Un inginer din Simeria creşte iepuri care cântăresc cât un copil de doi ani!

2441

Peste 60 de iepuri din 5 rase – mulţi dintre ei, cu dimensiuni care impresionează.

Urechiaţii gigant ar putea fi o afacere de invidiat. Pentru un hunedorean însă, uriaşii sunt doar un hooby a cărui poveste a început de la un cadou

STRĂMOŞUL URIAŞULUI BELGIAN. Uriaşul German s-a format în secolul XIX, după ce crescătorii germani au încrucişat Uriaşul Belgian cu rase locale de iepuri. Treptat, Uriaşul German a devenit una dintre cele mai populare rase din lume dar şi cea mai grea rasă de iepuri / FOTO: CRISTI VATAVU

STRĂMOŞUL URIAŞULUI BELGIAN. Uriaşul German s-a format în secolul XIX, după ce crescătorii germani au încrucişat Uriaşul Belgian cu rase locale de iepuri. Treptat, Uriaşul German a devenit una dintre cele mai populare rase din lume dar şi cea mai grea rasă de iepuri / FOTO: CRISTI VATAVU

Are 32 de ani, este inginer şi visează ca, într-o bună zi, să aibă propria fermă de iepuri. Până atunci, creşte urecheaţi din pasiune.

Are ograda plină de iepuri. În total, 66 de exemplare din 5 rase. Doi urecheaţi sunt campioni la frumuseţe. Cine îi vede, rămâne impresionant. Alţii sunt rase gigant. La maturitate, pot cântări cât un copil de doi ani.

Mircea Şuteu nu se uită la iepurii lui ca la o afacere. Cel puţin deocamdată. Hunedoreanul vrea doar să aibă exemplare cât mai apropiate de standarde, pe care să le etaleze în expoziţii.

Pasiunea a început cu un cadou

E îndăgostit lulea de animale şi ca să-şi vadă visul cu ochii, şi-a convins părinţii să cumpere o casă la Simeria. La început, şi-a umplut curtea de porumbei voiajori – prima lui dragoste, iar mai târziu, de iepuri de rasă. Povestea ogrăzii cu urechiaţi a început de la un banal cadou.

Eram în vacanţă la sora mamei, la Sălaj. La plecare, mi-a dăruit un iepure de rasă comună, ştiind că-mi plac animalele. L-am pus într-o cutie din carton şi l-am adus cu trenul până la Simeria. Aşa a început totul”, îşi aminteşte hunedoreanul.

Primii iepuri de rasă i-a cumpărat acum 4 ani, de la un crescător din Timişoara.

M-am dus cu un amic crescător, să-şi cumpere câţiva iepuri, dar mi-au plăcut atât de mult, încât am luat şi eu doi masculi de Uriaş German şi Pestriţ German. Acasă aveam femele de rasă comună, iar prin împerecheri şi selecţii, am reuşit să obţin exemplare interesante, care ajungeau până la 7 kilograme. Făceam experimente, ca toţi începătorii”, povesteşte crescătorul.

Odată cu primele exemplare de rasă, Şuteu s-a înscris şi într-o asociaţie a crescătorilor, la Caransebeş, şi s-a ales cu o patalama de arbitru pentru iepurii din expoziţii.

M-am înscris la cursuri de arbitraj, la Facultatea de Agronomie, convins tot de crescătorul din Timişoara. Şi el era arbitru”, explică inginerul. 

[wzslider autoplay=”true”]

Exemplare-gigant

Din cărţi, de pe Internet şi de la crescători renumiţi, Mircea Şuteu a reuşit să afle cât mai multe despre creşterea şi îngrijirea iepurilor de rasă. S-a interesat ce le place, ce le trebuie, ce mănâncă şi la ce sunt sensibili.

Le place foarte mult să fie mângâiaţi la ceafă. Mă joc des cu ei şi cred că asta i-a făcut să prindă curaj şi să se apropie tot mai mult de membrii familiei”, spune bărbatul.

Astăzi, are iepuri din 5 rase – Uriaş German, Pestriţ German, Californian, Neozeelandez Alb şi Berbec Pitic. Prima e cea mai grea rasă – un iepure gigant care, datorită frumuseţii lui, de multe ori nu mai ajunge friptură, ci devine un simpatic animal de companie. Este strămoşul Uriaşului Belgian şi poate ajunge până la 11 kilograme. Cap mare, frunte lată şi obraji puternici. N-ai cum să treci cu vederea nici lungimea corpului – chiar de un metru în unele cazuri, şi nici urechile de peste 20 de centimetri.

Preferatul crescătorului rămâne însă Pestriţul German sau Fluturele, cum îl numesc francezii după pata în formă de fluture pe care o are pe bot şi pe nas. Şi nu este singura. Alte două sunt în jurul ochilor şi trebuie să fie neîntrerupte şi să nu atingă pata de pe obraz. O alta e pe urechi şi alte câteva pete, pe pulpe. Spinarea e traversată şi ea de o dungă – de la urechi până la coadă.

