Singurul expert criminalist din judeţ coase goblenuri 12 ore pe zi

MUNCĂ DE CHINEZ BĂTRÂN. Chiar dacă unii fac glume pe seama pasiunii lui, Eugen Costoiu se încăpăţânează să petreacă ore în şir împungând cu acul în pânza fixată pe gherghef. Goblenurile cusute de mâna lui au ajuns până acum pe două continente

MUNCĂ DE CHINEZ BĂTRÂN. Chiar dacă unii fac glume pe seama pasiunii lui, Eugen Costoiu se încăpăţânează să petreacă ore în şir împungând cu acul în pânza fixată pe gherghef. Goblenurile cusute de mâna lui au ajuns până acum pe două continente

 

Are 66 de ani. Jumătate din viaţă şi-a petrecut-o în Poliţie şi tot atunci şi-a descoperit pasiunea pentru goblen. De 30 de ani, face artă cu acul şi cu aţa colorată. Ar putea înconjura Pământul de câteva ori cu firele folosite la cele peste 50 de goblenuri pe care le-a cusut până acum

 

Coase goblenuri de trei decenii. O pasiune neobişnuită pentru un bărbat. Foştii colegi din Poliţie s-au amuzat când au aflat cu ce-şi umple timpul liber şeful lor. Pe-atunci, Eugen Costoiu era şeful Criminalisticii la Inspectoratul Judeţean de Poliţie. În ciuda glumelor însă, n-a renunţat la pasiune. Şi-a văzut mai departe de ac şi de aţa colorată cu care cosea peisaje de vis în doar câteva luni.

Astăzi, Eugen Costoiu are 66 de ani şi peste 50 de goblenuri cusute de mâna lui. Cu răbdare de chinez bătrân. Cele mai multe – din 2001 încoace, după ce s-a pensionat. Majoritatea sunt la pas mic. Cum e faţa, aşa-i şi dosul. Mare parte dintre ele îi decorează pereţii din apartament. Alte câteva zeci stau la vedere în casa celor trei băieţi pe care-i are – în Canada şi în Timişoara – iar unele au ajuns în Germania, la un prieten medic. N-ar vinde un goblen nici să-l pici cu ceară. Mai bine moare de foame decât să scoată la mezat o parte din viaţa lui – căci asta spune că înseamnă pentru el arta la care buchiseşte chiar şi 12 ore pe zi.

 

Pasiune neobişnuită

Primul goblen l-a cusut în ’84. Nu era o problemă să ţină acul în mână. De la 11 ani, a crescut prin internate şi a învăţat să-şi coase singur nasturii ori tivul la pantaloni. Iar până la goblen, n-a fost mai mult de-un pas. Şi o ambiţie! – îşi aminteşte Eugen Costoiu.

„Tocmai terminasem facultatea. Şi m-am trezit dintr-odată cu prea mult timp liber. Nu mai aveam de tocit, aşa că-mi trebuia altă preocupare. S-a întâmplat să-i cumpăr soţiei un catalog cu goblenuri. O pasionau şi am vrut să-i fac o surpriză. Din curiozitate, l-am răsfoit şi eu. Atât mi-a trebuit. Nevasta m-a atenţionat imediat: ‘Ai grijă să nu-l murdăreşti!’. De aici a început totul. Aşa m-am apucat de cusut”, povesteşte fostul poliţist.

Primul goblen l-a făcut aproape în secret. Din ambiţie. I-a luat mai bine de-o lună să potrivească nuanţele şi culorile într-un „Apus de soare”. De atunci, nu s-a mai oprit. E felul lui de a se relaxa. Şi este o încântare să-şi vadă lucrul terminat şi, mai ales, admirat.

[wzslider autoplay=”true” height=”400″ transition=”‘slide'”]

Artă cu ochiul drept

Goblenul nu e la îndemâna oricui. Îţi trebuie răbdare, nu glumă. Costoiu are noroc cu cei 30 de ani de Poliţie. Criminalistica i-a testat răbdarea cu vârf şi îndesat. Ore în şir a stat cu ochii lipiţi de ocularul microscopului pentru că de verdictul lui a depins libertatea multora. Şi acum mai foloseşte unele instrumente cu care l-a deprins meseria. Ocularul şi lupa îl ajută să vadă mai bine fiecare detaliu al modelului după care coase goblenul. Iar când modelul e prea mic, abia dacă-i ajung trei lupe, explică bărbatul.

