Restaurarea Castelului Nopcsa, aproape de final

1144

Castelul Nopcsa din Ţara Haţegului se află în şantier de doi ani. Monumentul istoric din satul Săcel, vechi de la sfârşitul secolului al XVIII-lea şi ruinat după 1990 este reabilitat şi va fi transformat într-un muzeu al Ţării Haţegului.

Lucrările de restaurare a castelului vor fi finalizate la începutul lunii septembrie 2021, potrivit administratorului public al judeţului Hunedoara, Costel Avram. Ulterior, mai multe anexe din curtea monumentului istoric vor fi demolate, iar terenul din spatele acestuia va fi reamenajat ca grădină de flori.

„Împreună cu factorii de decizie implicaţi, cu specialiştii în domeniu, vom da Castelul Nopcsa cea mai potrivita utilitate ca destinaţie turistică”, spune Costel Avram.

 

Circa nouă milioane de lei sunt investiţi în reabilitarea castelului şi transformarea acestuia într-un muzeu dedicat Ţării Haţegului şi familiei Nopcsa (Nopcea). Fondurile au fost accesate de Consiliul Judeţean Hunedoara, prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală.

Timp de două secole, Castelul Nopcsa din satul Săcel a fost una dintre construcţiile emblematice ale Ţării Haţegului. La instaurarea regimului comunist, el a fost naţionalizat şi transformat într-un internat şi o şcoală pentru copii cu nevoi speciale, care a funcţionat până la sfărşitul anilor ’90.

După închiderea şcolii, vechea reşedinţă a familiei Nopcea a fost abandonată pentru mai mulţi ani, lăsată să se ruineze, iar unii dintre localnici au devastat-o. Un motiv al distrugerilor au fost poveştile că în pereţii săi, baronul Franz Nopcsa (Nopcea) – un savant renumit – ar fi ascuns o parte din averea sa. Castelul, care a aparţinut familiei Nopcsa nu a mai fost revendicat de presupuşi urmaşi ai acesteia. Din 2001, Consiliul Judeţean Hunedoara a preluat în administrare clădirile unităţii şcolare şi castelul Nopcsa, iar în 2018 a obţinut fonduri guvernamentale pentru reabilitarea ansamblului.

Foto: CJ Hunedoara

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *