SĂNĂTATE “Donăm sânge pentru oamenii orașului”

În acest an, Asociația D.E.V.A. propune proiectul “Deva750”, sub motto-ul „Istoria orașului o fac oamenii”, pentru a sărbători împreună cei 750 de istorie a orașului.

 

 

De la începutul anului, Asociația D.E.V.A. desfășoară o campanie de donare de sânge sub numele „Donăm sânge pentru oamenii orașului”, în fiecare miercuri, la Centrul de Transfuzie Sanguină Hunedoara – Deva, o campanie la care răspunsul devenilor este extraordinar și binevenit.

 

Sâmbătă, între orele 9.00 – 15.00

 

De această dată, membrii Asociației Deva își propun sărbătorirea Zilei Mondiale a donatorului de sânge. Asociația D.E.V.A., împreună cu mai mulți sponsorii și alături de partenerii de la Centrul de Transfuzie Sanguină Hunedoara – Deva și Crucea Roșie, vă pune la dispoziție un laborator mobil, sâmbătă, 15 iunie, între orele 9:00-15:00. Astfel, va fi mult mai ușor pentru doritori să ofere sprijinul pentru a salva cât mai multe vieți.

 

Sărbătoare la nivel mondial

 

În fiecare an, la 14 iunie, țările din întreaga lume celebrează Ziua Mondială a Donatorilor de Sînge. Hotărarea a fost luată pentru a marca data naşterii, în 1868, a vienezului Karl Landsteiner, omul care a descoperit grupele de sânge şi care, pentru reuşita sa, a primit premiul Nobel în anul 1930. Această zi a fost desemnată, în 2005, de către Adunarea Mondială a Sănătaţii, forul suprem al Organizației Mondiale a Sănătății, pentru a fi sărbătorită anual şi marchează aprecierea şi recunoştinţa faţă de donatorii voluntari de sânge. Datorită descoperirii lui Karl Landsteiner sunt salvate anual, prin transfuzie, milioane de vieţi omeneşti, aflate în pragul morţii din cauza accidenelor de circulaţie, a unor boli, naşterilor cu probleme grave şi altor situaţii care necesită inervenţia terapeutică.

 

Informații utile

 

Iată câteva informații folositoare celor care doresc să doneze. Astfel, se recomandă un mic-dejun ușor înainte de donarea de sânge, însă fără cafea, ceai negru, lapte, unt sau carne, evitatul fumatului cu o oră înainte și o oră după donare, dar și evitarea grăsimilor și a alcoolului cu 24 ore înaintea donării. Nu pot dona sânge cei care au suferit sau suferă de hepatită, TBC, sifilis, malarie, epilepsie, ulcer, diabet insulino-dependent, boli de inimă, boli de piele, de tiroidă, anemie, gripă și hipertensiune, precum și femeile însărcinate, în perioada de lăuzie, de alăptare sau în perioada menstruală. Este bine de știut că trusa de recoltare este sterilă și de unică folosință și astfel nu există riscul contaminării cu virusuri, că se recoltează 450 ml sânge, în 4-5 minute, dar și că sângele este împrospătat, crește imunitatea organismului  sau că se reduc cu 30% riscurile de paralizie şi accident vascular.

 

Beneficii

 

Donatorul are, printre altele, dreptul să primească rezultatele testelor efectuate pe sângele recoltat, tichete de masă în valoare de 67 lei, o zi liberă de la locul de muncă, în ziua donării,  decontarea cheltuielilor de transport în comun din ziua donării între localitatea de domiciliu și cea unde își are sediul instituția la care se efectuează donarea de sângesau  la abonament cu reducere de 50% pentru transportul în comun pentru o perioada de o lună. Procesul de donare poate fi repetat la un interval minim de 10 săptămâni, dar nu poate depăși 5 donări anuale pentru bărbați și 4 donări anuale pentru femei.

Comentarii FB

comentarii


TAG


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

nouă + trei =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Hunedoara a semnat la ADR Vest două contracte de 20 de milioane de euro pentru modernizarea orașului         Noua șosea de poveste din Ținutul Pădurenilor         Tragedie în Hunedoara         Operațiune DIICOT în Deva: „Arestare în direct”         Ecologizare cu liceenii voluntari în Parcul Dendrologic din Simeria         Un hunedorean, pe podium la Campionatele europene de Karate         Cum arată autostrada Lugoj – Deva, cu o lună înainte de deschidere         Sărbătoare la Mănăstirea Prislop         Accident rutier grav. Șoseaua devastată a Lacului Cinciș face victime         Cele mai recente imagini de pe Lotul 3 al Autostrăzii Lugoj – Deva         Vestea mult așteptată de hunedoreni. A intrat în șantier drumul județean Hunedoara – Călan         Carmen Hărău, senator PNL: “Va cădea guvernul Dăncilă?”         WINKLER DESPRE PRIORITĂȚILE PPE. Finanțarea corespunzătoare a Politicii Agricole și celei de Coeziune         SĂNĂTATE “Donăm sânge pentru oamenii orașului”         Ștrandul Municipal din Deva își deschide porțile         Ministrul Răzvan Cuc pe șantierul Autostrăzii Lugoj – Deva. Când vor fi gata Loturile 3 și 4         Mai puțini turiști în Retezat, după închiderea drumului spre Poiana Pelegii         O viperă uriașă găsită în Sarmizegetusa Regia, pe Soarele de Andezit         Tânăr de 17 ani înecat într-o baltă din Orăștie         TALIBANII ECO DATOREAZĂ SCUZE. APM Hunedoara a scos Râul Alb din aşa-zisul „pericol de moarte”