REMEMBER Hunedoara de pe bancnota de 25 de lei

Bancnota-25-lei-1966Cum arăta combinatul siderurgic al Hunedoarei în 1966, când imaginea acestuia surprinsă de pe zidurile Castelului Corvinilor a fost imprimată pe verso-ul bancnotei de 25 de lei.

În 1966, Banca Naţională a României a ales imaginea combinatului siderurgic din Hunedoara pentru a reprezenta verso-ul bancnotei de 25 de lei. La acea vreme, chipul lui Tudor Vladimirescu era imprimat pe faţa bancnotei, iar peisajul industrial al uzinelor văzute de la castel a fost ales pentru cealaltă faţă a bancnotei.

În aproape 50 de ani de vechime ai bancnotei care a circulat în timpul regimului comunist, o astfel de piesă a ajuns să aibă doar o valoare simbolică, fiind retrasă din circulaţie de mai bine de două decenii. A rămas mai mult ca amintire a vremurilor în care imaginea combinatului era cu totul alta.

În prezent, cele mai multe dintre construcţiile industriale înfăţişate pe bancnota de 25 de lei nu mai există.

Clădirile au fost puse la pământ, fierul şi materialele de construcţii au fost revalorificate, iar zona a rămas acoperită cu moloz şi buruieni. Nici măcar căutătorii de fier vechi nu se mai înghesuie, ca în anii trecuţi, pe fosta platformă industrială. Totuşi, zona respectivă e inclusă într-un proiect de ecologizare derulat de administraţia locală şi judeţeană, în valoare de peste 15 milioane de euro.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Jupânii criminali ai șoselelor. Ce a putut face un șofer de bolid pe DN 7         Accident grav la o exploatare forestieră         Un vârstnic și soția sa au fost găsiți morți         Gestul nobil al unui localnic din Bobâlna         Revelion în aer liber la Deva și Hunedoara         S-A FĂCUT ECOLOGIST. Conducerea centrală PER confirmă: Mareş este preşedinte la Hunedoara         Birou europarlamentar USR la Deva         UNDE SE RĂRESC PĂDURILE. Lista noilor exploatări forestiere din 2020, în județul Hunedoara         Arheolog reclamat în instanță după o poză în faţa Consiliului Judeţean: „Aveți grijă unde vă fotografiați”         Noul program Erasmus, cât mai echitabil și inclusiv         Un atelier de prelucrare a lemnului a fost mistuit de un incendiu         Carmen Hărău: ”Se ieftinește combustibilul și se renunță la supra-impozitarea muncii part-time!”         Razie la transportatorii de lemne         Cetatea Devei a primit peste 173.000 de turiști în 2019. Iarna rămâne „sezonul mort” pentru fortul medieval         CAD MINCIUNILE TALIBANILOR DE MEDIU Procurorii nevoiţi să admită: La Râul Alb, violenţele au izbucnit după tentativa de omor         Pădurar anchetat penal pentru transport ilegal de lemne         Primăria Hunedoara a mărit pragul de acordare a facilităților la transportul în comun         Un nou teren de sport, la Colegiul Național “Iancu de Hunedoara”         Și-a luat soarta în mâini. Un localnic a reparat singur un drum judeţean, cu roaba şi lopata         ADMINISTRAŢIE. Primarul Devei, tot mai implicat în problemele Termocentralei Mintia