SE ÎNTÂMPLĂ ÎN HUNEDOARA. Prima locuinţă protejată pentru victimele violenţei domestice

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Hunedoara înfiinţează o unitate care va asigura cazare şi servicii de specialitate pentru victimele violenţei în familie

 

 

DGASPC Hunedoara este partener într-un proiect iniţiat de Agenţia Naţională pentru Egalitatea de Şanse între Femei şi Bărbaţi (ANES) în parteneriat cu 38 de direcţii de Asistenţă Socială şi patru primării din ţară în cadrul Programului Operaţional Capital Uman.

 

Proiectul „VENUS”

 

Contractul de finanţare pentru implementarea proiectului „VENUS – Împreună pentru o viaţă în siguranţă” are o valoare totală de 51.080.375,72 lei, pentru o perioadă de implementare de 48 de luni. Din valoarea totală a proiectului, suma de 1.137.174,76 lei a fost alocata judeţului Hunedoara. Fiecare partener va asigura contribuţia proprie (0.045%) la cheltuielile totale ale proiectului, iar în cazul D.G.A.S.P.C. Hunedoara contribuţia este de 22.743,50 lei. Proiectul „VENUS” are ca obiectiv general îmbunătăţirea şi dezvoltarea măsurilor şi serviciilor sociale în scopul prevenirii şi combaterii violenţei domestice, prin crearea şi dezvoltarea unei reţele naţionale inovative integrate, care va cuprinde 42 de locuinţe protejate, precum şi servicii integrate complementare de grupuri de suport şi cabinete de consiliere vocaţională.

 

Sprijin şi monitorizare pentru victime

 

În cadrul locuinţei protejate înfiinţate în judeţul Hunedoara vor fi cazate 6 victime ale violentei domestice care necesita separarea de agresor, pentru o perioada de până la un an, în funcţie de complexitatea cazului. „În paralel, persoanele vor beneficia de servicii de consiliere psihologica, de orientare vocaţională, formare profesionala, inserţie socială şi profesională care să le ofere posibilitatea ieşirii din situaţia de vulnerabilitate. Mai mult decât atât, în funcţie de oportunităţile de formare profesională sau de angajare din alte judeţe, aceste persoane pot fi sprijinite să se mute în alte zone ale ţării, unde vor putea beneficia de serviciile altor locuinţe protejate, din alte judeţe, în cadrul unui Program naţional de protecţie a victimelor violenţei domestice. În plus, pentru implementarea eficientă a tuturor serviciilor prevăzute în proiect, DGASPC Hunedoara va colabora cu instituţiile cu competenţe în domeniu: ANES, Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Ministerul Afacerilor Interne – Inspectoratul General al Poliţiei Române, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Ministerul Educaţiei Naţionale, Colegiul Psihologilor din România, Colegiul Naţional al Asistenţilor Sociali din România, alături de care va constitui un Comitet de sprijin şi monitorizare”, se arată într-un comunicat de presă al DGASPC Hunedoara.

 

Prejudecata, ultimul obstacol

 

În anul 2018, în evidentele DGASPC Hunedoara existau 11 victime ale violenţei domestice. Includerea în cadrul programului şi admiterea într-o locuinţă protejată se poate realiza numai în situaţia în care sunt întrunite cumulativ cel puţin o condiţie de risc şi o condiţie de vulnerabilitate, dintre cele stipulate in lege. „Cum sprijinirea victimelor oricăror forme de agresiune domestica trebuie să devina o preocupare a întregii comunităţi, DGASPC Hunedoara se alătura celor care fac eforturi pentru a sprijini aceasta categorie de persoane, aflate în dificultate, sperând ca acestea să treacă peste prejudecăţi şi să solicite sprijinul specialiştilor”, mai informează sursa citată.

Comentarii FB

comentarii




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Incendiu puternic pe calea ferată Simeria – Petroșani         Bărbat întors din Scoția, rătăcit în Ținutul Pădurenilor, după ce căutase Moldova cu GPS-ul         Tragedie în satul Totești. Un bărbat a murit strivit de o conductă de gaz         A murit Costel Alic         Centrul cultural, clădirea IPH și bisericile din Deva – iluminate arhitectural         Cetatea Deva și Centrul Cultural ”Drăgan Muntean”, iluminate în culorile Tricolorului, de ziua Unirii!         Bilanțul Inspectoratului de Poliție al Județului Hunedoara pe anul 2019         Hora Unirii la Biblioteca Județeană         Marius Surgent, președinte ALDE Hunedoara: Legea privind preluarea personalului SMURD de către ISU va fi supusă din nou dezbaterii parlamentare         Acţiune cu efective mărite a poliţiştilor rutieri, în vederea reducerii riscului rutier         Atenție pe ce puneți toporul! Poliția a descins la tăietorii de lemne         Magistrați nemulțumiți. Decizie importantă luată de Adunarea Generală a Judecătorilor din Tribunalul Hunedoara         Primarul Devei, ţinta unei manipulări ordinare de tip ONG         Percheziţii în județul Hunedoara, la suspecți de proxenetism         Povestea tezaurului cărbunarilor, comoara din Sarmizegetusa Regia         Cursa „nebună” a unui tânăr pe bulevardele Devei. Șoferul era drogat și nu avea permis         Lăpugiu de Sus – 580 de ani de la prima atestare documentară         Carne de curcan suspectă de gripă aviară, pe galantare din județ         Cei mai buni dintre cei buni în competiție         Dezbatere publică pe bugetul municipiului Hunedoara