Respectul față de cei care ne respectă sănătatea. Locul meu este aici, în Orăștie, spune Dr. Radu Eugen Turdean

Meseria de medic este una dintre cele mai vechi din lume. Fie că i s-a spus doctor, vraci, vindecător, doftor, medicul a fost și a rămas o persoana importantă în viată comunității, fiind printre cei mai respectați oameni ai săi. Medicina este dificilă și ai nevoie de pasiune și ambiție ca să reușești.

Medicul este la muncă pentru noi, oricând avem nevoie de ei. Este acolo pentru fiecare dintre noi, deși resursele materiale sunt puține, uneori limitate, medicul își practică cu dăruire menirea.
Când menirea îi este recompensată de Președintele României cu Ordinul Meritul Sanitar în grad de Cavaler, însemnă că acel medic a „tratat” cu demnitate și respect comunitatea din care face parte.

Ziarul Hunedoreanului: Ce-ar însemna frumosul pentru dumneavoastră – dacă ați avea timp pentru el?
Dr. Eugen Turdean: Medicina înseamnă contactul cu suferința umană, înseamnă contact cu mizeria umană, înseamnă contact cu produse biologice diferite (insuportabile pentru alții), și din acest motiv trebuie să ne facem timp și de frumos. Frumosul pentru mine este să admir un tablou frumos sau să ies în natură. De foarte multe ori îmi fac timp, la sfârșit de săptămână, să fac drumeții în Munții Orăștiei, în Munții Apuseni, sau chiar și sport. Până în urmă cu câțiva ani aveam și o trupă de băieți, în jur de 45 de ani, cu care jucam fotbal săptămânal, dar acum din păcate, cu trecerea anilor, îmi este tot mai greu să fac sport. Dar încă o dată spun: Citirea unei cărți plăcute de istorie sau de medicină, o expoziție de pictură, îmi fac plăcere.

ZHD: Când ați început să vă gândiți că vreți să deveniți medic?
dr. E.T.: Mi-am propus să devin medic încă din copilărie, pe vremea când maică-mea, fiind bolnavă, făcând foarte frecvent crize de fiere, și având pietre la fiere, avea dureri insuportabile, însoțite de vărsături, și această suferință a ei m-a făcut să urmez studiile Facultății de Medicină. În primul rând vroiam s-o ajut pe ea, și apoi, sigur, plecam de la gândul să-mi ajut apropiații și bolnavii, in general.

ZHD: Care sunt valorile care ar trebui să caracterizeze un medic?
dr. E.T.: Cred medicul ar trebui să fie în primul rând profesionist, să dea dovadă de patriotism, adică să lucreze în România, mai ales în perioada aceasta, când se întâlnește cel mai mare exod de medici din țară – pentru că și statul român investește foarte r într-un medic. De asemenea, medicul să aibă responsabilitate, și să contribuie la indeplinirea parametrilor economici ai spitalului în care lucrează. De asemenea, fiecare medic trebuie să știe că trebuie să lucreze într-o echipă. Ca să aibă succese, este obligatoriu să lucreze într-o echipă motivată. Și în același timp, să fie etic și moral, să refuze atențiile pacienților.
Eu sunt foarte mulțumit de faptul că am reușit să aducem în secția de medicină internă câțiva medici tineri, care sper să fie și ei legați de Orăștie, și care să ducă mai departe lucrurile pe care noi le-am început în urmă cu 31 de ani, când ne-am mutat în Spitalul Nou. Consider că am făcut o alegere bună prin aducerea acestor tineri la nivelul secției si faptul că la nivelul secției am reușit să înființăm câteva compartimente, și aici mă refer la compartimentele de gastroenterologie, de neurologie, de diabet – boli de nutriție, de oncologie medicală, bolnavii ne mai trebuind să facă drumuri spre Spitalul Județean sau spre clinicile universitare.

