Reuniunea de la Minsk. Pace sau război la graniţa României

Angela Merkel, Vladimir Putin, Francois Hollande  şi Petro Poroşenko caută să ajungă la un numitor comun

reuniune_82452000

Ieri a început la Minsk, capitala Belarus, reuniunea care ar putea decide dacă în Ucraina va fi pace sau nu. Observatorii şi analiştii politici şi militari sunt însă sceptici că se va ajunge la un rezultat favorabil păcii. La sfârşitul reuniunii, vom afla şi noi dacă la graniţele României va fi pace sau război.

Soarta regiunii se joacă în Belarus

Ideea summit-ului aparut in urma unei convorbiri telefonice care a avut loc duminică între Putin, Poroşenko, Merkel si Hollande. Scopul summit-ului este acela de a gasi soluţia pentru reluarea planului de pace din septembrie, semnat tot la Minsk. Plan care, până acum, a fost încălcat sistematic. De altfel, semnatarii acestui plan – separatistii si Grupul de Contact format din Ucraina, Rusia si Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) sunt aceeaşi care s-au întâlnit şi ieri la Minsk. Preşedintele francez Francois Hollande propune ca noul plan care se negociază acum prevede o zonă demilitarizată de 50-70 de kilometri şi o autonomie extinsă în mai multe regiuni ale ţării.

Germania nu crede în şansele summitului

Şansele ca reuniunea să evite războiul sunt foarte reduse. Asta mjai ales din pricina divergebnţelor de păreri dintre Rusia şi Germania. Luni, Merkel s-a întâlnit cu preşedintele american, prilej cu care a fost extrem de dură în declaraţii la adresa lui Putin:” Rusia a incalcat integritatea teritoriala de doua ori: o data prin anexarea Crimeei, a doua oara prin violentele din estul Ucrainei”, a spus Merkel. La rândul lui, preşedintele ucrainean Petro Poroşenko este ferm: „Merg la Minsk pentru a pune capăt violenţelor imediat şi fără condiţii”. În acelaşi timp, Poroşenko ameninţă că dacă violenţele nu vor înceta imediat, va institui Legea marţială pe teritoriul Ukrainei.

“Nimeni nu îi dă ultimatumuri lui Putin”

La randul său, Kremlinul a reacţionat la declaraţiile Angelei Merkel. “Nimeni nu i-a mai vorbit până acum lui Vladimir Putin pe tonul unui ultimatum şi nici nu ar putea-o face”, a declarat purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus.

De peste ocean, vine o veste şi mai îngrijorătoare. Statele Unite au decis să sprijine cu armament letal Ukraina, a cărei armată are o dotare precară. Dacă în urmă cu două zile, Anglia nu agrea înarmarea ţării vecine nouă, acum şi-a schimbat poziţia şi este gata să livrfeze şi ea arme Ukrainei. (Sorin Ovidiu Bălan)

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

16 + nouă =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
PETIŢIE ALDE. “Soluții sunt, trebuie doar ca Guvernul să și vrea!”         Dezinfecţia scărilor de bloc, la Deva         Situaţia actualizată pentru judeţul Hunedoara – 8 aprilie 2020         Incendii violente în pădurile în județul Hunedoara         Conducere militară coordonată de medicul Constantin Vlase, la Spitalul Județean de Urgență din Deva.         174 de cazuri de coronavirus în județul Hunedoara         Covid 19. Numărul deceselor în județul Hunedoara a ajuns la 19         Conducere militară la Spitalul Județean de Urgență Deva         17 hunedoreni decedați în spitale, diagnosticați și cu coronavirus. Cel mai recent caz – un bărbat de 67 de ani         Medici și asistente de la Spitalul Județean Deva terorizați de o pacientă cu coronavirus: „Ne-a scuipat”         15 RECOMANDĂRI privind conduita socială responsabilă în prevenirea răspândirii coronavirus         Ministerul Sănătății confirmă primul deces în urma infectării cu noul coronavirus în rândul personalului medical         Coronavirus. Peste 4.400 de cazuri înregistrate în România         Coronavirus. Situaţia actualizată pentru judeţul Hunedoara – 7 aprilie 2020         Donație de măști pentru instituții aflate în subordinea Consiliului Județean Hunedoara         PE SURSE. Spitalul Judeţean de Urgenţă Deva se îndreaptă spre o conducere militarizată         Incendiile de vegetație au cuprins 160 de hectare         Un an de lucrări la modernizarea Drumului Județean Hunedoara – Călan         Noua conducere a Spitalului Județean de Urgență Deva a demisionat         Exponatul lunii la muzeul din Deva se mută on-line. O piesă rară din Ulpia Traiana Sarmizegetusa