Remember. Povestea primelor indicatoare rutiere din Deva anilor 1940

Primele indicatoare rutiere pentru şoferi apărute în Deva la începutul anilor 1940 au fost realizate în atelierele unei şcoli din localitate, la ordinul înaintat de Ministerul de Interne, către Primăria Deva. Semnalizatoarele au fost montate pe străzile centrale, iar cei care le vandalizau riscau închisoarea

foto deva veche

În anul 1942 Ministerul Afacerilor Interne trimitea Primăriei Deva un ordin prin care îi făcea cunoscut faptul că au fost comandate primele indicatoare rutiere pentru semnalizarea oraşului, care trebuiau plătite de administraţia locală. Indicatoarele urmau să fie executate la o şcoală din Deva, din tablă şi lemn, iar costul achiziţiei lor urma să fie acoperit de primărie. „În preţurile arătate nu sunt cuprinse facerea gropilor şi transportul stâlpilor şi tablelor de la şcoala ce execută fixarea la locurile de fixare”, precizau reprezentanţii ministerului.

Primăria Deva avea nevoie de 52 de indicatoare rutiere, pe care urma să le achiziţioneze cu 145.000 de lei: table comunale de orientare duble, simple, table C.F.R. păzite, indicatoare de circulaţie oprită pentru toate vehiculele, de interzis a parca, întrecerea interzisă, intrarea interzisă, sens unic, interzis a opri şi loc de parcare. „Serviciul tehnic al oraşului Deva se obligă a lua răspunderea pentru orice stricăciuni sau dispariţia acestora, înlocuindu-le pe cheltuiala comunei”, răspundea Primăria Deva, în adresa înaintată ministerului după recepţia lucrărilor.

foto indicatoareVandalii, pedepsiţi cu închisoarea

Indicatoarele rutiere au fost montate pe străzile Devei, iar pentru a preveni vandalizarea lor, administraţia locală trebuia să ia măsuri. Ministerul de Interne trimitea primăriei mai multe afişe, care trebuiau amplasate în cele mai vizibile locuri din oraş, „pentru ca să poată lua la cunoştinţă întreaga populaţie de importanţa mare ce se dă operei de semnalizare a drumurilor şi totodată sancţiunile ce decurg în caz de nerespectarea decretului lege din 1942, privind controlul, îngrijirea şi păstrarea semnalelor de pe drumuri, atât pentru minori cât şi pentru cei majori”, se arăta într-un ordin al Prefectului Judeţului Hunedoara, de la acea vreme.

Prefectura mai solicita administraţiei locale „să se extragă din Decret articolele care privesc populaţia şi să se aducă la cunoştinţă prin batere de tobă sau prin alte mijloace ale comunei”. Potrivit decretului semnat de Mareşalul Antonescu, care trebuia făcut cunoscut populaţiei, cei care erau prinşi vandalizând semnele rutiere montate pe străzile Devei erau pedepsiţi cu până la trei luni de închisoare, la care se adăuga plata pentru înlocuirea indicatoarelor.

Câteva sute de maşini erau înregistrate în acei ani în judeţul Hunedoara. (Daniel Guţă)

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

patru + 17 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Voluntarii care lucrează la Cetatea Costești au nevoie de ajutor         NOMINALIZAŢII PNL DEVA. Dr. Petrui la Sănătate, Marian Călin la Agricultură, Potecă – Prefect         Incendiu puternic în satul Uroi         Imaginea Nadiei Comăneci a trecut chinuit prin votul CL Deva         PERFORMANȚĂ Un devean, campion european la Securitate Cibernetică         Reparații capitale pe cel mai riscant tronson al căii ferate Simeria – Petroșani         Incendiu la o cabană din lemn în Almașu Sec         Tânăra rănită în accidentul de motocicletă are nevoie urgentă de sânge         Accident rutier pe șoseaua Deva – Hunedoara         LANSARE proiect „Realizarea Muzeului Civilizației Dacice cu reabilitarea și modernizarea străzilor de acces, în Municipiul Orăștie”,cod SMIS: 123893         Accident cumplit cu motocicleta pe șoseaua Hațeg – Caransebeș. Un tânăr a murit, prietena sa se zbate între viață și moarte         Tânăr rănit grav în două accidente rutiere petrecute în aceeași zi         Accident rutier grav în Petroșani         Prin programul de practică organizat, Star Transmission & Star Assembly sunt „fabricanţi” de absolvenţi cu experienţă         Un agent de pază de la Spitalul Județean din Deva s-a revoltat împotriva medicilor de la Urgență         Zeci de jandarmi mobilizați pentru căutarea unei copile de 11 ani         A început expertiza pe Lotul 3 al Autostrăzii Lugoj – Deva         Accident rutier pe DN 66: trei oameni au fost răniți         Guvernul şanselor ratate pentru România a fost demis!         Salonul Hunedorean al Cărții