Sarmizegetusa Regia, împodobită de iarnă

520

A nins abundent în ultimele zile în Munții Orăștiei, locul unde se află cele mai multe cetăți dacice. În Sarmizegetusa Regia, stratul de zăpadă așternut peste vestigiile antice este consistent, iar întreaga zonă își întâmpină oaspeții într-o atmosferă de basm.

Turiștii care ajung în aceste zile în vechea capitală a Daciei se pot bucura de farmecul așezării, dar sunt sfătuiți să se echipeze de iarnă, atât ei, cât și mașinile cu care urcă în munți. Cei care nu se grăbesc și nici nu vor să își asume riscuri pe ultimii kilometri ai drumului spre Sarmizegetusa Regia, își pot lăsa mașinile în zona remizei de pe valea Albă și pot continua urcușul pe jos, pe traseul de circa patru kilometri până la porțile sitului UNESCO.

Sarmizegetusa Regia, monument UNESCO, se numără printre cele mai importante obiective turistice din România. Vechea capitală a Daciei pre-romane, înfiinţată în urmă cu peste două milenii, se află în Munţii Orăştiei, la poalele Vârfului Godeanu (1.656 metri), considerat de unii dintre istorici „muntele sfânt al dacilor“. În Sarmizegetusa Regia, călătorii găsesc urmele unei aşezări urbane înfloritoare din Epoca Fierului, în jurul căreia au fost ridicate celelalte cetăţi dacice, care aveau în special rol de apărare. Sarmizegetusa Regia a fost devastată la sfârşitul războaielor de cucerire a Daciei. În prezent, ruinele sale sunt vizitate anual de circa 70.000 de oameni.

FOTO: Direcția Generală de Administrare a Monumentelor și Promovare Turistică a județului Hunedoara

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.