Șapte persoane depistate muncind „la negru” în județul Hunedoara

390

Inspectoratul Teritorial de Muncă Hunedoara a întreprins 195 de acţiuni de control în ultima săptămână a lunii august şi prima din luna septembrie. Numărul controalelor a fot împărţit astfel: în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă au fost efectuate un număr de 148, iar în domeniul relaţiilor de muncă a fost diferenţa de 47 controale.

Controalele au avut ca scop depistarea muncii fără forme legale, verificarea respectării legislaţiei muncii şi a prevederilor Legii 55/2020 privind măsurile de prevenire a răspândirii noului coronavirus, sau al modului de instruire al salariaţilor în legătură cu noile măsuri de relaxare legate de deschiderea restaurantelor aflate în interior.
Numărul sancţiunilor contravenţionale aplicate a fost de 85 astfel: 75 în domeniul SSM şi 10 în domeniul relaţiilor de muncă. Din totalul acestora, 81 au fost avertismente (74 pentru încălcarea prevederilor legislaţiei de securitate şi sănătate în muncă şi 7 privind încălcarea legislaţiei specifice din domeniul relaţiilor de muncă). Au fost aplicate patru amenzi în sumă totală de 141.000 lei (140.000 în domeniul relaţiilor de muncă şi 1.000 în sfera securităţii şi sănătăţii în muncă).
Au fost descoperite un număr de 110 deficienţe (62 în domeniul relaţiilor de muncă şi 48 în domeniul SSM) pentru care s-au lăsat măsuri şi termene de realizare.
Alţi trei angajatori au fost sancţionaţi pentru că foloseau în total 7 persoane fără a le fi întocmit forme legale de angajare cuantumul total al sancţiunilor pentru cele trei firme ajungând la suma de 140.000 lei. Ca un exemplu negativ: o firmă cu domeniul de activitate „construcţii” de pe raza Municipiului Orăştie a fost sancţionată pentru primirea la muncă a cinci persoane fără a le întocmi acte legale de angajare.
În perioada menţionată au fost soluţionate 28 de sesizări care semnalau în principal neachitarea drepturilor salariale sau neacordarea concediului de odihnă sau a zilelor de repaus săptămânal .
În acţiunile de control inspectorii de muncă urmăresc impunerea dispoziţiilor legislaţiei muncii şi a respectului reciproc dintre angajatori şi angajaţi pentru un echilibru corect al pieţei muncii.

Adrian Florin Bozdog
Inspector şef
Inspectoratul Teritorial de Muncă Hunedoara

Sorin Gabriel Istrate
Inspector şef adjunct S.S.M.
Inspectoratul Teritorial de Muncă Hunedoara

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *