va putea spune mai multe doar după ce se va găsi o soulţie care să convină tuturor părţilor şia sta probabil săptămâna viitoare. Practic, contarctul ce vizează retehnologizarea Grupurilor 3 şi 4 de la termocentrala Mintia, anunţat în toamna anului trecut de premierul Victor Ponta ca o mare dealizare, s-a împotmolit la capitolul garanțiilor ce trebuie depuse de partea română pentru creditul furnizor ce ar urma să fie acordat de chinezi. Şi, cum valabilitatea contractului cu China expiră pe data de 28 februarie, ar trebui găsită o soluţie de prelungire a lui măcar cu încă 6 luni, după cum cred semnatarii lui.

 

Reabilitarea grupurilor energetice, obligatorie

 

De precizat că, pentru a putea funcţiona, Mintia trebuie să-şi reabiliteze grupul 4 și instalațiile de desulfurare la grupurile 3 și 4. Contractul a fost perfectat la începutul lunii septembrie 2014, cu prilejul vizitei în China a premierul Victor Ponta şi a fost anunţat ca o mare realizare, dar încă nu a fost implementat. Un contract în valoare de 270 de milioane de dolari, bani care trebuie returnaţi de Complexul Energetic Hunedoara, din surse proprii, pemtru că vorbim despre un credit furnizor. În plus, creditul trebuie garantat tot de căter CEH, iar Mintia nu are suficiente active pe care să le gajeze. Surse bine informate spun că la ora actuală garanţiile cerute de chinezi nu pot fi acoperite. „În urma evaluării făcute, s-au găsit garanţii în valoare de 160 de milioane de dolari. Ar mai fi necesare încă 120 de milioane de dolari, garanţii ce trebuie găsite urgent, aşa încât să înceapă lucrările”, spun sursele noastre. Investiţiile la Mintia sunt absolut obligatorii, pentru că, dacă nu se realizează, termocentrala ar putea fi închisă din acest an tocmai pentru că nu îndeplinește condițiile de mediu.

Garanţiile le dau bătăi de cap

La începutul lunii septembrie 2014, Guvernul a anunţat că a fost încheiat contractul pentru modernizarea Grupului 4 şi realizarea instalaţiilor de desulfurare de la grupurile 3 şi 4 de la Termocentrala Mintia, investitorii fiind chinezii de la compania China National Electric Engineering Construction Corporation. Contractul, în valoare de 270 de milioane de dolari, a fost perfectat cu prilejul vizitei în China a premierul Victor Ponta, dar cu semnarea contarctului a fost însărcinat directorul general al Complexului Energetic Hunedoara, Aurel Niculescu, şi preşedintele Consiliului Naţional de Administraţie China National Electric Engineering Corporation, Xin Chunsheng. Banii pentru investiţii sunt practic un credit care trebuie rambursat de către CEH, ceea ce, spun oficialii, pentru entitatea energetică reprezintă o povară de circa 20 de milioane de dolari pe an.

 

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

16 + 4 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
CNAIR reclamă defecte și degradări pe Lotul 3 al Autostrăzii Lugoj -Deva         (P) Igienizarea covorului din casa – mentinerea sanatatii intregii familii         (P) Cearta în familie, una dintre cele mai neobișnuite situații pentru care ai putea avea nevoie de-un împrumut         Castelul Corvinilor a intrat în șantier         Accident grav pe șoseaua Hunedoara – Deva         Un tânăr a furat o mașină și a provocat un accident         PĂREREA SPECIALISTULUI NICULESCU. Este sau nu este fierul vechi adevărata miză la Mintia?         Carmen Hărău : „ Dăncilă a plecat, dar PSD a rămas!”         Drumul județean spre cetățile dacice se dezintegrează vizibil         Imagini spectaculoase cu lupul care a dat târcoale unui grup de turişti în Retezat         Spargere la Kaufland Petroșani         Prețuri promoționale la operațiile de cataractă și dioptrii, cu cele mai bune cristaline multifocale, la Opticline Dr. Angelescu         Un bărbat a murit după ce s-a prăbușit de pe schela unui bloc         Strada Constantin Dobrogeanu Gherea din Hunedoara este modernizată         Povestea comorii fabuloase a regelui Decebal         Toate drumurile duc la Salonul Hunedorean al Cărţii         UNA DE “MAGNA CUM LAUDE” LA CJH: Galeriile de Artă „FORMA” devin o bijuterie arhitecturală         Prinși la furat de băutură și țigări         Drumul Național 7A va intra în reparații capitale. Primele lucrări de reabilitare au început         Incendiu puternic în Geoagiu. Un om a murit