Face goblenuri cu o viteza uluitoare

Face goblenuri cu o viteza uluitoare

Din pricina cusutului, i-a slăbit şi vederea. Cu ochiul stâng n-a văzut nimic timp de doi ani, dar nici atunci n-a renunţat la goblen. Chiar şi în vacanţă îşi pune în valiză bucata de pânză, acul şi punga cu aţe colorate. Anul trecut, de pildă, a petrecut şase luni în Canada, să-şi viziteze fiul cel mare, dar mâinile nu i-au stat. A cusut un peisaj pe care l-a dăruit băiatului.

„Mi-am adus de acolo o mulţime de aţe. Produse franţuzeşti, de foarte bună calitate. Fir mătăsos, care se aşează extraordinar pe pânză, la cusut”, explică fostul poliţist, detaliind ce urmează după ce goblenul e gata cusut.

Îl spală cu grijă, îl stropeşte cu oţet, ca să-i fixeze culorile, îl calcă şi îl duce la înrămat. Mândru de fiecare tablou, le mai arată şi vecinilor cu ce-şi umple el timpul. Unii mai că n-ar crede cum asemenea minunăţii pot ieşi din mâinile unui bărbat.

 

Cel mai mare goblen

„Lampă cu ulei” este cel mai mare goblen pe care l-a cusut Eugen Costoiu. Are 2.200 de centimetri pătraţi. 200 de împunsături de ac pe fiecare centimetru pătrat şi nu mai puţin de 440.000 pe întreg tabloul. Mai complicat este când trebuie să potrivească singur nuanţele. Nu întotdeauna îi convin culorile din fotografii şi atunci îşi pune în joc imaginaţia creând combinaţii interesante.

„Despic firul în patru la propriu, până când găsesc nuanţa cea mai potrivită. Îmi amintesc că pentru un peisaj am căutat aproape un an o anumită nuanţă de albastru fără de care nu puteam termina goblenul. Iar un alt goblen – ‘Întoarcerea fiului risipitor’ l-am abandonat o vreme tocmai pentru că nu eram mulţumit de anumite culori din fotografia-model. Dar nu m-am lăsat până n-am găsit combinaţia potrivită. Mi-a luat mai bine de doi ani să-l termin, dar a meritat”, povesteşte singurul expert criminalist din judeţ.

Fiecare goblen pe care-l coase e o adevărată bijuterie. Şi fiecare are povestea lui. Dar parcă cel mai mult se simte legat de „Paradis în pădure”. E modelul preferat şi se pregăteşte să-l coase acum pentru a treia oară. Câte unul pentru fiecare dintre copii, explică Eugen Costoiu.

Cât de curând, va termina alt peisaj. E un goblen cumpărat din Germania. Când ia în mână acul şi aţa, nu-şi mai dă seama cum trece timpul. Sunt zile când coase de dimineaţa până seara. Nu o dată  l-a prins miezul nopţii trecând cu migală acul prin pânza întinsă pe gherghef. Se opreşte doar cât să arunce o privire la modelul rămas în urma acului. Abia aşteaptă să-l vadă gata de pus în ramă, lângă celelalte piese din colecţia pe care o socoteşte averea lui de suflet.

„Fiecare goblen este o parte din viaţa mea. Nu le-aş vinde pentru nimic în lume. Mai bine mor de foame”, spune, hotărât, Eugen Costoiu, care intenţionează să adune într-o expoziţie goblenurile pe care le-a cusut în aproape 30 de ani.

 

[box type=”note”]

EXTRA

O artă de migală Goblenul îşi are originile în atelierele meşteşugăreşti ale Franţei secolului al XVII-lea. Este un gen de tapiserie denumit astfel după produsele Manufacturii Gobelins, un vestit centru francez de artă decorativă înfiinţat de Jehan Gobelin, originar din Reims. În a doua jumătate a secolului al XVII-lea, la sugestia ministrului Colbert, atelierele îşi iau denumirea de Manufactura Regală şi sunt puse sub conducerea primului pictor al curţii, Charles Le Brun. Tapiseriile se executau după cartoanele-proiect ale unor celebri artişti ai penelului şi se utilizau subiecte mitologice şi istorice, peisaje şi motive vegetale stilizate. În secolul XX, atelierele sunt cunoscute sub denumirea de Manufactura Naţională Gobelins. [/box]

 

 

Comentarii FB

comentarii
Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ziarul Hunedoreanului