RETROSPECTIVELE ZHD 2014.POLITICĂ (I) USL se rupe în figuri. Hunedoara otrăvită cu plumb şi gâlceavă

Minciunile lui Ponta din sanctuarul Sarmisegetusa Regia. PSD şi UNPR Hunedoara „s-au luat” cu acte. Fotografia anului. USL A LUAT-O CU RUPTUL. Va fi „jihad” până la sfârşitul anului. Dan Radu Ruşanu, prima lovitură dată de DNA liberalilor. Deponeul ecologic prinde contur după opt ani de şicane. „Băieţii deştepţi din Energie” pun Cincişul „pe sec”. PDL rămâne ca proasta-n bătătură. Dorin Gligor o arde-n lozinci. Noul şi marele PNL. Bâlciul viceprimarilor la Deva. Prefectura face jocuri politice. Hunedoara otrăvită.

 

Minciunile lui Ponta din sanctuarul Sarmisegetusa Regia

MAIN Umbra lui Ponta la Sarmi

Anul 2014 a început cu un mic scandal public legat de vizita premierului Victor Ponta la Sarmizegetusa Regia într-un moment în care monumentul UNESCO nu era accesibil turiştilor. Ponta şi-a făcut Revelionul la Arsenal Park din Orăştie, un loc în care pesediştii aveau să se reunească la nivel de conducere de partid pe parcursul anului trecut. Excursia premierului în primele zile ale anului 2014 la Sarmizegetusa a fost interpretată ca un abuz de putere, dar administratorii cetăţii îşi puseseră mari speranţe în promisiunile lui Victor Ponta care anunţa că Guvernul va da bani pentru modernizarea drumului spre Sarmizegetusa Regia şi va transfera administraţiei judeţene şi celelalte cetăţi dacice. Premierul Victor Ponta nu şi-a respectat niciuna din promisiuni.

 

PSD şi UNPR Hunedoara „s-au luat” cu acte. Fotografia anului

MAIN protocol psd unpr

Actul a fost semnat, pe 15 ianuarie, de Laurenţiu Nistor, preşedintele Partidului Social Democrat Hunedoara, şi de Mihail Nicolae Rudeanu, liderul organizaţiei judeţene al Uniunii Naţionale pentru Progresul României. „Cununia” politică a fost surprinsă magistral de fotoreporterul ZHD, Cristi Vatavu, într-o imagine ce poate fi declarată fotografia anului în politica hunedoreană.

 

USL A LUAT-O CU RUPTUL. Va fi „jihad” până la sfârşitul anului

USL CU RUPTUL

Debarcarea liberalilor de la guvernare va produce efecte şi la nivel local. Preşedintele PNL Hunedoara, Mircea Ioan Moloţ, anunţă că pesediştii îşi vor pierde funcţiile acolo unde decizia ţine de Consiliul Judeţean. Liderii PSD de la centru cer să fie păstraţi liberalii pe funcţii în teritoriu. Declarativ. În realitate directorii PNL care nu pot fi racolaţi încep să dispară din posturi. Pesediştii hunedoreni încep din martie o serie de declaraţii publice de o violenţă a limbajului fără precedent. Lupta politică dintre foştii parteneri USL devine ură în toată regula.

 

Dan Radu Ruşanu, prima lovitură dată de DNA liberalilor

rusanu

Demnitarul PNL dăduse, în primăvara anului 2013, postul de deputat din colegiul Ţara Haţegului, Călan şi Ţinutul Pădurenilor pentru şefia Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) şi părea că a făcut o alegere de vis. În februarie 2014, Dan Radu Ruşanu a intrat în gura presei cu câştigurile „nesimţite” de la ASF. Era plătit mai bine chiar decât şeful FED, Banca Centrală Americană, cu o leafă de 14.000 de euro plus două prime, de Crăciun şi de vacanţă, în valoare de 14.000 de euro fiecare. Câteva zile mai târziu ex-deputatul hunedorean era urmărit penal de procurorii DNA în “Dosarul Carpatica”. Ruşanu este cercetat pentru constituirea unui grup infracţional organizat şi complicitate la abuz în serviciu.

 

Deponeul ecologic prinde contur după opt ani de şicane

deponeu mare

Consiliul Judeţean Hunedoara a obţinut finanţarea proiectului de gestionare a deşeurilor în sistem integrat, o investiţie de peste 70 de milioane de euro care a provocat enorm de multe tensiuni sociale şi intrigi politice pe parcursul a aproape opt ani. Vechile gropi de gunoi din judeţul Hunedoara vor fi închise şi în locul lor va fi construit un deponeu ecologic în localitatea Bârcea Mare. Deponeul se face cu fonduri europene nerambursabile. Valoarea totală a proiectului este de 70.636.566 euro, din care contribuţia UE este de 43.592.526 euro, bugetul de stat contribuie cu 20.333.757 euro şi autorităţile locale au de plătit 6.710.283 euro (cea mai mare parte – 4.952.613 euro – fiind suportată de Consiliul Judeţean). „Dacă n-aţi văzut un preşedinte fericit, uitaţi-vă la moaca mea pentru că în acest moment chiar sunt un preşedinte fericit”, a declarat Moloţ la conferinţa de presă la care a prezentat public contractul semnat la Bucureşti.

