RETROSPECTIVELE ZHD 2014.POLITICĂ (II) Final de an în flăcări

A doua parte a anului 2014 a fost „pe repede-nainte”. Evenimentele s-au succedat cu repeziciune, iar axa toboganului a fost marcată de cele două runde de alegeri: europarlamentarele de la sfârșitul lunii mai și prezidențialele din 2, respectiv 16 noiembrie.

 

O victorie mare, lângă o pretenție jalnică

poporul-psd-800x533

Despre europarlamentare nu ar fi multe de spus. Doar punctat faptul că alianța PSD-PC a câștigat bătălia, la o diferență de 15 procente față de PNL, plus deputăția din zona Hațegului, victorie care i-a dat un optimism care s-a cam stins către sfârșitul anului.

La prezidențiale, primul tur, din 2 noiembrie, l-a scos pe Ponta în față – și județul Hunedoara din Transilvania „albastră” -, dar cel de-al doilea tur a adus o surpriză în trendul global românesc, care a ridicat președinte etnic german, învingător al celor autonumiți „mândri că sunt români”. Victoria trâmbițată de lideri hunedoreni ai PSD a fost, în fapt, mai degrabă jalnică: pentru Victor Ponta au votat 123.790 de hunedoreni, iar pentru Klaus Iohannis 121.965; o diferență de doar 1.825 de voturi, un 0,37 la sută extrem de departe de cele 15 procente de la sfârșitul primăverii.

Mai trebuie amintit că, în județul Hunedoara, colac peste pupăză, un cutremur politic a răsturnat, către final de an, și balanța politică, și structuri administrative. Despre asta vom vorbi, însă, ceva mai târziu.

 

Și totuși, civilizația învinge îndărătnicia

Din multitudinea de lucruri bune care s-au întâmplat în administrația publică hunedoreană, în a doua jumătate a anului 2014, considerăm că merită amintite două, luând în considerare impactul acestora.

Cel mai important proiect, care a intrat în linie dreaptă și nu mai are nevoie decât de timp, pentru a fi finalizat, este cel al Sistemului integrat de gestiune a deșeurilor în județul Hunedoara, respectiv sistemul centrat pe groapa ecologică de la Bârcea Mare. Deși au fost dispute aprige pe tema acestei importante investiții, deși a existat opoziție și s-a schimbat de câteva ori locația deponeului ecologic, până la urmă civilizația a învins. În 2015 și 2016 vor continua lucrările necesare.

O altă mențiune din zona administrației ar fi cea a unei reușite importante: generarea a șase proiecte locale la Deva, proiecte însumând cam șapte milioane de euro, cu finanțare europeană. Este importantă promovarea acestor proiecte, deoarece astfel municipalitatea deveană a reușit să nu piardă cei șapte milioane de euro prevăzuți pentru un alt proiect local, care nu s-a dovedit fezabil.

 

Ordonanța care doare PSD-ul

traseism

Poate cel mai penibil moment politic al sfârșitului de an 2014 a fost perioada de aplicare a ordonanței „traseiștilor”, cea prin care cuplul Ponta-Dragnea a visat să pună mâna pe puterea absolută în administrație.

În județul Hunedoara, ordonanța a avut efect de bumerang asupra PSD, PNL reușind să atragă cele mai multe „disponibilități de transfer politic”. Principalele lovituri ale PNL au fost cele de la Consiliul Județean și administrațiile din Deva, Șoimuș și Orăștie. Astfel, în Consiliul Județean Hunedoara, noul PNL a fost consolidat cu șase consilieri județeni care au venit de la UNPR, PP-DD și PC, astfel încât majoritatea de dreapta are 22 de consilieri din 32, în plus beneficiind indirect și de aportul a încă doi consilieri independenți, unul provenind din PNL, altul din PSD. În Deva, PNL a preluat controlul total, la nivel administrativ, deținând nu numai majoritatea în Consiliul Local și un viceprimar, ci chiar pe primarul Petru Mărginean, recent înscris în tabăra liberală.

În Șoimuș – comuna liderului PSD Laurențiu Nistor! – primarul Mihai Irimie, însoțit de șapte consilieri locali, a trecut în PNL. În Orăștie, unde este primar PSD, PNL a preluat controlul Consiliului Local, ultima mișcare fiind intrarea în PNL a doi consilieri, unul de la PNȚCD, celălalt de la PC. De notat că, în Orăștie, s-a făcut și o infuzie importantă de membri PNL de la PNȚCD, PC și PRM.

 

Iohannis a ridicat Hunedoara în picioare și a câștigat

DSC_0068

Înfrângerea lui Victor Ponta în alegerile prezidențiale din 16 noiembrie 2014, în turul doi, a avut suport puternic și în județul Hunedoara. Dacă, după primul tur al alegerilor prezidențiale, din 2 noiembrie, Hunedoara se dovedise singurul județ „roșu” din Transilvania, în 16 noiembrie lucrurile s-au schimbat radical.

Întoarcerea votului hunedorean, în mare măsură, către Iohannis s-a datorat și vizitelor pe care actualul președinte le-a făcut în câteva localități hunedorene. Mesajul a prins.

