STRĂBUNICUL JUDEŢULUI. Povestea hunedoreanului care a împlinit miercuri 105 ani

A prins monarhia, două războaie mondiale, comunismul, democrația şi, pe deasupra, este cetățean european.

A muncit o viață întreagă, și-a crescut copiii, iar acum își numără strănepoții.

Este, pe scurt, povestea celui mai vârstnic hunedorean!

 

ANIVERSARE. Alexandru Duma va fi sărbătorit astăzi de cele 3 fiice, 5 nepoţi şi 6 strănepoţi, dar şi de Asociaţia Veteranilor de Război şi reprezentanţi ai Primăriei Comunei Hărău şi ai Consiliului Judeţean Hunedoara / FOTO: CRISTI VATAVU

ANIVERSARE. Alexandru Duma a fost sărbătorit de cele 3 fiice, 5 nepoţi şi 6 strănepoţi, dar şi de Asociaţia Veteranilor de Război şi reprezentanţi ai Primăriei Comunei Hărău şi ai Consiliului Judeţean Hunedoara / FOTO: CRISTI VATAVU

Trăiește la Banpotoc şi e convins că timpul se scurge altfel pentru el. Își amintește de front, de Marea Unire de la Alba-Iulia şi de anii când a cioplit marmură pentru Casa Scânteii şi Arcul de Triumf.buletin

Vecinii îi spun Șenea și nu crede să-i știe careva din sat numele real. După buletin, îl cheamă Alexandru Duma. S-a născut pe 20 noiembrie 1908 şi este cel mai vârstnic hunedorean.

 

M-am spălat trei zile ca să-l văd pe Carol”

Săteanul povesteşte c-a avut viaţă grea.

„Am trăit chuinuit. Tata a fost om sărac. A murit când aveam 8 ani. Am rămas 7 frați și am muncit ca pietrar să-mi țin familia. Am făcut și frontul – cu rușii. Trei ani am văzut numai război în faţa ochilor. Nu gândeam c-o să scap viu! Frontul mi-a șubrezit picioarele. Când m-am văzut acasă întreg, m-am pocăit – de bucurie că trăiesc”, povesteşte Alexandru Duma, uimit şi el de câte i-au fost date să trăiască în peste un secol de viaţă.

armataÎţi aminteşte de vremea cătăniei, unde a început să simtă mirosul războiului. A făcut armata la Sibiu, la Vânătorii de Munte.

M-am spălat trei zile ca să-l văd pe Carol al II-lea. Am fost toți la întâlnirea cu Regele. Era un fel de paradă. Carol a venit călări. L-a adus cu el şi pe Mihai I”, îşi aminteşte Şenea despre cele 23 de luni de armată, după care a ajuns pe front – din 41 până în 44.

 

Cioplitor de cruci pe front

Încă are în minte imaginea ororii. Bătălia de la Odessa şi lupta de la Cotul Donului. Plânge cînd îşi aminteşte că a stat patru ani cu un rând de haine – mort de foame și plin de păduchi. A văzut oameni făcuți bucăți de explozii – decapitați sau arși de vii de capriciile războiului. Le-a adunat rămășițele, le-a acoperit cu pământ și le-a cioplit cruci la căpătâi.

Să moară cum e rânduiala. La Odessa, le-am ridicat şi un monument camarazilor căzuţi. În fiecare zi, ajungeau acolo sute de morţi. Abia umpleai o groapă şi trebuia să sapi alta. Moartea distrugea lumea într-o clipă. Dacă spui azi, cine crede că mormanele de morți nu se mai terminau. Le luau bocancii din picioare și-i aruncau în groapă, desculți”, reînvie hunedoreanul coșmarul frontului.

 

Meșter la Casa Scânteii

Când vorbeşte despre cât a muncit, parcă-i mai vesel. N-a făcut nicio zi de școală, dar a apucat să înveţetrimitere literele de pe o bâtă – scrijelite de-un vecin, iar cifrele nu mai știe cum le-a priceput, dar se laudă că a fost în stare să țină rostul celor 140 de oameni pe care i-a avut în subordine cât a fost pietrar.

