TURISM. Chamonix – Mont Blanc, aproape pe acoperișul Europei

Chamonix este una dintre cele mai renumite stațiuni montane din Europa. Situată la poalele celebrului Mont Blanc, supranumit acoperișul Europei, Chamonix este destinație de excelență pentru sporturile de iarnă. Azi, vă propunem o expediție de vară sub acoperișul Europei.

 

Lucian Stanciu

 

Iubitorii de munte vor găsi în zona Chamonix absolut tot ce visează pe parcurusl verii. Și nici pasionații sezonului hibernal nu vor fi dezamăgiți, date fiind vârfurile de peste 3.000 de metri, unde zăpada este veșnică, sau ghețarii care continuă să sculpteze văile prin care curg din ce în ce mai repede, din păcate.

Dacă vacanţa la munte reuşită înseamnă pentru dumneavoastră trasee de drumeţie impecabil semnalizate, lacuri de cristal ascunse după culmi golaşe sau păşuni alpine, cabane sau refugii montane idilice care la peste 2.500 de metri vă vor oferi ceva de mâncare, de băut sau o cazare, defileuri unde apele năvălesc vijelios pe sub pasarele impecabil construite, zeci de instalaţii de transport pe cablu sau trenuri alpine pe linie îngustă, electrificate şi cu cremalieră care se caţără până la peste 2.000 de metri, atunci Chamonix este alegerea perfectă. Să nu uităm pasionaţii de ciclism montan, care au sute de kilometri de piste amenajate şi telescaune sau telecabine cu dispozitive de urcat bicicletele.

Musai de văzut: Aiguille du Midi

Probabil cel mai vizitat obiectiv. Este un pisc situat la 3.842 metri altitudine, exact faţă în faţă cu Mont Blanc, aşa că panorama de aici este inegalabilă. Accesul se face cu cel mai înalt teleferic din Europa. Drumul este din două bucăţi, a doua fiind şi cea mai lungă deschidere de teleferic din Europa. Sus veţi avea panoramă de 360 de grade peste Franţa, Italia şi Elveţia. Un lift vă urcă de la 3.777 metri, staţia telefericului, la 3.842 de metri, unde cei tari de inimă pot face un pas în gol, o cabină de sticlă suspendată deasupra abisului. Tot de aici puteţi lua o telegondolă panoramică care vă duce pe partea italiană a panoramei Mont Blanc, Courmayeur. La coborâre poposiţi la staţia intermediară, situată pe Plan de l’Aguille, o păşune alpină senzaţională.

Chamonix

Perla văii, care găzduieşte multe alte staţiuni, este oraşul Chamonix. Vă va oferi tot ce puteţi cere de la o staţiune montană. Clădiri cochete, restaurante, terase, ciocolaterii, gara pentru trenul alpin spre cel mai faimos gheţar din zona, Mer de Glace, parc de distracţii cu sanie de vară, hoteluri şi challet-uri de lux, pensiuni şi hosteluri, camping şi enumerarea poate continua. De aici aveţi trei staţii de transport pe cablu către cei doi versanţi ai văii, una fiind plecarea spre Aguille du Midi.

Balconul sudic

Este de fapt un traseu situat pe versantul sudic al văii, de o frumuseţe rară. Care vă va oferi privelişti panoramice non-stop spre Mont Blanc. Punctul forte este Le Lac Blanc, unde se ajunge destul de anevoios, dar merită tot efortul. Oglindirea Mont Blanc în lac – de unde vine şi numele acestuia – este irepetabilă în altă parte.

Tramway du Mont Blanc

Este considerat a fi primul tren turistic alpin din lume. Construcţia a fost începută la sfârşitul secolului XIX. Prima parte a fost finalizată în 1907, iar traseul complet a fost terminat în 1914. Este electrificat din 1956, până atunci fiind acţionat de locomotive cu aburi. Gradul de înclinare maxim este atins la staţia finala Nid D’Aigle şi este de 24%. Este efectiv greu de stat în picioare la coborâre. A fost construit pentru a facilita accesul alpiniştilor spre principalul punct de plecare pentru asaltul final al Mont Blanc. Drumul de circa două ore te face să te minunezi atât de peisaj, cât şi de soluţiile inginereşti de construcţie a liniei de cale ferate. Sus, la 2.372 de metri, vă întâmpină un refugiu montan,  gheţarul Bionnassay şi un traseu, pentru cei mai experimentai spre ultimul refugiu în ascensiunea spre Mont Blanc, Tete Rousse Glacier şi câte şi mai câte.

Doar o infimă parte din măreţia zonei Chamonix a fost cuprinsă în această pagină. Nu sunt de ratat nici gheţarul Mer de Glace, masivul Argentierre, defileul Diosaz, Saint Gervais le Baigne, chiar şi tunelul Mont Blanc, o atracţie în sine.

 

EXTRA

 

Bine de știut

Chamonix nu este o destinaţie ieftină. Are de oferit, dar acest lucru presupune costuri. Pentru a reduce din buget achiziţionaţi obligatoriu Mont Blanc Multipass. Achiziţia se face online, înainte de plecare, şi cardul vă vine acasă, prin poştă. Veţi avea gratuitate nelimitată pe aproape toate instalaţiile de cablu şi una pentru Aguille du Midi. La fel, aveţi gratuitate şi pe trenurile alpine. La un concediu de o săptămână, prin achiziţia acestui multipass veţi economisi câteva sute bune de euro. Un multipass de 6 zile consecutive costă 129 euro/ adult. Numai urcarea pe Aguille du Midi este peste 50 de euro/ adult şi cardul vă scuteşte şi de stat la coadă. Transportul public în zonă este gratuit. Un buget corect pentru o săptămână la Chamonix, fără transportul până acolo este de 1.500 – 2.000 euro/ 2 adulţi.

 

Comentarii FB

comentarii


TAG


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ziarul Hunedoreanului