Primăria Orăştie a depus din nou, la Agenţia de Dezvoltare Regională Vest, proiectul de restaurare şi conservare a Cetăţii Orăştiei, pentru care speră să primească finanţare de circa cinci milioane de euro, prin Programul Operaţional Regional. Anul trecut, proiectul depus iniţial în 2016 a fost respins de ADR Vest.
Investiţia pentru care Primăria Orăştie a solicitat fonduri prin programul Operaţional Regional 2014 – 2020 a fost estimată la 22.146.738 lei, iar durata de realizare a proiectului va fi de trei ani. Potrivit realizatorilor proiectului, obiectivele acestuia erau: restaurarea, conservarea si consolidarea cetăţii Orăştiei în suprafaţă de 1.355 de metri pătraţi, prin lucrări de reîntregire si reconstituire a zidurilor si turnurilor cetăţii, amenajări exterioare (pavaje si pietonal, mobilier urban, iluminat, sistem de colectare a apelor pluviale) şi promovarea produsului turistic Cetatea Orăştiei.
Cetatea Orăştie datează din secolul al XII-lea, potrivit istoricilor, şi a fost una dintre cele mai mici din Transilvania. Ar fi fost construită pe amplasamentului unei alte cetăţi, de pământ, înconjurată de mlaştini care a fost datată în secolele X – XI. Cetatea ar fi fost, iniţial, reşedinţa unor greavi (lideri ai cmunităţii săseşti), pentru ca apoi să fie preluată de comunitate şi dezvoltată în următoarele două secole.