RETROSPECTIVELE ZHD 2014.OAMENI Hunedoreni de top în 2014!

Doi inventatori, un artist, un medic veterinar şi o studentă la Sheffield. Aceştia sunt doar câţiva dintre hunedorenii ale căror poveşti de viaţă le-aţi aflat din ZIARUL HUNEDOREANULUI, în 2014!

Robotul care salvează vieţi

robot
diana_ioan (agrafa pe poza robot)Se numeşte ROBO Geniu şi este creaţia unei hunedorence de 25 de ani – Diana Aniela Ioan, ofiţer în Ministerul Apărării Naţionale. A fost conceput în două luni, în mare parte din jucării, include sute de piese, a costat 1.000 de lei şi este un prototip care nu depăşeşte 50 de centimetri lungime.
Maşinăria care face mai uşoare misiunile militarilor în teatrele de operaţii. Este capabilă să detecteze de la distanţă bombe, grenade, mine şi orice altă armă explozivă, inslusiv dispozitive improvizate. În acelaşi timp, minirobotul este foarte potrivit ca material didactic pentru cursanţii în domeniul tehnologiilor militare avansate.
Ideea invenţiei a pornit de la un film – explică autoarea proiectului.
ROBO Geniu are patru grade de mobilitate, o structură mecanică simplă, deplasare autonomă şi acţionare electrică şi a fost brevetat de OSIM.

Un hunedorean, recunoscut de UNESCO drept „Tezaur Uman Viu”

pera_bulz
Doar 30 de români se pot lăuda cu preţioasa distincţie! Taragotistul Pera Bulz este singurul hunedorean recunoscut oficial de UNESCO drept păstrător al tradiţiilor.
Instrumentistul provine din familia părintelui Arsenie Boca şi este convins că pe-ai lui i-a binecuvântat Dumnezeu cu har. Îşi poartă semeţ nu doar cei 67 de ani, ci şi graiul şi straiele străbunilor. Şi mai ales cântecele lor – ţarine şi doine pe care le cântă la taragotul vechi de 100 de ani care i-a dus vestea din Europa până în Asia.
Pera Bulz face parte din trioul de aur al taragotiştilor români, alături de Dumitru Fărcaş şi Luca Novac. Cântă la taragot de la 14 ani şi chiar dacă folclorul nu mai are căutarea de pe vremuri, hunedoreanul se înverşunează să-l păstreze la fel de curat cum l-a moştenit de la străbuni şi să-l ducă mai departe cu Taraful de la Vaţa.
Cine îl aude cântând pe Pera Bulz, înţelege că nu are de-a face doar cu un simplu interpret. Ci cu un creator. Cu creatorul unui folclor original, cu un stil pe care-l identifici imediat.

 

Star Trek devine realitate. Ochelari pentru nevăzători!

cristi_dragomir
Un devean de 17 ani a inventat ochelarii care îi ajută pe nevăzători să se orienteze. Cristi Dragomir i-a impresionat pe reprezentanţii Microsoft cu invenţia sa, care a fost deja prezentată la trei competiţii de gen.
Ochelarii numiţi „Vizium” cântăresc 500 de grame, înregistrează tot ce se întâmplă în jurul persoanei care îi poartă şi ar putea deveni curând o soluţie salvatoare pentru cei peste 40 de milioane de oameni din întreaga lume care au dificultăţi de vedere.
Deveanul povesteşte că ideea invenţiei i-a venit în clasa a opta, iar ochelarii i-au luat o lună de muncă, după alţi 4 ani de studii, cercetări şi teste. În plus, a primit o mână de ajutor şi din partea unui prieten, student la Universitatea „Jacobs” din Bremen, Germania.
Potrivit inventatorului, ochelarii pentru nevăzători au în componenţă senzori 3D care analizează mediul înconjurător, iar datele sunt procesate de un computer şi transmise apoi, prin vibraţii, celui care poartă ochelarii, astfel încât acesta are o imagine completă despre tot ce se întâmplă în jurul său.

„Cu cât obiectele înconjurătoare sunt mai aproape, cu atât vibraţiile devin mai puternice”, explică deveanul, care povesteşte că şi-a testat personal invenţia premiată la faza naţională într-o competiţie lansată de Microsoft.

Cristi Dragomir vrea să-şi transforme invenţia într-o afacere şi lucrează deja la două variante ale ochelarilor speciali – un model de bază, mai ieftin, pentru ţările slab dezvoltate, şi un altul conectat la Internet şi cu câteva funcţii în plus.

