Ruinele combinatului siderurgic din Hunedoara, înghiţite de natură

De la sfârşitul anilor ’90, combinatul siderurgic din Hunedoara a intrat într-un declin profund, iar cu timpul tot mai multe dintre secţiile sale au fost închise, abandonate şi lăsate pradă hoţilor.

La mijlocul anilor 2000, aproape 140 de hectare ale platformei industriale, despărţite prin râul Cerna de cartierele Hunedoarei, au trecut în administrarea Eco Sid, o societate înfiinţată de Consiliul Local.

Alte peste 100 de hectare au rămas combinatului siderurgic, care în prezent numără circa 700 de angajaţi.

În anii următori, aproape toate marile construcţii de pe cele 138 de hectare ale vechiului combinat au fost demolate, pentru a fi extras fierul vechi şi materialele de construcţii.

Demolatorii au scos materialele pe care le-au putut revalorifica şi au lăsat în urmă un deşert uriaş de dărâmături.

Cu excepţia a 20 de hectare, pe care a fost înfiinţat un parc de afaceri aproape pustiu în prezent, restul suprafeţei nu a mai fost ecologizat. Natura şi-a intrat, însă, în drepturi, iar printre mormanele nesfârşite de moloz au crescut pâlcuri de pădure  şi arbuşti.

Aproape întreaga suprafaţă a fostei platforme industriale a Hunedoarei intrată în administrarea Eco Sid, dar şi zeci de hectare din combinatul siderurgic, este acoperită în aceste zile de vegetaţie luxuriantă. Animalele şi păsările sălbatice au găsit printre ruine sălaşuri potrivite. Nu mai sunt deranjate nici de căutătorii de fier vechi, nici de excavatoarele folosite la demolări, iar singurii care le strică habitatul sunt hunedorenii care depozitează cantităţi impresionante de gunoaie pe terenurile virane.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

13 − cinci =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Operațiune DIICOT în Deva: „Arestare în direct”         Ecologizare cu liceenii voluntari în Parcul Dendrologic din Simeria         Un hunedorean, pe podium la Campionatele europene de Karate         Cum arată autostrada Lugoj – Deva, cu o lună înainte de deschidere         Sărbătoare la Mănăstirea Prislop         Accident rutier grav. Șoseaua devastată a Lacului Cinciș face victime         Cele mai recente imagini de pe Lotul 3 al Autostrăzii Lugoj – Deva         Vestea mult așteptată de hunedoreni. A intrat în șantier drumul județean Hunedoara – Călan         Carmen Hărău, senator PNL: “Va cădea guvernul Dăncilă?”         WINKLER DESPRE PRIORITĂȚILE PPE. Finanțarea corespunzătoare a Politicii Agricole și celei de Coeziune         SĂNĂTATE “Donăm sânge pentru oamenii orașului”         Ștrandul Municipal din Deva își deschide porțile         Ministrul Răzvan Cuc pe șantierul Autostrăzii Lugoj – Deva. Când vor fi gata Loturile 3 și 4         Mai puțini turiști în Retezat, după închiderea drumului spre Poiana Pelegii         O viperă uriașă găsită în Sarmizegetusa Regia, pe Soarele de Andezit         Tânăr de 17 ani înecat într-o baltă din Orăștie         TALIBANII ECO DATOREAZĂ SCUZE. APM Hunedoara a scos Râul Alb din aşa-zisul „pericol de moarte”         Exponatul lunii iunie 2019 la muzeul din Deva         Lansare de carte Dumitru Constantin Dulcan         Ce despăgubiri poate primi muzeul pentru matrița antică din Sarmizegetusa Regia