Se negociază prelungirile pentru salvarea contractului dintre CEH şi chinezi

Acordul încheiat de Complexul Energetic Hunedoara cu chinezii a ajuns în impas şi trebuie să intre în prelungiri, asta în condiţiile în care nu s-a reuşit nici măcar finalizarea etapei negocierilor. Reprezentanţii Cosniliului de Administraţie ai Complexului Energetic Hunedoara au avut, vineri, mai multe întâlniri şi discuţii la Bucureşti pentru a vedea ce se poate face pentru a salva contractul cu chinezii, în valoare de aproximativ 270 de milioane de dolari.

 

mintiaPreşedintele Consiliului de Administraţie al CEH, Alexandru Blaj, care s-a aflat la Bucureşti, a precizat că au fost o serie de întâlniri, inclusiv la Guvern, pentru a se căuta soluţii în vederea prelungirii perioadei de negociere dintre CEH şi partea chineză, Blaj a refuzat să ofere amănunte despre negocierile purtate, precizând doar că va putea spune mai multe doar după ce se va găsi o soulţie care să convină tuturor părţilor şia sta probabil săptămâna viitoare. Practic, contarctul ce vizează retehnologizarea Grupurilor 3 şi 4 de la termocentrala Mintia, anunţat în toamna anului trecut de premierul Victor Ponta ca o mare dealizare, s-a împotmolit la capitolul garanțiilor ce trebuie depuse de partea română pentru creditul furnizor ce ar urma să fie acordat de chinezi. Şi, cum valabilitatea contractului cu China expiră pe data de 28 februarie, ar trebui găsită o soluţie de prelungire a lui măcar cu încă 6 luni, după cum cred semnatarii lui.

 

Reabilitarea grupurilor energetice, obligatorie

 

De precizat că, pentru a putea funcţiona, Mintia trebuie să-şi reabiliteze grupul 4 și instalațiile de desulfurare la grupurile 3 și 4. Contractul a fost perfectat la începutul lunii septembrie 2014, cu prilejul vizitei în China a premierul Victor Ponta şi a fost anunţat ca o mare realizare, dar încă nu a fost implementat. Un contract în valoare de 270 de milioane de dolari, bani care trebuie returnaţi de Complexul Energetic Hunedoara, din surse proprii, pemtru că vorbim despre un credit furnizor. În plus, creditul trebuie garantat tot de căter CEH, iar Mintia nu are suficiente active pe care să le gajeze. Surse bine informate spun că la ora actuală garanţiile cerute de chinezi nu pot fi acoperite. „În urma evaluării făcute, s-au găsit garanţii în valoare de 160 de milioane de dolari. Ar mai fi necesare încă 120 de milioane de dolari, garanţii ce trebuie găsite urgent, aşa încât să înceapă lucrările”, spun sursele noastre. Investiţiile la Mintia sunt absolut obligatorii, pentru că, dacă nu se realizează, termocentrala ar putea fi închisă din acest an tocmai pentru că nu îndeplinește condițiile de mediu.

Garanţiile le dau bătăi de cap

La începutul lunii septembrie 2014, Guvernul a anunţat că a fost încheiat contractul pentru modernizarea Grupului 4 şi realizarea instalaţiilor de desulfurare de la grupurile 3 şi 4 de la Termocentrala Mintia, investitorii fiind chinezii de la compania China National Electric Engineering Construction Corporation. Contractul, în valoare de 270 de milioane de dolari, a fost perfectat cu prilejul vizitei în China a premierul Victor Ponta, dar cu semnarea contarctului a fost însărcinat directorul general al Complexului Energetic Hunedoara, Aurel Niculescu, şi preşedintele Consiliului Naţional de Administraţie China National Electric Engineering Corporation, Xin Chunsheng. Banii pentru investiţii sunt practic un credit care trebuie rambursat de către CEH, ceea ce, spun oficialii, pentru entitatea energetică reprezintă o povară de circa 20 de milioane de dolari pe an.

 

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Turist scoțian rătăcit în Ținutul Pădurenilor, după ce căutase Moldova cu GPS-ul         Tragedie în satul Totești. Un bărbat a murit strivit de o conductă de gaz         A murit Costel Alic         Centrul cultural, clădirea IPH și bisericile din Deva – iluminate arhitectural         Cetatea Deva și Centrul Cultural ”Drăgan Muntean”, iluminate în culorile Tricolorului, de ziua Unirii!         Bilanțul Inspectoratului de Poliție al Județului Hunedoara pe anul 2019         Hora Unirii la Biblioteca Județeană         Marius Surgent, președinte ALDE Hunedoara: Legea privind preluarea personalului SMURD de către ISU va fi supusă din nou dezbaterii parlamentare         Acţiune cu efective mărite a poliţiştilor rutieri, în vederea reducerii riscului rutier         Atenție pe ce puneți toporul! Poliția a descins la tăietorii de lemne         Magistrați nemulțumiți. Decizie importantă luată de Adunarea Generală a Judecătorilor din Tribunalul Hunedoara         Primarul Devei, ţinta unei manipulări ordinare de tip ONG         Percheziţii în județul Hunedoara, la suspecți de proxenetism         Povestea tezaurului cărbunarilor, comoara din Sarmizegetusa Regia         Cursa „nebună” a unui tânăr pe bulevardele Devei. Șoferul era drogat și nu avea permis         Lăpugiu de Sus – 580 de ani de la prima atestare documentară         Carne de curcan suspectă de gripă aviară, pe galantare din județ         Cei mai buni dintre cei buni în competiție         Dezbatere publică pe bugetul municipiului Hunedoara         Hoții au făcut praf o biserică din Vulcan. Alte două lăcașuri au fost călcate de spărgători