Campioni la frumuseţe

În curtea lui Şuteu, şi-au găsit locul 66 de iepuri, iar cei mai mulţi provin din expoziţii din Cehia şi Germania.

De regulă, masculii îi aduc din străinătate, ca să nu existe riscul consangvinizării – adică, împerecherea între exemplare înrudite”, lămureşte inginerul.

Doi dintre iepurii lui sunt campioni la frumuseţe. Acum doi ani, a participat cu câteva exemplare la o expoziţie de animale de la care s-a întors cu două premii.

Am intrat în concurs cu 4 iepuri. Doi au fost aleşi cei mai frumoşi din competiţie – o femelă de Neozeelandez Alb şi un mascul de Pestriţ German. Asta m-a motivat să continui. Anul acesta am aşteptări mari. În week-end, voi participa la Expoziţia Naţională a României, organizată la Suceava, şi sper ca iepurii mei să urce pe podium. Îi trimit cu crescătorii din asociaţie, să mai fac economie la cheltuieli. Taxa de participare este 10 lei pe cuşcă – deci, pentru un singur exemplar. La asta se adaugă banii pentru transport şi pentru hrana animalelor pe perioada concursului”, detaliază Mircea Şuteu.

Proverbe adevărate

După cum spun proverbele, iepurii sunt foarte prolifici. Se înmulţesc repede şi datorită perioadei scurte de gestaţie – doar 30 de zile.

iepuri1Primii pui se nasc în februarie-martie. O iepuroaică poate avea 5-6 naşteri pe an, iar asta înseamnă până la 40 de pui în total. Eu însă nu scot mai mult de 3 serii de pui pe an. Femela naşte cel mai adesea noaptea sau la primele ore ale dimineţii, iar puii cântăresc între 40 şi 80 de grame, în funcţie de rasă. În genere, o femelă naşte 8-10 pui, dar am avut iepuroaice de la care m-am trezit cu 15 pui. Nu toţi puii supravieţuiesc. Prin urmare, crescătorul cu experienţă trebuie să facă o selecţie. La cei mici şi fără şanse se renunţă”, mai spune Şuteu, care povesteşte că a şi gustat din carnea fiecărei rase de urechiaţi pe care o are în ogradă. Din curiozitate, ca tot omul. O dată, s-a încumetat chiar să prepare cârnaţi din iepuri.

Sunt un deliciu – specialitate, nu glumă!”, povesteşte crescătorul.

Hobby costisitor

Mircea Şuteu mărturiseşte că nu şi-a văzut niciodată urechiaţii din curte ca pe o afacere, ci doar ca pe un hobby. Unul cam costisitor, dacă ţinem cont că iepurii mănâncă de două ori pe zi şi trebuie vaccinaţi de două ori pe an.

Masa de dimineaţă înseamnă zilnic 10 kilograme de grăunţe – un amestec din porumb, orz, ovăz, floarea-soarelui şi triticale (un hibrid de grâu şi secară). Seara mănâncă iarbă sau fân – depinde de anotimp. Iarba însă nu trebuie să fie nici udă şi nici prea crudă, ca să nu aibă probleme cu stomacul. Eu încerc să-mi cresc iepurii cât mai natural. Le fac tratamente doar atunci când este neapărat nevoie pentru că orice medicament are şi reacţii adverse. Trebuie totuşi vaccinaţi la fiecare 6 luni. O doză de vaccin pentru 20 de iepuri costă 40 de lei. Vaccinarea e obligatorie pentru că un singur virus îi poate ucide în masă. O dată, am păţit-o. Am pierdut toţi iepurii de rasă din cauza sindromului hemoragic. Am luat-o de la capăt şi acum sunt mai prudent”, explică hunedoreanul.

Uriaşii de la Simeria sunt crescuţi în cuşti curate, într-un mediu liniştit. Fiecare iepure are nevoie de un anumit spaţiu, în funcţie de rasă. Unui exemplar dintr-o rasă mare îi trebuie un spaţiu de un metru pătrat ca să se dezvolte ca la carte.

Până la ferma pe care visează s-o aibă într-o bună zi, crescătorul se mulţumeşte cu concursurile şi cu vânzarea puilor. A vândut iepuri de la Dunăre până în Republica Moldova. Preţurile diferă în funcţie de rasă şi de vârstă, dar şi de anotimp.

Toamna sunt mai ieftini decât primăvara, iar un exemplar de rasă mare începe de la 100 de euro. Preţul e mai mare dacă-l vinzi în străinătate”, mai spune crescătorul de urechiaţi gigant.

……………………………………………………………………………………….

INEDIT. Iepure de Cartea Recordurilorcaseta

Cel mai mare iepure din lume are peste 22 de kilograme şi măsoară 130 de centimetri, iar pentru dimensiunile sale, a fost recunoscut de Cartea Recordurilor. Darius (foto), urecheatul-gigant trăieşte în Marea Britanie, iar stăpânii lui spun că mănâncă anual 4.000 de morcovi, 120 de verze şi 730 de boluri cu hrană specială pentru iepuri. Darius a reușit să-și facă loc în Guinness Book după ce a doborât recordul deținut anterior de mama sa.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.