 

„Băieţii deştepţi din Energie” pun Cincişul „pe sec”

MAIN CINCIS terror (2)

Apele lacului Cinciş au scăzut la cote alarmante. De jur-împrejurul barajului, pe o fâşie lată de trei-patru metri, malul e ca o buză crăpată de sete. Pontoanele au rămas demult pe uscat. În „coada” lacului biserica scufundată a ieşit cu totul la suprafaţă. Turismul şi pescuitul sportiv vor fi compromise şi anul acesta. Ca şi anul trecut. Ca şi în toţi anii de după momentul în care a fost construită microhidrocentrala din aval de baraj. O afacere bănoasă la care este branşat şi şeful barajului, plătit de SGA Hunedoara, dar angajat şi pe statul de plată al energeticienilor privaţi. Iar autorităţile statului se fac că plouă. Localnicii spun că manevra turbionează venituri pentru microhidrocentrala construită pe Cerna, la nici o sută de metri în aval de vana de golire a barajului. În urma anchetelor ZHD, a intervenit corpul de control al Guvernului. Executivul a demarat procedurile pentru a declara lacul zonă de agrement.

 

PDL rămâne ca proasta-n bătătură. Dorin Gligor o arde-n lozinci

MAIN pdl, dupa alegeri

Liberalii pierd un colegiu pe care l-au dominat în ultimii zece ani. Alegerile parţiale din colegiul uninominal nr.3 au fost câştigate de Sorin Marica (PSD). Aceste alegeri vor rămâne celebre pentru altceva. Ioan Ciolea, candidatul PDL, s-a înscris în Partidul Mişcarea Populară cu patru zile înainte de scrutin. PDL a ajuns de râsul curcilor cu un candidat fantomă, Ciolea a rămas cursă pentru că buletinele de vot au fost deja tipărite. Dorin Gligor, cel care l-a aruncat în luptă pe Ciolea, a comentat filosofic: „Un nebun aruncă o piatră şi toţi ceilalţi se aruncă imediat să o scoată. Vom analiza situaţia creată împreună cu colegii”.

 

Noul şi marele PNL

DSC_0058

În luna iunie, conducerile PNL şi PDL Hunedoara au votat fuziunea. Birourile judeţene reunite ale celor două partide au decis să fuzioneze. Hunedoara este primul judeţ în care forţele de dreapta au bătut palma. Marele câştigător a fost şeful PDL care la acea vreme nu avea serviciu. Dorin Gligor (preşedinte PDL Hunedoara) a luat locul lui Ioan Rus (PSD) ca vice la CJ Hunedoara. Schimbarea din funcţia de vicepreşedinte a social-democratului Ioan Rus a avut loc în lipsa acestuia. În semn de protest faţă de decizia noii majorităţi şi în solidaritate cu Ioan Rus, colegul lor de partid, cei cinci consilieri social-democraţi au părăsit sala de şedinţă.

 

Bâlciul viceprimarilor la Deva. Prefectura face jocuri politice

MAIN replica dj prefectura (1)

Vara anului 2014 marchează începutul scandalului de schimbare a viceprimarului PSD al Devei, Ovidiu Moş. Timp de jumătate de an pesedistul a fost debarcat şi repus pe funcţie cu ajutorul unor manevre politice instrumentate de prefectul Sorin Vasilescu, „apolitic” numai de faţadă pentru că aşa pretinde fişa postului. Până în decembrie, prefectura l-a ţinut artificial pe Ovidiu Moş în fotoliul de viceprimar al Devei. Instituţia Prefectului nu reuşit să fie la fel de eficientă ca în intriga politică atunci când a avut de rezolvat poluarea cu deşeuri periculoase pe bază de plumb din Hunedoara.

Hunedoara otrăvită

plumb control hd

Povestea a fost dezvăluită de reporteri ZHD în luna iunie. De atunci, instituţiile statului nu fac decât să împingă hârtii de la unii la alţii şi să muşamalizeze scandalul. ZIARUL Hunedoreanului atrăgea atenţia autorităţilor că pulberile cu plumb sunt pericol public pentru populaţie. Măsurătorile făcute ulterior în laboratoarele Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Hunedoara au confirmat temerile noastre. Terenul din apropierea depozitului de zgură periculoasă conţine plumb la valori de 800 de ori peste limita maximă admisă. Mai mult, pulberile zac în aer liber în curte la ICSH, într-un cartier rezidenţial, deşi este obligatorie depozitarea lor în hale închise. Vântul şi ploile nu fac decât să împrăştie otrava în tot cartierul şi singura măsură luată de instituţiile statului a fost aceea de a interzice mutarea pulberilor otrăvite. Ulterior tot reporterii ZHD au descoperit un depozit toxic şi la Mintia. Instituţia Prefectului şi-a asumat rolul de coordonator al acţiunii de anihilare a pulberilor periculoase. Deşeurile toxice otrăvesc şi acum, la final de an, municipiul Hunedoara.

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ziarul Hunedoreanului