SĂRBĂTOAREA MOŢILOR. Sâmbătă începe Târgul de Fete de pe Muntele Găina

Cea mai veche şi mai cunoscută sărbătoare populară din Ţara Moţilor, Târgul de Fete de pe Muntele Găina, se va desfăşura anul acesta în zilele de 20 şi 21 iulie, în centrul comunei Avram Iancu şi pe platoul montan de pe Găina, locul unde manifestarea are loc de sute de ani

 

 

Târgul de Fete de pe Muntele Găina se organizează după datină în duminica cea mai apropiată de ziua Sfântului Ilie (20 iulie). Sărbătoarea este cu adevărat un brand de ţară al României.

Programul complet de anul acesta

Sâmbătă, 20 iulie: Centrul comunei Avram Iancu, zona teren de fotbal, ora 13:00 – Expoziţia de artă fotografică „Hai pe Muntele Găina”, semnată de Vasile Sârb și cursanţii săi; ora 13:30 – Festivalul – concurs de tradiţii şi obiceiuri „Cultură pentru Cultură”, etapa Meşteşuguri tradiţionale din judeţul Alba; ora 15:30 – Spectacol folcloric Tulnicăresele din Avram Iancu; Bianca Șușman – solistul vocal al judeţului Alba în 2019;

Ansamblul folcloric „Doina Mureşului” din Ciugud – grupul vocal al judeţului Alba în anul 2019; Traian Zbutea – rapsodul popular al judeţului Alba în anul 2019; Elena Popița – poetul popular al judeţului Alba în anul 2019; Ansamblul folcloric din Stremț – dansul tradiţional şi obiceiul tradiţional al judeţului Alba în anul 2019; Dumitru Cernat – solistul instrumentist al judeţului Alba în anul 2019; Fluieraşii din Șugag – grupul instrumental al judeţului Alba în anul 2019; Ansamblul folcloric „Doina Aiudului” din Aiud; Ansamblul folcloric „Dor Teiușan” din Teiuș; Ansamblul folcloric „Tradiții Uiorene” din Ocna Mureş; Mirela Mănescu. Ora 19:30 – Urcarea pe Muntele Găina

Pe Muntele Găina: ora 21:00 – recital Gino & Band, Compact; Centrul comunei Avram Iancu: ora 22:00 – Foc de artificii.

Duminică, 21 iulie, Muntele Găina

Ora 10:00 – Ceremonial de depunere de coroane în memoria lui Avram Iancu – erou al naţiunii române, alături de: Tulnicăresele din Avram Iancu; Fanfara „Augustin Bena” a judeţului Alba; ora 10:30 – Târgul naţional al meşterilor populari; ora 11:00 – Spectacol extraordinar de folclor; Ansamblul folcloric „Jidvei România”; Junii de la Jidvei, fetele de la Jidvei şi soliştii vocali: Iulia Șchiau, Ioana Agârbiceanu, Raluca Dulău, Cristina Todor, Ionela Răspop, Oana Marian, Daniela Popa, Andrei Ivănuș, Cătălin Rus, Iulia Banciu, Aurel Lupu, Alexandru Popescu, Dumitru Stroie, Cătălin Noja, Cătălina Furdui, Iulian Bic, Andrei Banciu, Aurelian Adam. Ansamblul folcloric „Augustin Bena” al judeţului Alba, dirijor Alexandru Pal, alături de soliştii vocali: Maria Filimon, Nicolae Plută, Floricica Moga, Dorina Narița, Nicolae Tuhuț, Bogdan Toma, Leontina Fărcaș, Ciprian Roman, Traian Jurchelea, Cornel Borza. Ansamblul de dansuri al judeţului Alba – coregrafia Alexandra și Flaviu Mîrza; Ansamblul folcloric din Arad.

