Teorie muzicală şi perspicacitate. A inventat un nou joc de cărţi, iar acum îi învaţă pe doritori tainele acestuia

Copiii din judeţul Hunedoara, dar nu numai ei, sunt îndemnaţi să înveţe un nou joc de cărţi ce îmbină perspicacitatea şi cunoştinţele muzicale. Profesor le poate fi chiar inventatorul jocului de cărţi Muzicando, Mihail „Gicu” Manole, licenţiat în geografie şi pasionat de altfel de bridge.

gicu.muzicandoFamilia jocurilor de societate romanesti a mai primit un membru: Muzicando, un joc 100% românesc, inventat de un licenţiat în geografie, conservator la Muzeul Maramureşean din Sighetu Marmaţiei, Mihail „Gicu” Manole. Iar acum jocul de cărţi, asemănător oarecum cu bridge-ul, a pătruns şi în judeţul Hunedoara, după o întâlnire dintre Gicu Manole şi Dan Horaţiu Popa, pe care sigheteanul l-a găsit angrenat chiar într-un proiect creat special pentru copii. Aşa că şi discuţiile au decurs mai lesne, iar jocul de cărţi a putut fi ptrezentat direct celor cărora li se adresează în principal. Însă, deopotrivă, Muzicando se adresează şi adulţilor pasionaţi de jocuri de societate şi, de ce nu, de muzică.  Muzicando este un joc de cărți pentru 2-8 jucători, creat în scop educativ,  un joc bazat pe legătura dintre culorile curcubeului și cele șapte note muzicale.  Jucătorii au ocazia să învețe notele muzicale și termeni din domeniu, câțiva dintre compozitorii care au marcat istoria muzicii, o serie de instrumente muzicale și, în același timp, se pot familiariza cu succesiunea culorilor curcubeului.  Jocul Muzicando se prezintă într-o cutie de carton și conține 56 de cărți de joc, dar și un regulament de joc în limbă română. Există 7 serii de culori cu câte 7 valori diferite (note muzicale) și 7 cărți reprezentând compozitori celebri(Guido d’Arezzo, Wolfgang Amadeus Mozart, Franz Liszt, Ludwig van Beethoven, Frederic Francois Chopin, Johann Sebastian Bach și Niccolo Paganini):

O partidă de Muzicando este formată din 4 runde, fiecare rundă fiind împărțită în 2 faze, respective licitația și etalarea. În funcție de tipul de etalare aleasă de către jucătorul care a câștigat licitația, există 4 modalități de joc: Sarabanda, Glissando, Parada și Muzicando. Scopul jocului este de a scăpa primul de cărțile din mână și de a acumula cât mai multe puncte.   Jocul a fost lansat oficial în luna mai 2013, în cadrul primului turneu de Muzicando, turneu ce a fost organizat în Sighetu-Marmației, la care au participat membri ai Asociației “Nordica”, cei care au jucat rolul de „cobai” în perioadă de elaborare a jocului. Iar de atunci se extinde.

Un joc cât o provocare

muzicando.etalareNoul joc de cărţi a apărut ca o provocare lansată de un prieten de-al lui Mihail Manole, după cum povesteşte chiar acesta. “Eram în vizită la nişte prieteni, care m-au întrebat dacă nu facem ceva şi pentru copii. Să înveţe ceva despre notele musicale, instrumente, îşi amintise prietenul meu ceva…fără nicio legătură cu jocul ce urma să apară. I-am spus că în trei zile o să aibă jocul şi aşa a fost. După trei zile l-am sunat şi i-am spus că jocul este gata şi se numeşte Muzicando. Scânteia a fost legătura dintre notele muzicale şi culorile curcubelului, care sunt câte şapte, dar a trebuit să adăugăm la fiecare culoare, în completare, câte un semn grafic muzical, ca să dea 56, divizibil la 4. Ne-am inspirat şi din bridge, suntem şi jucători de bridge, atât eu cât şi coechipierul împreună cu care am creat jocul, Olimpiu Chişiu. Ne-am dorit să nu creăm un joc de noroc”, spune Mihail “Gicu” Manole. Regulile par destul de dificile pentru un profan, dar după o singură partidă totul devine mai clar. Şi, oricum, există în fiecare pachet de cărţi de joc regulamentul, care se regăseşte şi pe pagina oficială muzicando.worpress.com.

 

Popularizat ca Mioriţa: din gură în gură!

