Sarmizegetusa Regia se închide pentru o zi

Sarmizegetusa Regia va fi închisă publicului marți, 6 aprilie 2021, pentru a putea fi tăiați doi fagi din interiorul fortificaţiei, pe terasa a IV-a.

Potrivit administrației monumentului, arborii se află pe traseul principal de viztare și sunt într-o stare de degradare accentuată, iar în cazul unei căderi necontrolate s-ar pune în pericol atât integritatea vizitatorilor sitului, cât și vestigiile din imediata vecinătate a lor.

Atât tăierea, cât şi îndepărtarea trunchiului şi crengilor vor fi efectuate manual, pentru a minimiza riscurile afectării vestigiilor arheologice.

„Starea majorităţii monumentelor de la Sarmizegetusa Regia este una fragilă din cauza unor factori multipli, de tip uman şi natural. Prezenţa arborilor seculari conferă sitului o notă aparte şi are un rol important pentru stabilitatea terenului, inclusiv a teraselor pe care au fost ridicate diverse construcţii în antichitate. Drept urmare, nimeni nu îşi doreşte o îndepărtare a lor în număr mare din peisajul amintit. În acelaşi timp, însă, este o realitate faptul că, în cazul de faţă, simbioza dintre natură şi monumentele din piatră nu are doar aspecte pozitive. Căderile de fagi au afectat de-a lungul timpului numeroase vestigii arhitecturale şi, nu de puţine ori, au pus viaţa oamenilor în pericol. Hăţişul birocratic, dificultăţile generate de configuraţia terenului şi de dimensiunile fagilor, costurile şi vehicularea unor teorii exagerate cu privire la asemenea demersuri au îngreunat adesea găsirea unor soluţii optime care să ajute atât la protejarea vestigiilor antice, cât şi a cadrului natural. Nu trebuie să uităm că viaţa oamenilor şi monumentele sunt prioritare”, informează administrația sitului UNESCO.

Comentarii FB

comentarii
Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ziarul Hunedoreanului