Ruinele Curții nobiliare a Cândeștilor, sufocate de palate ţigăneşti

Aflate la poalele Cetăţii Colţ ruinele Curţii nobiliare a Cândeştilor se numără printre cele mai importante monumente medievale din vestul ţării. Au rămas abandonate de mai mulţi ani, sunt împânzite de gunoaie, iar în jurul lor romii din comună au ridicat mai multe palate cu turnuleţe care au transformat cu totul priveliştea romantică a aşezării.

Călătorii care se opresc în faţa vestigiilor vechi de aproape şapte secole găsesc rămăşiţele unei capele de curte care poartă blazonul Cândeştilor, ale unei clădiri rezidenţiale vaste, ale unei mori, precum şi a unor anexe gospodăreşti, toate fără acoperişuri şi cu ziduri mutilate. În incinte au crescut arbuşti şi buruieni, iar în beciurile mari, printre cărămizi şi bucăţi de marmură provenite de la monumente antice, s-au adunat covoare de gunoaie. Nici pârâul ce ocoleşte zidurile medievale nu este mai curat. Autorităţile s-au mulţumit în ultimii ani să monteze câteva panouri care spun povestea monumentelor. Totodată, au renovat biserica parohială Râu de mori, învecinată Curţii nobiliare a Cândeştilor.

„Aproape de intrarea în biserică, la stânga, se află prinsă la pământ una dintre cele mai interesante pietre de mormânt ale Haţegului, inscripţionată pe o marmură romană reutilizată, datată pe la 1505 şi adusă de la Mănăstirea Colţ”, informează primăria Râu de Mori.

Fosta moşie ale căror ruine se află în satul Râu de Mori, nu depare de cetatea medievală Colţ, datează din secolul al XIV-lea, potrivit istoricilor. Istoria ei se leagă de faimoasa familie Cândea (maghiarizată sub numele Kendeffy), înnobilată şi răsplătită „regeşte” de voievodul Ioan de Hunedoara pentru sprijinul acordat în luptele împotriva otomanilor. Potrivit istoricilor familia Kendeffy a purtat la origine numele de Cândea sau Cânde şi a fost atestată ca fiind prima familie de nobili români cunoscută după nume în Ardeal, scria istoricul Victor Montogna, în publicaţia interbelică Revista Istorică. Un secol mai târziu, aşezarea de la poalele Cetăţii medievale Colţ, îi uimea pe otomani. „Colţ e o cetate solidă în cinci colţuri şi înaltă până-n cer. (…) În valea de sub cetate se află un oraş frumuşel cu vii şi grădini, având şi multe biserici împodobite. În râul de acolo se găsesc multe feluri de peşti. Are ape bune şi aer bun, de aceea este vestită prin femei frumoase”, relata cronicarul Evliya Celebi, în anii 1660. Abandonată în ultimele decenii, fosta curte nobiliară a fost devalizată de hoţi şi de săteni, care au luat chiar şi cărămizile fostului castel pentru a le folosi în construcţii. Monumentul istoric a fost inclus în Programul Naţional de Restaurare însă, după o serie de reparaţii, proiectul a fost abandonat. Şi primăria Râu de Mori a plănuit în ultimii ani punerea în valoare a vestigiilor, însă iniţiativele nu s-au mai concretizat.

Comentarii FB

comentarii
Răspuns la “Ruinele Curții nobiliare a Cândeștilor, sufocate de palate ţigăneşti

  1. Nicolae

    Autorizatia de constructieo da primaria , adica aceiasi primarie care nu taie nici balariile din Curtile candestilor , si nici nu da un kilogram de vopsea spre a marca drumul pana la cetatea Colt . Despre proiecte de consolidare pentru ambele obiective nici vorba . In curand poate nu mai va avea de nici unele ! 🙁 Rusine ! 🙁 🙁 🙁

    Răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Cum se regenerează pădurile din Godeanu         Tragedie pe șosea în apropiere de Orăștie         Magistrala feroviară 200 jefuită de hoți         Micia – arc peste timp         Administratorul unui depozit de haine second-hand a fost amendat cu 200.000 de lei         Hunedoara. Încep înscrierile la Atelierul lui Moș Crăciun         Lansare de carte la Galeria de Arte din municipiul Hunedoara: Mihai Petre, „Birtul parcului”         ALEGERI PREZIDENȚIALE. Câți hunedoreni sunt așteptați la urne și unde pot vota         Carmen Hărău (PNL): Prima ordonanță a Guvernului Orban rezolvă problemele majore ale minerilor din Valea Jiului!         PREMIERA SÂMBĂTĂ. Teatrul de Artă Deva, bastion cultural hunedorean, vă aduce Elogiul vieţii. “Glory of living”         Marile săli ale Castelului Corvinilor au intrat în șantier         Povestea tristă a unei familii rămase fără casa din mijlocul pădurii         Scandal uriaș într-un club din Deva. Cornel Mărgan și alți doi interlopi s-au bătut. Cei trei au fost reținuți         Elevă din Orăștie dată dispărută         O tânără căutată de șapte ani pentru crimă a fost prinsă în Italia         Ordin de protecție provizoriu pentru un soț agresiv         SE APROPIE 1 DECEMBRIE. Programul manifestărilor de „Ziua Națională” de la Hunedoara         LA CASTELUL CORVINILOR. „Medieval Robotics Day”         LA DEVA. Lansarea strategiei pentru consolidarea administrației publice         INFRASTRUCTURĂ. Tunelul feroviar Turdaș a fost deschis circulației