 

Odată inventat, sau creat după cum îi place lui Gicu să spună, jocul a fost popularizat. Mai greu la început, pentru că creatorii lui aveau la dispoziţie mijloace limitate, să le spunem. “Primii prieteni cărora le-am prezentat jocul au fost şi un fel de cobia şi le suntem recunoscători pentru că am ţinut cont în unele cazuri de sugestiile şi întrebările lor. Nelămuririle lor ne-au dus către nişte reguli. Chiar a trebuit să creăm o nouă etalare, tocmai pentru că nu dădea bine cuiva, ceva. Primele 6 – 7 luni totul era doar pe hârtie. Apoi am desenat cărţile pe nişte cartoane scrise cu mâna şi am jucat cu apropiaţii. Cum prindeam pe cineva îi spuneam <<Hai să-ţi arăt un joc>> şi i-l arătam desenat pe cartonaşe. Apoi pretenţiile au crescut şi l-am rugat pe Cătălin Puicar, care a terminat grafica la Cluj, să fie designerul acestui joc”, spune Manole. Anul trecut în mai lucrurile s-au definitivat şi a fost organizat un turneu Lider Muzicando, în vară a fost organizat Master Muzicando, în toamna lui 2013 a fost organizată a treia ediţie, al patrilea turneu anul acesta în luna mai tot la Sighetu Marmaţiei, pentru ca la Cluj Napoca, unde există un grup de entuziaşti, să fie organizată o seară de Muzicando. Iar acum, noul joc de cărţi pătrunde şi în Hunedoara, dar se extinde şi peste graniţă. “Zilele acestea am finalizat o legătură cu cei de la Deva, soţii Dan Horaţiu şi Adrina Popa. Am dezvoltat şi o legătură cu un grup din Italia care ne-a cerut 100 de pachete de cărţi cu regulamentul în limba italiană. Se pare că italienii au prins jocul, parte pentru că este nou şi simplu, parte şi pentru că acolo este Paganini, Guido D’Arezzo.  În toamnă vom avea încă un Master Muzicando”, povesteşte creatorul jocului. Sunt deja distribuite 700 de pachete de cărţi de joc, iar într-un an s-au strâns peste 300 de jucători de Muzicando.

Despre noul joc de cărţi, creatorii lui spun că ţine de memorie, strategie, atenţie, dar ajută foarte mult la crearea unor cunoştinţe muzicale. Să nu uităm de gamă şi de marii compozitori. Dar, se dezvoltă mult şi fair – play-ul. Dacă „furi” nu ai viaţă lungă în acest sistem, aşa că mai bine un pierzător cinstit decât un un câştigător – trişor. „Sunt ferm convins că poate fi un altfel de sport al minţii. Dacă bridge-ul este recunoscut ca şahul cărţilor, şi tot aşa se joacă pe perechi, sunt convins că şi Muzicando poate să demonstreze că este nevoie de un pic de creier ca să joci. Cred că se poate spera la deschiderea unor cluburi în ţară şi chiar la o federaţie”, conchide Mihail Manole.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Cetatea Deva și Centrul Cultural ”Drăgan Muntean”, iluminate în culorile Tricolorului, de ziua Unirii!         Bilanțul Inspectoratului de Poliție al Județului Hunedoara pe anul 2019         Hora Unirii la Biblioteca Județeană         Marius Surgent, președinte ALDE Hunedoara: Legea privind preluarea personalului SMURD de către ISU va fi supusă din nou dezbaterii parlamentare         Acţiune cu efective mărite a poliţiştilor rutieri, în vederea reducerii riscului rutier         Atenție pe ce puneți toporul! Poliția a descins la tăietorii de lemne         Magistrați nemulțumiți. Decizie importantă luată de Adunarea Generală a Judecătorilor din Tribunalul Hunedoara         Primarul Devei, ţinta unei manipulări ordinare de tip ONG         Percheziţii în județul Hunedoara, la suspecți de proxenetism         Povestea tezaurului cărbunarilor, comoara din Sarmizegetusa Regia         Cursa „nebună” a unui tânăr pe bulevardele Devei. Șoferul era drogat și nu avea permis         Lăpugiu de Sus – 580 de ani de la prima atestare documentară         Carne de curcan suspectă de gripă aviară, pe galantare din județ         Cei mai buni dintre cei buni în competiție         Dezbatere publică pe bugetul municipiului Hunedoara         Hoții au făcut praf o biserică din Vulcan. Alte două lăcașuri au fost călcate de spărgători         Accident în Deva. Un taximetrist băut a făcut ravagii pe bulevard         Tribunalul Hunedoara și-a prezentat bilanțul pe anul 2019         ALDE va avea liste și candidații proprii la alegerile locale         Evaluarea Sarmizegetusei Regia. Suma uriașă la care a fost estimată cetatea dacică