Sancţionaţi cu avertisment. Şomajul tehnic de la CEH încalcă prevederile legale

Reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă Hunedoara au stabilit că măsura trimiterii în şomaj tehnic a angajaţilor TESA şi a celor indirect productivi din cadrul CEH este ilegală.

mineri2Reprezentanţii Sindicatului ”Muntele ” au sesizat ITM după ce în cadrul Consiliului de Administraţie al Complexului Energetic Hunedoara s-a decis ca personalul TESA să stea acasă, prin rotaţie, timp de 5 zile pe lună. Liderii de sindicat au spus la vremea respectivă că decizia este ilegală şi au notificat ITM. „Decizia de trimitere în şomaj tehnic a 25% din personal nu  a respectat etapele pe care le prevede Codul Muncii. Noi trebuia să fim consultaţi şi notificaţi cu privire la acest demers”, a declarat liderul Sindicatului „Muntele”, Petre Nica. Consiliul de Administraţie al CEH a revenit, după doar o săptămână asupra acestei decizii, dar între timp şi ITM s-a pronunţat. Inspectorii de muncă au analizat situaţia şi au decis aplicarea unui avertisment angajatorului din cauză că nu a fost respectat Codul Muncii. Practic, în urma anchetei s-a stabilit că nu a fost respectată perioada de repaos a angajaţilor, în condiţiile în care legislaţia spune că, dacă se acordă mai mult de două libere într-o săptămână, atunci trebuie notificat ITM-ul. „Nu am primit încă o adresă oficială, dar, pe surse, ca să spun aşa, am înţeles că ni s-a dat dreptate”, a declarat joi Petre Nica, liderul Sindicatului “Muntele”.

Pe de altă parte, sindicaliştii au nemulţumiri şi în ceae ce priveşte decizia semnată de directorul general al CEH privind drepturile pe care şi le păstrează salariaţii până la adoptarea unui nou CCM, decizie care ţine la ora actuală loc de contract colectiv de muncă. Nica spune că s-ar putea reveni şi asupra acestui ac, însă doar vineri se va lua sau nu o deczie în acest sens, în cadrul şedinţei Consiliului de Administraţie.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

trei × 4 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Apel către firmele din județ care pot produce echipamente medicale sau biocide         Castelul Corvinilor rămâne închis publicului. Evenimentele din aprilie și mai, anulate         Încă un deces al unui pacient cu boli grave, dar și cu coronavirus, în județul Hunedoara         Contracte de 30 de milioane de lei semnate cu ADR Vest pentru Deva și Hunedoara         Restricții de circuație pe podul de la Șoimuș (DN 76)         Activitățile muzeelor din județul Hunedoara rămân suspendate         Peste 3.000 de oameni sunt în izolare în județul Hunedoara         Amenzi în valoare de 330.000 de lei date de Garda de Mediu în județul Hunedoara         Cadrele medicale vor putea fi cazate la Secția de Recuperare de la Baia Sărată – Deva         100 de cazuri de coronavirus înregistrate până acum în județul Hunedoara         Din 10 aprilie, la Spitalul din Deva vor putea fi realizate testări COVID 19         O companie din Haţeg a donat 10.000 de măşti mai multor spitale şi instituţii publice         Un strop de speranță la Spitalul Județean de Urgență Deva         Numărul cazurilor de coronavirus în România se apropie de 2.500         Primarul Marcel Goia face apel la localnici pentru a ține o zi de post și rugăciune         MINISTERUL SĂNĂTĂŢII. Patru spitale suport pentru judeţul Hunedoara         Alți doi pacienți decedați în spitalele hunedorene aveau și Covid 19         NIMIC DESPRE COVID. Traseu pentru biciclişti, cu fonduri europene la Deva         ANUNŢ! În atenția devenilor care solicită beneficii de asistență socială         293 de cazuri noi de infectare cu noul coronavirus în România