SE ÎNTÂMPLĂ ÎN HUNEDOARA. Prima locuinţă protejată pentru victimele violenţei domestice

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Hunedoara înfiinţează o unitate care va asigura cazare şi servicii de specialitate pentru victimele violenţei în familie

 

 

DGASPC Hunedoara este partener într-un proiect iniţiat de Agenţia Naţională pentru Egalitatea de Şanse între Femei şi Bărbaţi (ANES) în parteneriat cu 38 de direcţii de Asistenţă Socială şi patru primării din ţară în cadrul Programului Operaţional Capital Uman.

 

Proiectul „VENUS”

 

Contractul de finanţare pentru implementarea proiectului „VENUS – Împreună pentru o viaţă în siguranţă” are o valoare totală de 51.080.375,72 lei, pentru o perioadă de implementare de 48 de luni. Din valoarea totală a proiectului, suma de 1.137.174,76 lei a fost alocata judeţului Hunedoara. Fiecare partener va asigura contribuţia proprie (0.045%) la cheltuielile totale ale proiectului, iar în cazul D.G.A.S.P.C. Hunedoara contribuţia este de 22.743,50 lei. Proiectul „VENUS” are ca obiectiv general îmbunătăţirea şi dezvoltarea măsurilor şi serviciilor sociale în scopul prevenirii şi combaterii violenţei domestice, prin crearea şi dezvoltarea unei reţele naţionale inovative integrate, care va cuprinde 42 de locuinţe protejate, precum şi servicii integrate complementare de grupuri de suport şi cabinete de consiliere vocaţională.

 

Sprijin şi monitorizare pentru victime

 

În cadrul locuinţei protejate înfiinţate în judeţul Hunedoara vor fi cazate 6 victime ale violentei domestice care necesita separarea de agresor, pentru o perioada de până la un an, în funcţie de complexitatea cazului. „În paralel, persoanele vor beneficia de servicii de consiliere psihologica, de orientare vocaţională, formare profesionala, inserţie socială şi profesională care să le ofere posibilitatea ieşirii din situaţia de vulnerabilitate. Mai mult decât atât, în funcţie de oportunităţile de formare profesională sau de angajare din alte judeţe, aceste persoane pot fi sprijinite să se mute în alte zone ale ţării, unde vor putea beneficia de serviciile altor locuinţe protejate, din alte judeţe, în cadrul unui Program naţional de protecţie a victimelor violenţei domestice. În plus, pentru implementarea eficientă a tuturor serviciilor prevăzute în proiect, DGASPC Hunedoara va colabora cu instituţiile cu competenţe în domeniu: ANES, Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Ministerul Afacerilor Interne – Inspectoratul General al Poliţiei Române, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Ministerul Educaţiei Naţionale, Colegiul Psihologilor din România, Colegiul Naţional al Asistenţilor Sociali din România, alături de care va constitui un Comitet de sprijin şi monitorizare”, se arată într-un comunicat de presă al DGASPC Hunedoara.

 

Prejudecata, ultimul obstacol

 

În anul 2018, în evidentele DGASPC Hunedoara existau 11 victime ale violenţei domestice. Includerea în cadrul programului şi admiterea într-o locuinţă protejată se poate realiza numai în situaţia în care sunt întrunite cumulativ cel puţin o condiţie de risc şi o condiţie de vulnerabilitate, dintre cele stipulate in lege. „Cum sprijinirea victimelor oricăror forme de agresiune domestica trebuie să devina o preocupare a întregii comunităţi, DGASPC Hunedoara se alătura celor care fac eforturi pentru a sprijini aceasta categorie de persoane, aflate în dificultate, sperând ca acestea să treacă peste prejudecăţi şi să solicite sprijinul specialiştilor”, mai informează sursa citată.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

unu + cincisprezece =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Carmen Hărău: “Politica trebuie să fie soluţia, nu problema!”         Mașina Poliției implicată într-un accident în Hunedoara         Scene șocante s-au petrecut într-un supermaket din Deva         Data inaugurării „autostrăzii – muzeu” va fi decisă la sfârșitul lunii septembrie         DE CĂPĂTUIALĂ. Şefii PSD ai judeţului scot la concurs postul lui Sălan Jnior         ÎN ANUMITE CONDIȚII. Restanțierii din Deva pot scăpa de plata penalităților         Drumarii se întorc după trei luni pe șantierul șoselei Hunedoara – Călan         Accident soldat cu doi morți pe Autostrada A1, între Deva și Ilia         Accident cu mașina Poliției         Incendiu puternic la o casă din satul Baldovin         Razii ale Poliției TF în gările din județ         Spărgători de locuințe prinși în urma unor descinderi         Biciclist lovit de mașină, în Hunedoara         Concert de muzică rock în Parcul Cetăţii Deva         Prins la furat pe șantierul căii ferate         Arme confiscate în Lupeni         Prostituată jefuită pe centura Devei         Avram Iancu a renunțat la visul de a deveni președintele României         Lansare de carte. Albumul fotografic „Oameni și locuri. Comuna Luncoiu de Jos”         APA PROD SA, UN SCANDAL FĂRĂ SFÂRŞIT. Preţul apei, cea mai recentă răfuială politică între PNL şi PSD Hunedoara