Ruinele combinatului siderurgic din Hunedoara, înghiţite de natură

De la sfârşitul anilor ’90, combinatul siderurgic din Hunedoara a intrat într-un declin profund, iar cu timpul tot mai multe dintre secţiile sale au fost închise, abandonate şi lăsate pradă hoţilor.

La mijlocul anilor 2000, aproape 140 de hectare ale platformei industriale, despărţite prin râul Cerna de cartierele Hunedoarei, au trecut în administrarea Eco Sid, o societate înfiinţată de Consiliul Local.

Alte peste 100 de hectare au rămas combinatului siderurgic, care în prezent numără circa 700 de angajaţi.

În anii următori, aproape toate marile construcţii de pe cele 138 de hectare ale vechiului combinat au fost demolate, pentru a fi extras fierul vechi şi materialele de construcţii.

Demolatorii au scos materialele pe care le-au putut revalorifica şi au lăsat în urmă un deşert uriaş de dărâmături.

Cu excepţia a 20 de hectare, pe care a fost înfiinţat un parc de afaceri aproape pustiu în prezent, restul suprafeţei nu a mai fost ecologizat. Natura şi-a intrat, însă, în drepturi, iar printre mormanele nesfârşite de moloz au crescut pâlcuri de pădure  şi arbuşti.

Aproape întreaga suprafaţă a fostei platforme industriale a Hunedoarei intrată în administrarea Eco Sid, dar şi zeci de hectare din combinatul siderurgic, este acoperită în aceste zile de vegetaţie luxuriantă. Animalele şi păsările sălbatice au găsit printre ruine sălaşuri potrivite. Nu mai sunt deranjate nici de căutătorii de fier vechi, nici de excavatoarele folosite la demolări, iar singurii care le strică habitatul sunt hunedorenii care depozitează cantităţi impresionante de gunoaie pe terenurile virane.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

cinci × trei =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
PARLAMENTUL UE. Noi măsuri financiare pentru combaterea pandemiei         Coronavirus. Situaţia actualizată pentru judeţul Hunedoara – 05 aprilie 2020         Cadrele medicale din Hunedoara respiră ușurat. Rezultate negative la testele coronavirus         124 de persoane infectate cu coronavirus în Hunedoara         Accident grav pe un câmp din zona Orăștiei         Spargere la un magazin din Lupeni. Hoții au fost prinși în flagrant         Doamnă/domnule doctor, vă respect decizia! La război nu mergi fără pușcă         Amenzi pentru cei care nu poartă măști în Simeria         Încă trei decese ale unor bolnavi infectați și cu coronavirus, în județul Hunedoara         Câte cadre medicale au fost diagnosticate cu coronavirus         O femeie cu afecțiuni grave, al 11-lea hunedorean pe lista decedaților diagnosticați cu coronavirus         Coronavirus. Vești bune la Spitalul municipal Hunedoara, după testarea cadrelor medicale         Coronavirus: Situația la zi în județul Hunedoara         Spitalul Județean de Urgență din Deva a cumpărat sute de saci pentru cadavre         Misiunile desfăşurate de jandarmii hunedoreni în contextul pandemiei cu coronavirus         Apel către firmele din județ care pot produce echipamente medicale sau biocide         Castelul Corvinilor rămâne închis publicului. Evenimentele din aprilie și mai, anulate         Încă un deces al unui pacient cu boli grave, dar și cu coronavirus, în județul Hunedoara         Contracte de 30 de milioane de lei semnate cu ADR Vest pentru Deva și Hunedoara         Restricții de circuație pe podul de la Șoimuș (DN 76)