 

Cum trăieşte o hunedoreancă pe cea mai populară insulă din Baleare

delia_saleno
Delia Saleno e o reclamă bună pentru România. Are 38 de ani, trăieşte în Spania, la Mallorca, şi este medic veterinar. A plecat din ţară ca să-şi practice meseria ca la carte. Şi-a făcut un plan pe care l-a urmat pas cu pas, iar rezultatul se vede cu ochiul liber.
A absolvit un master la Universitatea din Murcia, îşi pregăteşte Doctoratul la Cordoba şi are propria clinică veterinară în Palma de Mallorca. Este membră a Forumului Mediteranean de Oncologie Comparată – cea mai veche societate europeană de oncologie umană şi animală, şi conduce Asociaţia Patronală a Clinicilor Veterinare din Baleare – prima organizaţie patronală în domeniul veterinar din Spania.
Numele Deliei Saleno şi al clinicii „Son Duretta” sunt cunoscute în toată Mallorca. De 11 ani, hunedoreanca le demonstrează spaniolilor că România nu înseamnă doar hoţi, piţipoance şi cocalari.

„Am avut colegi care nu vedeau cu ochi buni un român care lucrează ca medic. Dar cu timpul, astfel de lucruri dispar. Dacă-ţi vezi de treabă, le schimbi părerea. Acum, mulţi cred că m-am născut aici, mai ales că vorbesc spaniola fără accent”, spune Delia.

 

Povestea hunedorencei care pune o cărămidă la zidul Inteligenţei Artificiale

laura_craciun
Laura Crăciun este studentă în anul IV la Inteligenţa Artificială, la Universitatea din Sheffield. Anul viitor, va absolvi – cu grad de onoare: Inginer Informatician Masterand.
Tânăra creează roboţi care joacă fotbal, detectează obiecte şi simulează frica sau bucuria. Un sistem conceput de ea ordonează traficul din subteranul Londrei. Pe de altă parte, a pus în practică proiecte care salvează viaţa a mii de oameni – alimentarea cu apă a satelor din India şi intervenţia computerizată pentru zgârie-nori, în caz de incendii.
Odată cu masterul, Laura Crăciun îşi pregăteşte şi doctoratul. În plus, este translator part-time şi inginer de software la o firmă din cadrul universităţii, unde implementează un sistem online de recrutare a pacienţilor pentru analize. În timpul liber, a vândut gogoşi ca să strângă bani pentru copiii bolnavi şi a fost translator pentru victimele traficului de carne vie din România şi Spania.
Pe scurt, este povestea exemplară a unei hunedorence de 24 de ani. O poveste despre ambiţie, voinţă, speranţe şi vise împlinite! Dacă ar fi să-şi definească drumul, Laura Crăciun ar alege două versuri din piesa Innei, „Fata din rândul trei” – „O fată simplă (…) visa să atingă o lume mult mai mare ca ea”.
Chiar dacă, deocamdată, este legată de Sheffield, hunedoreanca îşi doreşte să revină în România cu o serie de proiecte pentru tineri.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

doi × 4 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Bătaie de joc pe seama unui copilaș de patru luni. Tatăl l-a părăsit, iar mama s-a spălat pe mâini de el         Au trecut 52 de ani de când Deva, Hunedoara și Petroșani au devenit municipii         Eleva de 16 ani din Deva a fost găsită… departe         BUGETARE PARTICIPATIVĂ 2020. Primele 3 idei de îmbunătățire a calității vieții în Deva         DUPĂ INTERVENŢIA PREFECTULUI. Ceferiştii, amendaţi cu 60.000 de lei pentru mizeria de la Ilia         Tragedie pe DN 66, în comuna Pui         Povestea emoționantă a lui Darius, elevul premiant îngrijit de bunici         Primăria Deva premiază performanţa la învăţătură şi în sport         GICĂ POPESCU: “Tremurau chiloții pe noi când aveam deplasare la Hunedoara”         Zona Monumentului Lupeni ’29, reabilitată și modernizată         Singurul centru public din județ pentru copii cu autism funcționează la Orăștie         Dramă într-o familie din Deva. Fiica de 16 ani, dispărută fără urmă. Cine a văzut-o?         Suspiciunea de coronavirus la o femeie din Deva a fost infirmată         Copil de patru luni abandonat de propriul tată, la Poliție         Accident spectaculos produs de șoferul unui BMW. Un sat întreg a fost lăsat în beznă         Exponatul lunii februarie 2020: un aparat de fotografiat cu burduf         Dezastru în pădurile din Valea Jiului         Explicaţiile psihologului: Cum învingem singurătatea de Ziua Îndrăgostiților?         Cum poate fi dezvoltată Valea Jiului. Întâlnire cu experți internaționali, la Petrila         IULIU WINKLER: “UE are nevoie de un buget solid, fără tăierea finanțărilor Politicii de coeziune și PAC”