Sarmizegetusa Regia – Ziua Porților Deschise pe șantierul arheologic

Sarmizegetusa Regia și-a primit oaspeții, veniți în număr mare, din toate colțurile țării, la Ziua Porților Deschise, pe șantierul arheologic din situl UNESCO.

Sute de oameni au venit duminică la Sarmizegetusa Regia, la Ziua Porților Deschise pe șantierul arheologic al cetății dacice. Arheologii le-au prezentat rezultatele săpăturilor efectuate în această vară. Au fost găsite rămășițele unui edificiu de mari dimensiuni, despre care se bănuiește că ar fi funcționat, în Antichitate, ca templu. Deocamdată, însă, arheologii mai au nevoie de timp pentru a emite concluzii asupra rolului clădirii misterioase de pe terasa a IX-a.

„Suntem către sfârșitul campaniei de săpături arheologice din această vară, iar rezultatele acesteia sunt îmbucurătoare. Am continuat cercetarea terasei a IX-a începută în urmă cu doi ani. Au ieșit în continuare părți dintr-un edificiu monumental, al cărui plan urmează să fie completat, iar funcționalitatea lui să fie stabilită. Este vorba de părți din fundați, gropi de fundații ale unor stâlpi și coloane. A fost dezvelită o nouă parte a drumului pavat. Căutam joncțiunea cu aleea pavată cercetată în anii trecuți, însă deocamdată nu am găsit-o, dar sunt aspecte interesante legate de structura lui, de modul de construcție. Au fost găsite artefacte diverse și interesante, astfel încât ne bucurăm de acest final de campanie”, a declarat prof.univ. dr. Gelu Florea, coordonatorul șantierului arheologic de la Sarmizegetusa Regia.

La săpăturile arheologice din această vară au fost participat specialiști ai Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei, din Cluj-Napoca, de la Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva, de la muzeul din Târgul Mureș, arheologi și studenți la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca și voluntari.

Sarmizegetusa Regia, monument UNESCO, se numără printre cele mai importante obiective turistice din România. Vechea capitală a Daciei pre-romane, înfiinţată în urmă cu peste două milenii, se află în Munţii Orăştiei, la poalele Vârfului Godeanu (1.656 metri), considerat de unii dintre istorici „muntele sfânt al dacilor“. În Sarmizegetusa Regia, călătorii găsesc urmele unei aşezări urbane înfloritoare din Epoca Fierului, în jurul căreia au fost ridicate celelalte cetăţi dacice, care aveau în special rol de apărare. Sarmizegetusa Regia a fost devastată la sfârşitul războaielor de cucerire a Daciei.

Comentarii FB

comentarii




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

șaptesprezece + douăzeci =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Contracte de 30 de milioane de lei semnate cu ADR Vest pentru Deva și Hunedoara         Restricții de circuație pe podul de la Șoimuș (DN 76)         Activitățile muzeelor din județul Hunedoara rămân suspendate         Peste 3.000 de oameni sunt în izolare în județul Hunedoara         Amenzi în valoare de 330.000 de lei date de Garda de Mediu în județul Hunedoara         Cadrele medicale vor putea fi cazate la Secția de Recuperare de la Baia Sărată – Deva         100 de cazuri de coronavirus înregistrate până acum în județul Hunedoara         Din 10 aprilie, la Spitalul din Deva vor putea fi realizate testări COVID 19         O companie din Haţeg a donat 10.000 de măşti mai multor spitale şi instituţii publice         Un strop de speranță la Spitalul Județean de Urgență Deva         Numărul cazurilor de coronavirus în România se apropie de 2.500         Primarul Marcel Goia face apel la localnici pentru a ține o zi de post și rugăciune         MINISTERUL SĂNĂTĂŢII. Patru spitale suport pentru judeţul Hunedoara         Alți doi pacienți decedați în spitalele hunedorene aveau și Covid 19         NIMIC DESPRE COVID. Traseu pentru biciclişti, cu fonduri europene la Deva         ANUNŢ! În atenția devenilor care solicită beneficii de asistență socială         293 de cazuri noi de infectare cu noul coronavirus în România         Preot din Deva diagnosticat cu coronavirus. Mesajul de speranță transmis pe Facebook         Polițist despre oamenii prinși noaptea pe străzile Călanului: „Ne-au plecat valorile pe stradă după ora 22”         Situație detensionată la Secția ATI a Spitalului din Orăștie, unde cadrele medicale au demisionat