ZHD: Dând timpul înapoi cu mai bine de 40 de ani … Terminați liceul. Totul e bine, e frumos. Dacă cineva v-ar fi arătat ce înseamnă medicina astăzi, ați mai fi făcut medicina?
dr. E.T.: Da, bineînțeles! Sigur că în urmă cu 40 de ani, când eu am terminat medicina, posibilitățile de diagnostic erau altele, erau foarte deficitare. Pe vremea aceea, diagnosticul se punea mai mult pe baze clinice – ceea ce relata pacientul, ceea ce reușeam noi să aflam de la pacient, deci simptomele pacientului. Investigațiile paraclinice erau foarte, foarte puține, și în același timp, rudimentare. Ce puteam face noi într-un spital mic erau investigații care, din păcate, dădeau foarte multe reacții adverse, inclusiv șocuri anafilactice. Deci, cam acestea erau posibilitățile de diagnostic la acea dată. Sigur, erau și examinarile de laborator, și acelea erau limitate.
Acum am să reușim și noi să dotăm spitalul cu aparatură performantă, și-aici mă refer la ecografe multifuncționale, la video endoscoape, iar în urma cu trei ani am reușit să aducem în Orăștie și un tomograf-computer, al unei firme private

ZHD: O amintire plăcută din Spitalul din Orăștie? Imposibil să nu fi fost una, care să fi rămas acolo în suflet.
dr. E.T.: Nu-mi vine în minte acum, sunt atât multe amintirile plăcute încât nu mă pot opri doar la una!
Cea mai plăcută amintire care îmi vine in minte din Spitalul din Orastie este legata de momentul inaugurarii Spitalului Nou, acum 31 de ani. Atunci, toți angajatii, de la infirmieri la medici au luat parte la curățenia generală a noii locații. Îmi amintesc foarte bine momentul acesta datorită bucuriei pe care o simțeam și a entuziasmului care ne cuprinsese pe toți. Bucurie este momentul din seara, când ies la plimbare, și concetățenii mă salută, și îi salut și eu. Acest lucru îmi creează o satisfacție extraordinară.

ZHD: Ce ați schimba, dacă ați fi ministrul sănătății?
dr. E.T.: Ce aș schimba dacă aș fi ministrul Sănătății? Nu-mi doresc. Nu-mi doresc așa ceva!
Dar hai să intru în „jocul” dumneavoastră.
În privința rezidențiatului: Consider că rezidențiatul de 5-7 ani efectuat în centrele universitare, este cam mult. Mai ales pentru specialitățile medicale, consider că ar fi suficienți 3 ani de zile să fie făcuți în centrele universitare, iar 2 ani de zile să fie făcuți în spitale județene sau spitale municipale, sub conducerea unor medici primari cu experiență – spitale în care medicii rezidenți si-ar aduce un aport important in activitatea secțiilor, iar ei ar câștiga experiență profesională mai bună.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 × 4 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Ce măsuri s-au luat în Hunedoara, înainte de întoarcerea elevilor la școală         Un muzeu al trenulețelor se deschide în Hunedoara         Lemne expediate ilegal de o firmă din Orăștie         Povestea unui inel deosebit, descoperit la Micia         Coronavirus, situația la zi prezentată de Prefectura Hunedoara         RECOMANDĂRI ALE POLIȚIȘTILOR, PENTRU O MINIVACANȚĂ ÎN SIGURANȚĂ         Accident pe Bulevardul Dacia. Un șofer „și-a spart” bolidul într-o intersecție         Moment festiv la I.S.U. Hunedoara         6 pacienți confirmați „COVID-19” internați la SJU Deva         Ceremonie la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Hunedoara         Mircia Muntean și-a găsit de lucru         CFR repune în circulație trenurile al căror trafic a fost suspendat         Aparatul RMN de la SJU Deva funcționează         Detalii noi în cazul scandalului care a cutremurat cartierul Micro 5 – Hunedoara         Polițiști trimiși în judecată într-un dosar de proxenetism și abuz în serviciu         Lucrările de reparații a rețelei stradale din Deva au fost scoase la licitație         Tăiere ilegală de arbori         Spărgătorul unui magazin, prins la Vulcan         Scandal monstru pe o stradă din Hunedoara         36 de pacienți suspecți „COVID-19” internați la Spitalul Județean de Urgență din Deva