Rusalin Ișfănoni a primit titlul de cetățean de onoare al municipiului Hunedoara

Rusalin Ișfănoni a primit, joi, titlul de Cetățean de onoare al municipiului Hunedoara.

În vârstă de 75 de ani, Rusalin Ișfănoni se numără printre cei mai prolifici etnologi români, iar activitatea sa a dedicat-o păstrării și promovării tradițiilor din Ținutul Pădurenilor. A anunțat că dorește să înființeze un muzeu al satului pădurenesc, în apropierea Castelului Corvinilor. Muzeul ar urma să arate cum se prezenta o casă pădurenească în secolele XVIII, XIX, XX, dar și diverse ateliere ale muncitorilor pădureni. În fiecare lună, hunedorenii se vor putea bucura de un spectacol tematic, cum ar fi: joc pădurenesc, horă moldovenească, horă oltenească, menite să anime viața culturală a orașului.

„Satele pădurenești numără mai puțin de șase mii de pădureni, în timp ce în Hunedoara sunt peste 12 mii de pădureni, de aceea este o onoare și în același timp o datorie pentru municipiul Hunedoara să acorde acest titlu domnului profesor Ișfănoni”, a precizat, , primarul comunei Lelese, Ciprian Achim, apropiat al etnologului.

Rusalin Ișfănoni s-a născut în 23 martie 1944, în satul Dăbâca, din comuna Topliţa. La vârsta de 15 ani, s-a angajat în industrie ca muncitor calificat în meseriile de strungar şi lăcătuş. În anul 1964, a intrat în învăţământ ca profesor suplinitor la Şcoala Generală Hăşdău, comuna Topliţa. Concomitent, a urmat Institutul Pedagogic Timişoara, Facultatea de Filologie, apoi, în perioada 1970 – 1975, Facultatea de Filozofie, Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj-Napoca. La vârsta de 22 de ani, a fost numit director la Şcoala Generală Hăşdău. A fost apoi, pe rând, director la Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Hunedoara-Deva, primar al comunei Topliţa, director la Căminul Cultural Topliţa, muzeograf la Muzeul Satului Bucureşti, șef secţie la Muzeul Satului Bucureşti și director la Muzeul Satului Bucureşti. Rusalin Ișfănoni a publicat în reviste culturale din ţară peste 40 de studii de specialitate. Una dintre cele mai importante lucrări a fost cartea Pădurenii Hunedoarei (teza de doctorat dezvoltată), pentru care, în anul 2006, a fost distins cu Premiul Academiei Române.

FOTO: Primăria Hunedoara

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

trei × patru =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Accident grav pe șantierul magistralei de mare viteză, la Mintia. Un bărbat a suferit arsuri cu apă clocotită         Scene de violență extremă produse de un interlop din Vulcan         Râsu’-plânsu’ arheologiei. Concluziile bizare ale expertului care a stabilit valoarea matriței din Sarmizegetusa Regia         O fetiță de patru ani s-a prăbușit de la etajul al doilea al unui bloc din Deva         Cum a fost celebrată Ziua Drapelului Național în Deva și Hunedoara         Lansare proiect: „Construcţie şi dotare creşă nouă, strada Luminii, nr. 10, municipiul Orăştie”         Variante ieftine de vacanță – Serbia sau Bosnia         Peste 3.000 de tone de păcură vor încălzi municipiul Brad         Drumul spre cetatea dacică Piatra Roșie a fost asfaltat         Șase medii 10 în județ, la Evaluarea Națională         ATENŢIONARE PENTRU ȘOFERI. Traficul rutier va fi închis în weekend pe strada Hărăului         PRIMARUL DEVEI: „Susțin necondiționat orice demers menit a salva Termocentrala Mintia de la închidere!”         Program prelungit la “Paşapoarte”, doar dacă se impune         Ziua comunei Râu de Mori         Sărbătoarea Sânzienelor, păstrată în satele din Munții Orăștiei         Lansarea implementării proiectului: „Creşterea eficienţei energetice a blocului de locuințe M1 – Aleea Crizantemelor din municipiul Deva“, cod SMIS 117069         Podul verde al Autostrăzii Lugoj – Deva, din ce în ce mai animat         Un adolescent în vârstă de 16 ani a distrus trei autoturisme         Afacerea unui contrabandist pusă pe butuci         Tragedie pe calea ferată, în stația Aurel Vlaicu. A murit o copilă de opt ani