„Schi în România” luat la puricat. Corpul de Control al lui Ponta verifică lucrările pe care nu le-a mai plătit!

 În timp ce alocaţiile bugetare sunt ca şi blocate, iar fondurile vin cu pipeta, Primul Ministru, Victor Ponta, ia totuşi la puricat programul „Schi în România”, în baza căruia ar fi trebuit să se modernizeze şi staţiunile montane din judeţul Hunedoara. În toată această perioadă, edilii fac eforturi uriaşe pentru realizarea programelor investiţionale.

parang iarnaCorpul de Control al primului Ministru, Victor Ponta, începe verificările la proiectul naţional „Schi în România”. Obiectivele controlului vizează verificarea modului de realizare a proiectului de investiţii în turism, iar astfel de controale vizează şi judeţul Hunedoara unde se derulează programul investiţional, cel puţin pe hârtie. Concluziile verificărilor în teren vor fi comunicate primului ministru. În judeţul Hunedoara, proiectul naţional „Schi în România” a început să fie implementat în timpul ministrului Elena Udrea în staţiunile Pasul Vâlcan, Parâng şi Straja, pentru ultimele două fiind aprobate şi cele mai generoase proiecte. Numai că implementarea proiectelor se află într-un serios impas, după ce alocaţiile care ar fi trebuit să vină de la buget au fost practic blocate.

 

Speră într-un credit bancar

 

La Primăria Petroşani speranţa stă acum într-un credit bancar, pe care municipalitatea speră să îl obţină anul acesta, iar banii ar urma să fie  folosiţi pentru continuarea lucrărilor la telescaunul TS3. Consilierii locali au aprobat contractarea prin licitaţie a unui credit în valoare de 15 milioane de lei, iar din această sumă, 13 milioane de lei ar fi necesare pentru noul telescaun din Parâng. Numai că, până acum primăria nu a primit acceptul Comisie Naţionale de Împrumuturi decât pentru banii necesari ambulatoriului, care a şi fost adjudecată la licitaţie. Pentru Staţiunea Parâng proiectul este extrem de generos, iar pentru implementarea lui s-a aprobat suma totală de aproape 70 de milioane de euro, însă edilii au precizat că acest program se întinde pe o perioadă de 4 – 5 ani, în funcţie de alocaţiile de la buget. Până acum au fost finalizate lucrările la instalaţiile de producere de zăpadă artificială, adică 4 fixe şi mai multe mobile, au fost montaţi stâlpii pentru telescaunul TS 3 care face legătura între Hotel Rusu şi cota 1.700 din Parâng, iar instalaţia a fost proiectată după un model preluat de municipalitatea din Petroşani din staţiunea Innsbruck. În plus, au fost amenajate şi pârtiile, până la urmă principala atracţie a celor care iubesc sporturile de iarnă. De asemenea, s-a avut în vedere şi bazinul de apă pentru instalaţiile de zăpadă artificială şi la instalaţiile propriu – zise. Investiţia privind domeniul schiabil din Parâng a fost câştigată de asocierea de firme formată din Kranz Eurocenter Piteşti – Acomin Cluj şi Doppelmayer Austria.  Potrivit proiectului aprobat, domeniul schiabil din  Parâng ar urma să se întindă pe o suprafaţă de 150 hectare şi va avea 17 pârtii. De asemenea, pentru acces, între Petroşani şi staţiunea montană Parâng va fi amenajată  o telegondolă, conform proiectului, însă până la realizarea ei mai este cale lungă.

 

Primăria Lupeni speră în rezolvarea problemei în instanţă

 

În timp ce edilii din Petroşani caută soluţii printr-un credit bancar, Primăria Lupeni se judecă la Bucureşti în dosarul în care a chemat la bară mai multe ministre şi instituţii guvernamentale tocmai pentru blocarea finanţării proiectului din Staţiunea Straja. Iniţial dosarul s-a aflat pe rolul  Tribunalului Hunedoara, dar instanţa de aici şi-a declinat competenţa în această cauză pe care au trimis-o la Curtea de Apel Bucureşti, Secţia de Contencios Administrativ şi Fiscal. Primul termen de judecată a fost în 17 ianuarie, însă magistraţii au amânat cauza pentru data de 14 martie.

În acest proces au fost acţionate în judecată Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Ministerul Economiei, Autoritatea Naţională pentru Turism, dar şi Departamentul pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Mediul de Afaceri şi Turism, după ce nimeni nu a mai decontat lucrările executate în Staţiunea Straja. Constructorul a  executat până acum lucrarea pe banii lui, dar are mari dificultăţi financiare şi este în procedură de insolvenţă. Pentru recuperarea sumelor restante, executantul a dat în judecată Primăria Lupeni care, la rândul ei, a decis să ceară decontarea lucrărilor de la cei care trebuiau să asigure finanţarea.

Potrivit datelor oficiale, pentru domeniul schiabil din Straja, Primăria Lupeni are de încasat aproape 50 de milioane de lei de la Guvern, bani pe care trebuie să îi achite firmelor intrate în asociere care au executat lucrări. Staţiunea Straja este cuprinsă într-un amplu program de dezvoltare, respectiv „Schi în România”, iar aici a fost dată în funcţiune telegondola care duce, în doar 8 minute turiştii de la poalele masivului direct în staţiune. Însă acesta este doar unul dintre aspectele generosului proiect. Potrivit proiectului investiţional în valoare de 45 de milioane de euro,  fără TVA, care prevede şi construcţia unui telescaun de 4 locuri, din Şaua Mutu până în Vf. Straja, pe lângă ale amenajări turistice.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!