„Ne așteaptă încă o luptă grea. Mai avem încă o săptămână de luptă grea. Noi toți împreună, noi toți din Ardeal, dar și oltenii, muntenii, moldovenii, dobrogenii, bănățenii. Avem o luptă grea de dus fiindcă dacă ne uităm în jur ce vedem? Corupție, minciună, frică, hoție. Cei mai în vârstă, cei de vârsta mea, poate își amintesc, am mai simțit o dată așa spre sfârșitul anului 89. Atunci am știut ce avem de făcut. Acum, vreți să-i lăsăm țara lui Victor Ponta? Este cazul să spunem lucrurilor pe nume. Acum trebuie să spunem: punct, stop și de la capăt. Este nevoie de o schimbare profundă. Este nevoie de un alt președinte. Dar e nevoie de un alt Parlament, de alt Guvern. Acest guvern incapabil, ineficient, nu poate să mai stea acolo. Este nevoie de oameni competenți în funcțiile publice. Doar atunci, dacă schimbăm lucrurile, atunci, dragii mei, vom putea să avem o viață mai bună. Fără frică, fără corupție, fără minciună, fără hoție”, spunea Iohannis.

 

Cutremurul de la capătul anului

molot

Finalul anului 2014 a adus și cel mai puternic cutremur politic din istoria recentă hunedoreană: pornirea – cu tot arsenalul specific: mascați, dube, percheziții, audieri, arestări, media – unui complex dosar vizând posibile infracțiuni de corupție, dosar ce a lovit dur decapitând atât conducerea Consiliului Județean Hunedoara, cât și pe cea a organizației județene a PNL. Mircea Moloț, acum președinte suspendat al CJ Hunedoara, Tiberiu Balint, fost vicepreședinte al CJ, Emanoil Milică Pup, viceprimar suspendat al Primăriei comunei Vorța, alături de alți doi oameni de afaceri – Robertto Venter și Vasile Axinte -, au ajuns, în acest moment, să fie cercetați în stare de arest la domiciliu.

Acest cutremur a slăbit, în același timp, organizația județeană Hunedoara a PNL, ținută, până acum, unită și sub control de foștii lideri Mircea Moloț și Tiberiu Balint. Ieșirea acestora din funcțiile politice deținute în organizație a creat un adevărat vid de autoritate, numirea interimară a deputatului Bogdan Țîmpău în fruntea liberalilor hunedoreni fiind doar o soluție de criză, soluție care nu pare să fi temperat neliniștea din organizații locale. Pentru a domoli lucrurile și a gira cumva conducerea de criză din PNL Hunedoara, pe 23 decembrie 2014 a venit la Deva chiar noul lider național liberal Alina Gorghiu, cea care i-a luat locul lui Klaus Iohannis. Efectele acestei vizite nu au putut fi cuantificate, încă, iar efectele pe termen lung ale dispariției liderilor Moloț și Balint de la conducerea organizației liberale hunedorene cu atât mai puțin. Cel mai probabil, un fir de înțelegere vom prinde abia din luna februarie 2015 încolo.

 

Vom trăi și vom vedea

Așadar, 2014 a fost un an plin, și în politică, și în administrație, un an cu schimbări spectaculoare, un an în care cetățenii au dat semnalul dorinței de înnoire a clasei politice, de curățare a structurilor administrative locale, de schimbare a strategiilor de dezvoltare locală. Între acest semnal cetățenesc și faptele viitoare a politicienilor este, însă, o prăpastie peste care nu știm dacă vom vedea o punte în 2015.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

1 × 4 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Încă un deces al unui pacient cu boli grave, dar și cu coronavirus, în județul Hunedoara         Contracte de 30 de milioane de lei semnate cu ADR Vest pentru Deva și Hunedoara         Restricții de circuație pe podul de la Șoimuș (DN 76)         Activitățile muzeelor din județul Hunedoara rămân suspendate         Peste 3.000 de oameni sunt în izolare în județul Hunedoara         Amenzi în valoare de 330.000 de lei date de Garda de Mediu în județul Hunedoara         Cadrele medicale vor putea fi cazate la Secția de Recuperare de la Baia Sărată – Deva         100 de cazuri de coronavirus înregistrate până acum în județul Hunedoara         Din 10 aprilie, la Spitalul din Deva vor putea fi realizate testări COVID 19         O companie din Haţeg a donat 10.000 de măşti mai multor spitale şi instituţii publice         Un strop de speranță la Spitalul Județean de Urgență Deva         Numărul cazurilor de coronavirus în România se apropie de 2.500         Primarul Marcel Goia face apel la localnici pentru a ține o zi de post și rugăciune         MINISTERUL SĂNĂTĂŢII. Patru spitale suport pentru judeţul Hunedoara         Alți doi pacienți decedați în spitalele hunedorene aveau și Covid 19         NIMIC DESPRE COVID. Traseu pentru biciclişti, cu fonduri europene la Deva         ANUNŢ! În atenția devenilor care solicită beneficii de asistență socială         293 de cazuri noi de infectare cu noul coronavirus în România         Preot din Deva diagnosticat cu coronavirus. Mesajul de speranță transmis pe Facebook         Polițist despre oamenii prinși noaptea pe străzile Călanului: „Ne-au plecat valorile pe stradă după ora 22”