Reuniunea de la Minsk. Pace sau război la graniţa României

Angela Merkel, Vladimir Putin, Francois Hollande  şi Petro Poroşenko caută să ajungă la un numitor comun

reuniune_82452000

Ieri a început la Minsk, capitala Belarus, reuniunea care ar putea decide dacă în Ucraina va fi pace sau nu. Observatorii şi analiştii politici şi militari sunt însă sceptici că se va ajunge la un rezultat favorabil păcii. La sfârşitul reuniunii, vom afla şi noi dacă la graniţele României va fi pace sau război.

Soarta regiunii se joacă în Belarus

Ideea summit-ului aparut in urma unei convorbiri telefonice care a avut loc duminică între Putin, Poroşenko, Merkel si Hollande. Scopul summit-ului este acela de a gasi soluţia pentru reluarea planului de pace din septembrie, semnat tot la Minsk. Plan care, până acum, a fost încălcat sistematic. De altfel, semnatarii acestui plan – separatistii si Grupul de Contact format din Ucraina, Rusia si Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) sunt aceeaşi care s-au întâlnit şi ieri la Minsk. Preşedintele francez Francois Hollande propune ca noul plan care se negociază acum prevede o zonă demilitarizată de 50-70 de kilometri şi o autonomie extinsă în mai multe regiuni ale ţării.

Germania nu crede în şansele summitului

Şansele ca reuniunea să evite războiul sunt foarte reduse. Asta mjai ales din pricina divergebnţelor de păreri dintre Rusia şi Germania. Luni, Merkel s-a întâlnit cu preşedintele american, prilej cu care a fost extrem de dură în declaraţii la adresa lui Putin:” Rusia a incalcat integritatea teritoriala de doua ori: o data prin anexarea Crimeei, a doua oara prin violentele din estul Ucrainei”, a spus Merkel. La rândul lui, preşedintele ucrainean Petro Poroşenko este ferm: „Merg la Minsk pentru a pune capăt violenţelor imediat şi fără condiţii”. În acelaşi timp, Poroşenko ameninţă că dacă violenţele nu vor înceta imediat, va institui Legea marţială pe teritoriul Ukrainei.

“Nimeni nu îi dă ultimatumuri lui Putin”

La randul său, Kremlinul a reacţionat la declaraţiile Angelei Merkel. “Nimeni nu i-a mai vorbit până acum lui Vladimir Putin pe tonul unui ultimatum şi nici nu ar putea-o face”, a declarat purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus.

De peste ocean, vine o veste şi mai îngrijorătoare. Statele Unite au decis să sprijine cu armament letal Ukraina, a cărei armată are o dotare precară. Dacă în urmă cu două zile, Anglia nu agrea înarmarea ţării vecine nouă, acum şi-a schimbat poziţia şi este gata să livrfeze şi ea arme Ukrainei. (Sorin Ovidiu Bălan)

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Incendiu puternic pe calea ferată Simeria – Petroșani         Bărbat întors din Scoția, rătăcit în Ținutul Pădurenilor, după ce căutase Moldova cu GPS-ul         Tragedie în satul Totești. Un bărbat a murit strivit de o conductă de gaz         A murit Costel Alic         Centrul cultural, clădirea IPH și bisericile din Deva – iluminate arhitectural         Cetatea Deva și Centrul Cultural ”Drăgan Muntean”, iluminate în culorile Tricolorului, de ziua Unirii!         Bilanțul Inspectoratului de Poliție al Județului Hunedoara pe anul 2019         Hora Unirii la Biblioteca Județeană         Marius Surgent, președinte ALDE Hunedoara: Legea privind preluarea personalului SMURD de către ISU va fi supusă din nou dezbaterii parlamentare         Acţiune cu efective mărite a poliţiştilor rutieri, în vederea reducerii riscului rutier         Atenție pe ce puneți toporul! Poliția a descins la tăietorii de lemne         Magistrați nemulțumiți. Decizie importantă luată de Adunarea Generală a Judecătorilor din Tribunalul Hunedoara         Primarul Devei, ţinta unei manipulări ordinare de tip ONG         Percheziţii în județul Hunedoara, la suspecți de proxenetism         Povestea tezaurului cărbunarilor, comoara din Sarmizegetusa Regia         Cursa „nebună” a unui tânăr pe bulevardele Devei. Șoferul era drogat și nu avea permis         Lăpugiu de Sus – 580 de ani de la prima atestare documentară         Carne de curcan suspectă de gripă aviară, pe galantare din județ         Cei mai buni dintre cei buni în competiție         Dezbatere publică pe bugetul municipiului Hunedoara