Schitul Sfântul Nectarie. Povestea celei mai noi mănăstiri din Hunedoara

Zona unde a fost ridicat Schitul Sfântul Nectarie de la marginea satului Nandru, aflată la doar 15 kilometri de Hunedoara, a fost în trecut un loc de întâlnire al motocicliştilor şi unul de relaxare pentru hunedorenii pasionaţi de ieşiri cu cortul. În locul schitului se afla o construcţie care nu a mai apucat să funcţioneze ca motel, spun localnicii.

În apropierea sa, vechea clădire a ocolului silvic şi o barieră marcau intrarea în sălbăticia pădurii pe un drum aproape inaccesibil autoturismelor. Un local sătesc numit „La birtuţul din pădure” dădea culoare priveliştii pitoreşti.

Locul noului schit a fost ales de călugărul Nifon, atunci un tânăr diacon din Hunedoara care cutreierase întreg ţinutul. Primăria Peştişu Mic a donat Episcopiei Devei şi Hunedoarei terenul, iar la scurt timp a început construcţia schitului.

După şase ani, noua mănăstire se află în plin proces de extindere. O biserică se află în şantier în curtea ei, alături de clădirea destinată călugărilor. Mai multe anexe au fost ridicate şi împodobite cu picturi bisericeşti, iar o clopotniţă aflată pe malul râului îi atrage pe vizitatori prin arhitectura ei.

În ultimii ani şi drumul comunal 120 A de pe Valea Roatei a fost pentru prima dată modernizat, fiind asfaltat din Nandru până în vecinătatea lăcaşului.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

16 − 6 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
DUPĂ INTERVENŢIA PREFECTULUI. Ceferiştii, amendaţi cu 60.000 de lei pentru mizeria de la Ilia         Tragedie pe DN 66, în comuna Pui         Povestea emoționantă a lui Darius, elevul premiant îngrijit de bunici         Primăria Deva premiază performanţa la învăţătură şi în sport         GICĂ POPESCU: “Tremurau chiloții pe noi când aveam deplasare la Hunedoara”         Zona Monumentului Lupeni ’29, reabilitată și modernizată         Singurul centru public din județ pentru copii cu autism funcționează la Orăștie         Dramă într-o familie din Deva. Fiica de 16 ani, dispărută fără urmă. Cine a văzut-o?         Suspiciunea de coronavirus la o femeie din Deva a fost infirmată         Copil de patru luni abandonat de propriul tată, la Poliție         Accident spectaculos produs de șoferul unui BMW. Un sat întreg a fost lăsat în beznă         Exponatul lunii februarie 2020: un aparat de fotografiat cu burduf         Dezastru în pădurile din Valea Jiului         Explicaţiile psihologului: Cum învingem singurătatea de Ziua Îndrăgostiților?         Cum poate fi dezvoltată Valea Jiului. Întâlnire cu experți internaționali, la Petrila         IULIU WINKLER: “UE are nevoie de un buget solid, fără tăierea finanțărilor Politicii de coeziune și PAC”         JUDEŢUL HUNEDOARA. Prefectul „bagă viteză” în birocraţii care se ocupă de Legile proprietăţii         ÎN PREZENŢA LUI GICĂ POPESCU. Semnarea contractului de colaborare între CS Hunedoara şi Academia Hagi         Moartea suspectă a unui localnic din Vulcan         Bărbat șantajat de vecini