Să moară francul elveţian. Doi tineri şi-au plătit ratele cu şapte kilograme de monede

Funcţionarii băncii au avut de lucru timp îndelungat pentru a încasa „caşcavalul”

Francul elvețian a atins în ultima perioadă maxime istorice, iar românii care au făcut împrumuturi bancare în această monedă sunt disperați. La fel este și cazul Georgianei Boița, o tânără în vârstă de 29 de ani din Simeria, care în anul 2007 plătea o rată lunară de 650 de lei, iar acum achită, lunar, nu mai puțin de 1.600 de lei. Ieri, a achitat o parte din rată în… șapte kilograme de monede, în valoare de cinci, 10 și 50 de bani.

 De la 650 la 1.600 de lei pe lună

La 21 de ani a luat decizia, împreună cu soțul ei, să facă un împrumut bancar de 55.000 de franci pentru a-și achiziționa un apartament. În anul 2007, plătea o rată lunară de 650 de lei, iar acum, în 2015, plătește nu mai puțin de 1.600 de lei. Ieri, a ales să își exprime nemulțumirea față de creșterea halucinantă a francului elvețian, plătind rata în monede. La vremea respectivă, au ales această monedă pentru împrumut, deoarece nu se încadrau pentru euro sau dolar, iar francul elvețian era unul… „sigur”.

„Creditul a fost luat în luna noiembrie 2007. Am luat atunci 55.000 de franci, pe o perioadă de 30 de ani, pentru a ne cumpăra un apartament. De atunci, rata a crescut foarte, foarte mult. Dacă în 2007 plăteam 650 de lei rata pe lună, acum plătim 1.600 de lei. Astăzi (ieri-n.red.), am ales ca formă de protest plata ratei în monede de cinci bani, 10 bani și 50 de bani. Am adunat în două zile 310 lei în monede. Diferența până la 1.600 de lei o plătim în bancnote de un leu, 10 lei și 100 de lei”, a declarat Georgiana Boița.

Peste două ore de lucru că mărunţişul

Cu toate că au trecut mai bine de șapte ani de când au făcut acest împrumut, cei doi tineri, din Simeria încă mai au de plătit 50.000 de franci, timp de 22 de ani. Deși amândoi lucrează, aceștia spun că peste 70 la sută din venitul lor este destinat ratei. Georgiana Boița a mai precizat că, și în lunile următoare, va continua să plătească în acest mod ratele. Tânăra a cam dat bătăi de cap celor de la bancă, întrucât aceștia au avut nevoie de aproximativ două ore, pentru a număra banii.

„Am intrat cu monedele în cutie, însă pe soție nu au mai lăsat-o să iasă până nu îi numără pe toți. Nu au fost foarte încântate doamnele de la bancă, dar nici noi nu mai putem face față acestor plăți”, a spus soțul Georgianei.

Totodată, cei doi au precizat și faptul că au încercat să găsească o soluție împreună cu reprezentanții băncii, însă nu au căzut la nicio înțelegere.

Unii s-au „înarmat” cu… „numărătoare de monede”

Reprezentanții băncii din Deva, la care au plătit cei doi tineri din Simeria, probabil că nu se așteptau ca vreunul dintre clienți să achite ratele în acest mod. Alte bănci, spre exemplu, au fost mai perspicace și au luat măsuri din timp, după ce au trecut prin experimente similare și s-au dotat cu… „numărătoare de monede”.

„Am luat și eu un credit de 75.000 de franci, în anul 2007, pentru a-mi cumpăra un apartament. Până acum am reușit să plătesc 44.000 de franci, din care 33.000 sunt dobânzi și comisioane și 11.000 de fraci elvețieni mi-au scăzut din creditul inițial. Am rămas cu 58.000 sold, iar pe următorii 17 ani, pentru că este un împrumut pe 25 de ani, cu siguranță se vor mai aduna și în final o să ajung să plătesc încă 100 și ceva de mii de franci. Aș apela la același mod de a protesta, însă banca la care am făcut eu împrumutul s-a dotat cu un aparat care numără monede, plus că nu acceptă plata ratei în sume mici”, a povestit Savin Rista.

Astfel de proteste se înregistrează în toată țara. La nivel național s-a înființat și un grup al clienților cu rate în franci elvețieni. Din acest grup fac parte și câțiva hunedoreni.(Petronela Tămaș)

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
ALDE va avea liste și candidații proprii la alegerile locale         Evaluarea Sarmizegetusei Regia. Suma uriașă la care a fost estimată cetatea dacică         Zeci de oameni au primit ajutor la Adăpostul de noapte din Deva         Bugetul municipiului Deva pe anul 2020 în dezbatere publică         Șoseaua din Pasul Vulcan interzisă mașinilor pe timpul iernii         „HOŢULUI DE HOŢIE ÎI E FRICĂ” Criza alimentelor de la Spitalul Judeţean şi apelul (ipocrit) la responsabilitate         Casă mistuită într-un incendiu         Centrul Județean pentru Managementul Situațiilor de Urgență împlinește 6 ani de la primul apel. Bilanțul instituției         Focar de pestă porcină africană. Mai mulți mistreți au fost găsiți morți         Greva muncitorilor de la SEWS R Deva a încetat. Oamenii au obținut o victorie uriașă         Medicii și conducerea spitalului din Deva se contrazic pe meniul bolnavilor: „Este o situație extrem de gravă”         Șofer inconștient, manevră criminală pe DN 7. Scena șocantă înregistrată de o cameră de bord         BIROCRAŢIA, ETERNA BOALĂ A SPITALELOR. Prefectul judeţului Hunedoara intervine în criza tomografului de la Deva         DESCOPERIRE. În “patria” Dinozaurilor Pitici. Ciorile erau exagerat de mari         Angajații SEWS-R Deva au intrat în grevă, fabrica e în fierbere. Conducerea companiei încearcă să oprească protestul         Arestări în cazul prostituatei de lux din Deva snopită în bătaie după ce a refuzat un italian         Tânără prostituată snopită în bătaie într-un apartament din Deva, la comanda unui italian         Ce suprafață de pădure va fi regenerată în 2020, în Hunedoara         Activitatea Poliției Locale în ultimul trimestru din 2019         Eminescu cel veșnic