Marmura cioplită de mâna lui Alexandru Duma a placat Arcul de Triumf şi Casa Scânteii, din București (astăzi, Casa Presei Libere). La ultima, hunedoreanul a muncit patru ani. Trudă, nu glumă – spune fostul pietrar, răsplătit de comuniști cu o vizită în clădire, când a fost gata.

Eu am cerut și ceva bani, dar n-am primit cine știe ce. Așa că m-am răzbunat pe stat în felul meu. Iapensie de 48 de ani!, mai spune Duma.

 

Bunicul ne îngroapă pe toți!”

Cândva, Șenea era cel mai renumit meșter pietrar din zona Hunedoarei. Și casa tot din piatră şi-a clădit-o – cu mâna lui, când s-a întors de pe front. Construcția a rezistat mai puțin ca el. Au demolat-o nepoții ca să ridice o vilă în locul ei. Asta l-a cam întristat la început, dar acum e bucuros că a apucat şi el să locuiască în casa nouă.

La 105 ani, Alexandru Duma pare să nu prea simtă trecerea timpului. Mâinile încă ar fi în stare să cioplească piatra, iar inima și-o simte în putere. Bea trei cafele pe zi şi doarme ca un prunc. Dacă nu i-ar fi slăbit auzul și dacă picioarele l-ar asculta ca pe vremuri, ar fi și mai mulțumit.

Ăsta să fie tot baiul!”, mai spune omul, amintindu-şi vorbele unei nepoate: „Bunicul ne îngroapă pe toți!”.

Şenea e convins că nu există nicio rețetă a longevității. Sau n-o fi aflat-o el, pietrarul care a împlineşte astăzi 105 ani. Şi-a trăit viața după reguli simple: muncă zdravănă, câte un pahar de vin, bucate pe care le are tot omul în grădină și apă din fântânile satului.

familie

tablou

 

 

 

 

 

 

 

 

——————————————————————————————–

INEDIT. Cel mai longeviv hunedorean din toate timpurile

Un țăran din comuna Balșa este pomenit în documente de acum două secole printre cei mai bătrâni români din toate timpurile. Toader Giurgiu, din satul Voia, avea 150 de ani în 1759 şi a fost cel mai longeviv hunedorean din ultimii 200 de ani. Cel mai longeviv român a fost Lupu Basa, care a trăit în satul Cărpinet, din județul Bihor. Numele lui apare în scriptele întocmite cu prilejul unei anchete din 1619, când bărbatul avea 225 de ani.

 

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

unsprezece − cinci =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Lotul 3 al Autostrăzii Lugoj – Deva a rămas „muzeu”         A început montarea căii de rulare în Tunelul Turdaș de pe șantierul magistralei feroviare de mare viteză         Caravana Filmului Românesc la Hunedoara         La Deva se va da startul Turului Ciclist al Hunedoarei         Gând la început de an școlar         Motociclist oprit cu focuri de armă         DREPTATE PENTRU MILU. Sora victimei de la Sarmizegetusa Regia: “Fratele meu avea o şansă la viaţă, dar nimeni nu i-a dat-o”         INEDIT. Astăzi la Deva se poate circula cu “Autobuzul cu Jazz”         Ultima zi de lucru din ultimatumul dat pe Lotul 3 din Autostrada Lugoj – Deva. Când pot fi deschişi cei 21 de kilometri         Bărbat înjunghiat în inimă de frica soției         Blocaj prelungit pe șantierul șoselei Hunedoara – Călan         Licitație pentru modernizarea șoselelor turistice din județul Hunedoara         Povestea „tunelurilor pentru urși” de pe cel mai scump sector de autostradă: lotul de 300 de milioane de euro         Tragedie pe DN 7: un bărbat a murit, iar alți trei au fost răniți într-un accident rutier         Sardinia, între foarte scump și foarte ieftin         Tânără atacată în timp ce își plimba copilul în cărucior         Grădina Castelului Corvinilor, locul de poveste ocolit de turiști         CU ALCOOL LA BORD. O tânără din Călan a anunţat o răpire falsă         Giardini di Zoe, colţul de Rai creat într-un sat din Hunedoara         Momente dramatice pentru o familie de polonezi care a vizitat Cetatea Devei