SĂNĂTATE “Donăm sânge pentru oamenii orașului”

În acest an, Asociația D.E.V.A. propune proiectul “Deva750”, sub motto-ul „Istoria orașului o fac oamenii”, pentru a sărbători împreună cei 750 de istorie a orașului.

 

 

De la începutul anului, Asociația D.E.V.A. desfășoară o campanie de donare de sânge sub numele „Donăm sânge pentru oamenii orașului”, în fiecare miercuri, la Centrul de Transfuzie Sanguină Hunedoara – Deva, o campanie la care răspunsul devenilor este extraordinar și binevenit.

 

Sâmbătă, între orele 9.00 – 15.00

 

De această dată, membrii Asociației Deva își propun sărbătorirea Zilei Mondiale a donatorului de sânge. Asociația D.E.V.A., împreună cu mai mulți sponsorii și alături de partenerii de la Centrul de Transfuzie Sanguină Hunedoara – Deva și Crucea Roșie, vă pune la dispoziție un laborator mobil, sâmbătă, 15 iunie, între orele 9:00-15:00. Astfel, va fi mult mai ușor pentru doritori să ofere sprijinul pentru a salva cât mai multe vieți.

 

Sărbătoare la nivel mondial

 

În fiecare an, la 14 iunie, țările din întreaga lume celebrează Ziua Mondială a Donatorilor de Sînge. Hotărarea a fost luată pentru a marca data naşterii, în 1868, a vienezului Karl Landsteiner, omul care a descoperit grupele de sânge şi care, pentru reuşita sa, a primit premiul Nobel în anul 1930. Această zi a fost desemnată, în 2005, de către Adunarea Mondială a Sănătaţii, forul suprem al Organizației Mondiale a Sănătății, pentru a fi sărbătorită anual şi marchează aprecierea şi recunoştinţa faţă de donatorii voluntari de sânge. Datorită descoperirii lui Karl Landsteiner sunt salvate anual, prin transfuzie, milioane de vieţi omeneşti, aflate în pragul morţii din cauza accidenelor de circulaţie, a unor boli, naşterilor cu probleme grave şi altor situaţii care necesită inervenţia terapeutică.

 

Informații utile

 

Iată câteva informații folositoare celor care doresc să doneze. Astfel, se recomandă un mic-dejun ușor înainte de donarea de sânge, însă fără cafea, ceai negru, lapte, unt sau carne, evitatul fumatului cu o oră înainte și o oră după donare, dar și evitarea grăsimilor și a alcoolului cu 24 ore înaintea donării. Nu pot dona sânge cei care au suferit sau suferă de hepatită, TBC, sifilis, malarie, epilepsie, ulcer, diabet insulino-dependent, boli de inimă, boli de piele, de tiroidă, anemie, gripă și hipertensiune, precum și femeile însărcinate, în perioada de lăuzie, de alăptare sau în perioada menstruală. Este bine de știut că trusa de recoltare este sterilă și de unică folosință și astfel nu există riscul contaminării cu virusuri, că se recoltează 450 ml sânge, în 4-5 minute, dar și că sângele este împrospătat, crește imunitatea organismului  sau că se reduc cu 30% riscurile de paralizie şi accident vascular.

 

Beneficii

 

Donatorul are, printre altele, dreptul să primească rezultatele testelor efectuate pe sângele recoltat, tichete de masă în valoare de 67 lei, o zi liberă de la locul de muncă, în ziua donării,  decontarea cheltuielilor de transport în comun din ziua donării între localitatea de domiciliu și cea unde își are sediul instituția la care se efectuează donarea de sângesau  la abonament cu reducere de 50% pentru transportul în comun pentru o perioada de o lună. Procesul de donare poate fi repetat la un interval minim de 10 săptămâni, dar nu poate depăși 5 donări anuale pentru bărbați și 4 donări anuale pentru femei.

Comentarii FB

comentarii


TAG


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

17 − cinci =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Urare de Sfânta Maria         Accident cumplit: două tinere de 19 ani rănite grav, un bărbat a murit         Accident pe Drumul Național 66 Simeria – Hațeg         Controale ale polițiștilor la firmele care fac afaceri cu lemne         Bărbat ridicat de polițiști de la terasă, după ce a refuzat carantinarea         Polițiști anti-covid. Controale ample în zonele aglomerate din județul Hunedoara         Ce au decis magistrații în dosarul „matriței din Sarmizegetusa Regia”. Soluția dată la cererea de recompensă depusă de o tânără         Consiliul Județean Hunedoara va susține salariile paramedicilor Asociației Salvital – SMURD         BISERICA ROTONDĂ DE LA GEOAGIU         Transalpina Pădurenilor. Cum arată noua șosea din munții Hunedoarei, după finalizare         ALERTĂ. Peste 70 de cazuri noi de Covid 19 în județul Hunedoara         Angajat al Minei Lupeni, infectat cu noul coronavirus         Ecaterina Andronescu: „Nu sunt de acord să eliminăm educația tehnologică!”         După 16 ani și 4 mandate de primar, Gheorghe Ile se retrage din cursa electorală         Noul coronavirus lovește devastator în județul Hunedoara. Nouă localități, la limita carantinării         Ioan de Hunedoara a fost omagiat de hunedoreni         Povestea științifică a Cetății Deva         Situație dramatică în Orăștie: Tâmpenia „Nu purtați mască”, „Nu este Covid 19” dă roade. Finanțele – închise, în urma infectării unor angajate         Dosarul retrocedărilor controversate din Retezat, soluționat după un deceniu. Ce a decis instanța         Fortificația Sarmizegetusei Regia va fi restaurată integral