SE ÎNTÂMPLĂ ÎN HUNEDOARA. Prima locuinţă protejată pentru victimele violenţei domestice

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Hunedoara înfiinţează o unitate care va asigura cazare şi servicii de specialitate pentru victimele violenţei în familie

 

 

DGASPC Hunedoara este partener într-un proiect iniţiat de Agenţia Naţională pentru Egalitatea de Şanse între Femei şi Bărbaţi (ANES) în parteneriat cu 38 de direcţii de Asistenţă Socială şi patru primării din ţară în cadrul Programului Operaţional Capital Uman.

 

Proiectul „VENUS”

 

Contractul de finanţare pentru implementarea proiectului „VENUS – Împreună pentru o viaţă în siguranţă” are o valoare totală de 51.080.375,72 lei, pentru o perioadă de implementare de 48 de luni. Din valoarea totală a proiectului, suma de 1.137.174,76 lei a fost alocata judeţului Hunedoara. Fiecare partener va asigura contribuţia proprie (0.045%) la cheltuielile totale ale proiectului, iar în cazul D.G.A.S.P.C. Hunedoara contribuţia este de 22.743,50 lei. Proiectul „VENUS” are ca obiectiv general îmbunătăţirea şi dezvoltarea măsurilor şi serviciilor sociale în scopul prevenirii şi combaterii violenţei domestice, prin crearea şi dezvoltarea unei reţele naţionale inovative integrate, care va cuprinde 42 de locuinţe protejate, precum şi servicii integrate complementare de grupuri de suport şi cabinete de consiliere vocaţională.

 

Sprijin şi monitorizare pentru victime

 

În cadrul locuinţei protejate înfiinţate în judeţul Hunedoara vor fi cazate 6 victime ale violentei domestice care necesita separarea de agresor, pentru o perioada de până la un an, în funcţie de complexitatea cazului. „În paralel, persoanele vor beneficia de servicii de consiliere psihologica, de orientare vocaţională, formare profesionala, inserţie socială şi profesională care să le ofere posibilitatea ieşirii din situaţia de vulnerabilitate. Mai mult decât atât, în funcţie de oportunităţile de formare profesională sau de angajare din alte judeţe, aceste persoane pot fi sprijinite să se mute în alte zone ale ţării, unde vor putea beneficia de serviciile altor locuinţe protejate, din alte judeţe, în cadrul unui Program naţional de protecţie a victimelor violenţei domestice. În plus, pentru implementarea eficientă a tuturor serviciilor prevăzute în proiect, DGASPC Hunedoara va colabora cu instituţiile cu competenţe în domeniu: ANES, Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Ministerul Afacerilor Interne – Inspectoratul General al Poliţiei Române, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Ministerul Educaţiei Naţionale, Colegiul Psihologilor din România, Colegiul Naţional al Asistenţilor Sociali din România, alături de care va constitui un Comitet de sprijin şi monitorizare”, se arată într-un comunicat de presă al DGASPC Hunedoara.

 

Prejudecata, ultimul obstacol

 

În anul 2018, în evidentele DGASPC Hunedoara existau 11 victime ale violenţei domestice. Includerea în cadrul programului şi admiterea într-o locuinţă protejată se poate realiza numai în situaţia în care sunt întrunite cumulativ cel puţin o condiţie de risc şi o condiţie de vulnerabilitate, dintre cele stipulate in lege. „Cum sprijinirea victimelor oricăror forme de agresiune domestica trebuie să devina o preocupare a întregii comunităţi, DGASPC Hunedoara se alătura celor care fac eforturi pentru a sprijini aceasta categorie de persoane, aflate în dificultate, sperând ca acestea să treacă peste prejudecăţi şi să solicite sprijinul specialiştilor”, mai informează sursa citată.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

19 − 6 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Lemne expediate ilegal de o firmă din Orăștie         Povestea unui inel deosebit, descoperit la Micia         Coronavirus, situația la zi prezentată de Prefectura Hunedoara         RECOMANDĂRI ALE POLIȚIȘTILOR, PENTRU O MINIVACANȚĂ ÎN SIGURANȚĂ         Accident pe Bulevardul Dacia. Un șofer „și-a spart” bolidul într-o intersecție         Moment festiv la I.S.U. Hunedoara         6 pacienți confirmați „COVID-19” internați la SJU Deva         Ceremonie la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Hunedoara         Mircia Muntean și-a găsit de lucru         CFR repune în circulație trenurile al căror trafic a fost suspendat         Aparatul RMN de la SJU Deva funcționează         Detalii noi în cazul scandalului care a cutremurat cartierul Micro 5 – Hunedoara         Polițiști trimiși în judecată într-un dosar de proxenetism și abuz în serviciu         Lucrările de reparații a rețelei stradale din Deva au fost scoase la licitație         Tăiere ilegală de arbori         Spărgătorul unui magazin, prins la Vulcan         Scandal monstru pe o stradă din Hunedoara         36 de pacienți suspecți „COVID-19” internați la Spitalul Județean de Urgență din Deva         Florin Oancea: „Am intrat în linie dreaptă pentru achiziționarea imobilului Astoria”         Calea ferată Simeria – Hunedoara, abandonată de doi ani