Scurt istoric al Târgului de Fete

Evenimentul a fost menţionat prima dată în documente în 1816. La Târgul de Fete se adunau locuitorii din Munţii Apuseni pentru a face schimb de produse, dar era şi un prilej pentru întâlnirea şi căsătoria tinerilor din zone îndepărtate, care veneau aici cu părinţii. Pregătirile pentru urcatul pe munte se făceau cu câteva zile înainte, iar duminica, cu noaptea în cap, se urca pe munte în poiana unde avea loc târgul. Se spune că fetele veneau cu zestrea încărcată pe cai, sărbătoarea era însoţită de cântece şi schimb de jocuri cu strigături, iar fetele „se luau”, nu se cumpărau. În decursul timpului, la Târgul de Fete au participat, potrivit relatărilor istorice, personalităţi importante precum Împăratul Franz Joseph I, în timpul unei vizite în Transilvania din 1852, primul-ministru al României din perioada interbelică Ionel I. C. Brătianu, pentru vizita acestuia fiind amenajată o tabără de corturi şi regele României Ferdinand I, în 1924, în prezenţa căruia s-a Sfinţit „Crucea Iancului”.

Marcă înregistrată a judeţului Alba

Din anul 2006, Târgul de Fete de pe Muntele Găina este marcă înregistrată a Consiliului Judeţean Alba şi are ca slogan chemarea: „Hai pe Muntele Găina, hai pe muntele dragostei!” Accesul pe platoul de pe Muntele Găina este posibil pentru autoturisme şi microbuze de până la 20 de locuri. Pe drumul judeţean DJ 762 se ajunge în Comuna Avram Iancu, localitatea cea mai apropiată de Muntele Găina, iar de aici drumul se continuă pe un drum pietruit şi practicabil pentru mijloacele auto până pe platoul unde au loc manifestările.

Poveşti din bătrâni despre Târg

Fiecare familie, care avea fată de măritat, îşi ridica un cort pe munte, în care scotea zestrea la vedere şi îi aştepta pe peţitori. Nici feciorii nu se lăsau mai prejos. Se adunau însoţiţi de familiile lor şi aduceau ceea ce era mai bun, mai ales o curea frumoasă plină de argint şi aur. Iar după ce îşi alegeau mireasa, urma o „încredinţare“ înaintea publicului, ce consta în schimbarea de năfrămi numite „credinţe“. După încredinţare, se lua prânzul, apoi se încingea hora peste târg, formată din moţi şi crişeni, care îşi adresau tot felul de satire. Din aceste glume, de cele mai multe ori se iscau certuri care degenerau în bătăi sau, aşa cum se zicea, în „nerânduieli“. La apusul soarelui, însă, oamenii începeau să plece râzând şi glumind. Crişeanul, fiind mai iute la fire şi rău la mânie fiindcă nu şi-a putut vinde oalele, începea să le spargă cu bâta. Moţul, în schimb, dorind ca oalele cumpărate să ajungă mai iute acasă, le dădea de-a rostogolul din deal.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

17 − 12 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Accident grav pe șoseaua Hațeg – Caransebeș         CJ Hunedoara: „Primăria Șoimuș este obligată să asigure un trafic sigur pe drumurile județene aflate în administrare temporară”         Masivul Parâng. Șantierul drumului județean 709F inspectat de reprezentanții Consiliului Județean Hunedoara         LA TRÂNTĂ CU COVID 19. Luptătorii deveni așteaptă reluarea competițiilor         Accident mortal. Scene de groază pe șoseaua Hunedoara – Deva         Mii de puieți de păstrăv eliberați în apele Retezatului         Locurile din Parcul Național Retezat unde camparea este permisă         Cum este căutat tânărul dispărut în apele Lacului Cinciș         Jandarmii montani au fost chemați în ajutorul unor turiști înspăimântați de urs         Tânără din Germania rătăcită pe crestele Retezatului         Autostrada Lugoj – Deva. Cum rezistă „Dealul Liliecilor” la un an de la finalizarea lucrărilor         A doua zi de căutări a tânărului înghițit de apele Lacului Cinciș         Accident rutier la Sântandrei, pe DN 7         Patron din Hunedoara ridicat de Poliție, după ce s-a opus controalelor în complexul său de pe Lacul Cinciș         Copil de un an rănit într-un accident rutier pe DN 7, la intrare în Deva         Accident pe calea ferată: autoturism lovit de tren         Tânăr căutat după ce ar fi dispărut în apele Lacului Cinciș         Taxele de studii pentru învățământul de stat nu vor opri tinerii absolvenți să plece din România         Primarul Marcel Goia, diagnosticat cu noul coronavirus         Mircea Moloț: „Hunedoara trebuie să meargă mai departe!”