SĂNĂTATE “Donăm sânge pentru oamenii orașului”

În acest an, Asociația D.E.V.A. propune proiectul “Deva750”, sub motto-ul „Istoria orașului o fac oamenii”, pentru a sărbători împreună cei 750 de istorie a orașului.

 

 

De la începutul anului, Asociația D.E.V.A. desfășoară o campanie de donare de sânge sub numele „Donăm sânge pentru oamenii orașului”, în fiecare miercuri, la Centrul de Transfuzie Sanguină Hunedoara – Deva, o campanie la care răspunsul devenilor este extraordinar și binevenit.

 

Sâmbătă, între orele 9.00 – 15.00

 

De această dată, membrii Asociației Deva își propun sărbătorirea Zilei Mondiale a donatorului de sânge. Asociația D.E.V.A., împreună cu mai mulți sponsorii și alături de partenerii de la Centrul de Transfuzie Sanguină Hunedoara – Deva și Crucea Roșie, vă pune la dispoziție un laborator mobil, sâmbătă, 15 iunie, între orele 9:00-15:00. Astfel, va fi mult mai ușor pentru doritori să ofere sprijinul pentru a salva cât mai multe vieți.

 

Sărbătoare la nivel mondial

 

În fiecare an, la 14 iunie, țările din întreaga lume celebrează Ziua Mondială a Donatorilor de Sînge. Hotărarea a fost luată pentru a marca data naşterii, în 1868, a vienezului Karl Landsteiner, omul care a descoperit grupele de sânge şi care, pentru reuşita sa, a primit premiul Nobel în anul 1930. Această zi a fost desemnată, în 2005, de către Adunarea Mondială a Sănătaţii, forul suprem al Organizației Mondiale a Sănătății, pentru a fi sărbătorită anual şi marchează aprecierea şi recunoştinţa faţă de donatorii voluntari de sânge. Datorită descoperirii lui Karl Landsteiner sunt salvate anual, prin transfuzie, milioane de vieţi omeneşti, aflate în pragul morţii din cauza accidenelor de circulaţie, a unor boli, naşterilor cu probleme grave şi altor situaţii care necesită inervenţia terapeutică.

 

Informații utile

 

Iată câteva informații folositoare celor care doresc să doneze. Astfel, se recomandă un mic-dejun ușor înainte de donarea de sânge, însă fără cafea, ceai negru, lapte, unt sau carne, evitatul fumatului cu o oră înainte și o oră după donare, dar și evitarea grăsimilor și a alcoolului cu 24 ore înaintea donării. Nu pot dona sânge cei care au suferit sau suferă de hepatită, TBC, sifilis, malarie, epilepsie, ulcer, diabet insulino-dependent, boli de inimă, boli de piele, de tiroidă, anemie, gripă și hipertensiune, precum și femeile însărcinate, în perioada de lăuzie, de alăptare sau în perioada menstruală. Este bine de știut că trusa de recoltare este sterilă și de unică folosință și astfel nu există riscul contaminării cu virusuri, că se recoltează 450 ml sânge, în 4-5 minute, dar și că sângele este împrospătat, crește imunitatea organismului  sau că se reduc cu 30% riscurile de paralizie şi accident vascular.

 

Beneficii

 

Donatorul are, printre altele, dreptul să primească rezultatele testelor efectuate pe sângele recoltat, tichete de masă în valoare de 67 lei, o zi liberă de la locul de muncă, în ziua donării,  decontarea cheltuielilor de transport în comun din ziua donării între localitatea de domiciliu și cea unde își are sediul instituția la care se efectuează donarea de sângesau  la abonament cu reducere de 50% pentru transportul în comun pentru o perioada de o lună. Procesul de donare poate fi repetat la un interval minim de 10 săptămâni, dar nu poate depăși 5 donări anuale pentru bărbați și 4 donări anuale pentru femei.

Comentarii FB

comentarii


TAG


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Noua Politică Agricolă Comună trebuie să sprijine cât mai consistent tinerii fermieri         Vasilică Potecă, noul prefect al județului Hunedoara         LICEENII DE LA ARTE. Concert ce colinde la Biserica „Immaculata” din Deva         Florin Oancea: Termocentrala Mintia va avea cărbune pe toată durata iernii         „FAPTE NU VORBE!” Primarul Petroşaniului a adus (şi la propriu) cadouri pentru copii         Tineri răniți într-un accident pe DN 68 Hațeg – Caransebeș         Biciclist lovit de mașină în Deva         Bunuri contrafăcute confiscate de polițiști         Articole pirotehnice din clase interzise la comercializare către publicul larg, confiscate de poliţişti         Activitatea Poliției Locale Deva, în luna noiembrie 2019         Accident grav în Batiz, pe DN 66         Ești răcit mai mereu? Citește cum poți să te protejezi în sezonul rece!         Bradul de Crăciun la Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva         ADMINISTRAŢIE. Cresc preţurile şi subvenţia la agentul termic din sistem centralizat la Deva         S-a răsturnat cu mașina în șanț         Alimente pentru sărmani oferite de Episcopia Devei şi Hunedoarei         Parcul Corvin din Hunedoara va fi transformat într-unul al copiilor         DEVA. Termen prelungit pentru eliberarea biletelor gratuite de transport local         Jupânii criminali ai șoselelor. Ce a putut face un șofer de bolid pe DN 7         Accident grav la o exploatare forestieră