Remember. Povestea primelor indicatoare rutiere din Deva anilor 1940

Primele indicatoare rutiere pentru şoferi apărute în Deva la începutul anilor 1940 au fost realizate în atelierele unei şcoli din localitate, la ordinul înaintat de Ministerul de Interne, către Primăria Deva. Semnalizatoarele au fost montate pe străzile centrale, iar cei care le vandalizau riscau închisoarea

foto deva veche

În anul 1942 Ministerul Afacerilor Interne trimitea Primăriei Deva un ordin prin care îi făcea cunoscut faptul că au fost comandate primele indicatoare rutiere pentru semnalizarea oraşului, care trebuiau plătite de administraţia locală. Indicatoarele urmau să fie executate la o şcoală din Deva, din tablă şi lemn, iar costul achiziţiei lor urma să fie acoperit de primărie. „În preţurile arătate nu sunt cuprinse facerea gropilor şi transportul stâlpilor şi tablelor de la şcoala ce execută fixarea la locurile de fixare”, precizau reprezentanţii ministerului.

Primăria Deva avea nevoie de 52 de indicatoare rutiere, pe care urma să le achiziţioneze cu 145.000 de lei: table comunale de orientare duble, simple, table C.F.R. păzite, indicatoare de circulaţie oprită pentru toate vehiculele, de interzis a parca, întrecerea interzisă, intrarea interzisă, sens unic, interzis a opri şi loc de parcare. „Serviciul tehnic al oraşului Deva se obligă a lua răspunderea pentru orice stricăciuni sau dispariţia acestora, înlocuindu-le pe cheltuiala comunei”, răspundea Primăria Deva, în adresa înaintată ministerului după recepţia lucrărilor.

foto indicatoareVandalii, pedepsiţi cu închisoarea

Indicatoarele rutiere au fost montate pe străzile Devei, iar pentru a preveni vandalizarea lor, administraţia locală trebuia să ia măsuri. Ministerul de Interne trimitea primăriei mai multe afişe, care trebuiau amplasate în cele mai vizibile locuri din oraş, „pentru ca să poată lua la cunoştinţă întreaga populaţie de importanţa mare ce se dă operei de semnalizare a drumurilor şi totodată sancţiunile ce decurg în caz de nerespectarea decretului lege din 1942, privind controlul, îngrijirea şi păstrarea semnalelor de pe drumuri, atât pentru minori cât şi pentru cei majori”, se arăta într-un ordin al Prefectului Judeţului Hunedoara, de la acea vreme.

Prefectura mai solicita administraţiei locale „să se extragă din Decret articolele care privesc populaţia şi să se aducă la cunoştinţă prin batere de tobă sau prin alte mijloace ale comunei”. Potrivit decretului semnat de Mareşalul Antonescu, care trebuia făcut cunoscut populaţiei, cei care erau prinşi vandalizând semnele rutiere montate pe străzile Devei erau pedepsiţi cu până la trei luni de închisoare, la care se adăuga plata pentru înlocuirea indicatoarelor.

Câteva sute de maşini erau înregistrate în acei ani în judeţul Hunedoara. (Daniel Guţă)

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Medicii și conducerea spitalului din Deva se contrazic pe meniul bolnavilor: „Este o situație extrem de gravă”         Șofer inconștient, manevră criminală pe DN 7. Scena șocantă înregistrată de o cameră de bord         BIROCRAŢIA, ETERNA BOALĂ A SPITALELOR. Prefectul judeţului Hunedoara intervine în criza tomografului de la Deva         DESCOPERIRE. În “patria” Dinozaurilor Pitici. Ciorile erau exagerat de mari         Angajații SEWS-R Deva au intrat în grevă, fabrica e în fierbere. Conducerea companiei încearcă să oprească protestul         Arestări în cazul prostituatei de lux din Deva snopită în bătaie după ce a refuzat un italian         Tânără prostituată snopită în bătaie într-un apartament din Deva, la comanda unui italian         Ce suprafață de pădure va fi regenerată în 2020, în Hunedoara         Activitatea Poliției Locale în ultimul trimestru din 2019         Eminescu cel veșnic         Fraude pentru obținerea de fonduri UE prin APIA Hunedoara         ANI a găsit-o în incompatibilitate pe Delia Bada, fosta șefă a spitalului din Deva         PIAȚA MUNCII. Rata șomajului din județ a crescut         ÎN AJUTORUL OAMENILOR. Şase ani de funcţionare a CJMSU Hunedoara fără nicio secundă e întrerupere         Castelul Corvinilor a adus venituri de 1,6 milioane de euro         Situația regretabilă remarcată de un istoric, despre salariile polițiștilor locali: „Mi-au trebuit 40 de ani de cercetări şi publicaţii ştiinţifice ca să le ating pragul salarial”         2020, AN ELECTORAL. Ruinele Devei în vizorul Primăriei         Accident pe șoseaua Deva – Hunedoara, produs de un șofer care a adormit la volan         ANIVERSATĂ DE PRIMAR. Sărbătoare mare în familia unei hunedorence de 100 de ani         Sentință în dosarul „baronilor fierului” din Hunedoara