S-au trezit datori vânduţi la asigurările de sănătate

Micii comercianţi care vând în piaţa Petroşani s-au trezit peste noapte datori vânduţi la bugetul de stat, sume despre care nici măcar nu ştiau că trebuie să le achite. Este vorba despre contribuţiile la bugetul de sănătate, pentru care au fost înştiinţaţi că mai trebuie să plătească şi penalizări de întârziere.

motauOamenii nu ştiu ce să facă şi spun că abia se descurcă de pe o zi pe alta. Vând de nici zece lei pe zi de cele mai multe ori, însă au de dat către Fisc zeci de mii de lei. Iar asta în condiţiile în care nu au beneficiat de vreun medicament compensat sau gratuit şi nici măcar de vreo consultaţie medicală. De exemplu, Elena Toi are câteva kilograme de morcovi şi pătrunjel. Acasă o aşteaptă un soţ bolnav, care are nevoie de medicamente. Nu ştie încotro să o apuce: „Mi-a venit înainte că am de plată 22 de milioane de lei, şi mi-a mai venit un plic acum câteva zile că am 7 – 8 milioane. De unde îi dau, că am omul bolnav, am plasa după mine cu medicamente. Am făcut alaltăieri 110.000 de  lei, că am 20 de kilograme de marfă, şi toţi aproape i-am dat pe medicamentele. Ieri am făcut 100.000 din banii vechi, nu am bani”. Ca ea sunt şi ceilalţi comercianţi, care spun că sunt de acord să plătească acele contribuţii, dar nu şi penalizările de întârziere. „La CAS, la Deva, am depus o contestaţie, în legătură cu contribuţiile pe care trebuie să le plătim. Noi suntem de acord să plătim contribuţiile, cu toate că nu s-a ştiut atunci să plătim, în 2008 – 2012. Legea s-a dat în 2013, când am fost anunţaţi că trebuie să plătim şi apoi au apărut şi penalităţile. Am 19 milioane de lei contribuţie şi 16 milioane  penalităţi. Ce să fac acum, că dacă ştiam atunci, plăteam”, spune şi Ion Motău.

Reprezentanţii Serviciului Fiscal Municipal Petroşani din cadrul DGAFPS Hunedoara spun că oamenii se pot adresa finanteinstanţei de judecată, însă legea trebuie aplicată. „Comunicarea acestor majorări şi penalităţi este făcută destul de recent, dat  fiind faptul că sumele au fost preluate printr-un protocol de la Casa de Sănătate. Oamenii au două variante. Dacă există dovezi privind achitarea acestor penalităţi de întârziere sau motive pentru care să conteste aceste sume, pot demara o acţiune în instanţă, iar dacă au alte neclarităţi, se pot adresa serviciului fiscal municipal Petroşani, pentru clarificarea acestei situaţii”, a precizat Valentin Petraru, şef al  Serviciului Fiscal Municipal Petroşani.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

trei × 4 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
ASEDIAŢI DE EVENIMENTE. Garda Cetăţii în acţiune fitness în aer liber la Cetatea Deva         „SCÂRŢ-SCARŢ” PÂNĂ VINERI. Primarul Devei păsuieşte gunoierul cu trei zile         SĂRBĂTOAREA MOŢILOR. Sâmbătă începe Târgul de Fete de pe Muntele Găina         PARLAMENTUL EUROPEAN. Siegfried Mureșan cere aderarea României la spațiul Schengen         Castelul Corvinilor va intra în șantier în luna august         INVESTIȚIE Ce localități din Hunedoara vor fi racordate la noua rețea de gaze naturale         Sistem de supraveghere video pe străzile Simeriei         Autostrada Lugoj – Deva. Cele mai recente imagini aeriene de pe Loturile 3 și 4. Cât mai e de lucru         Emblema de onoare a M.A.I. conferită unui jandarm hunedorean         BINE CĂ N-A VENIT MADONA! Nedeia Vulcăneană l-a prins pe Ile Primarul cu closetul „pe vine”         Grădină urbană pe fonduri UE în zona Grigorescu         O tură de o zi, pe aici, pe-aproape: Deva – Râpa Roșie – Alba Iulia – Ampoița – Giardini di Zoe         Contracte de 15 milioane de euro. Cele mai vizitate monumente istorice din Hunedoara reabilitate pe fonduri UE         CJH PROMITE – PRIMĂRIA DEVA FACE. Chinezii deschid o fabrică de mobilă la Deva         Gara de poveste a municipiului Brad, în șantier de aproape trei ani. Lucrările nu sunt finalizate         Un motociclist a fost lovit de un autocamion pe șoseaua Deva – Lugoj         Ramona Mănescu, propunere ALDE pentru postul de ministru la Externe         Tragedie în Deva         Dosarul electronic la Tribunalul Hunedoara         Patru hunedoreni anchetați pentru braconaj