REMEMBER Hunedoara de pe bancnota de 25 de lei

Bancnota-25-lei-1966Cum arăta combinatul siderurgic al Hunedoarei în 1966, când imaginea acestuia surprinsă de pe zidurile Castelului Corvinilor a fost imprimată pe verso-ul bancnotei de 25 de lei.

În 1966, Banca Naţională a României a ales imaginea combinatului siderurgic din Hunedoara pentru a reprezenta verso-ul bancnotei de 25 de lei. La acea vreme, chipul lui Tudor Vladimirescu era imprimat pe faţa bancnotei, iar peisajul industrial al uzinelor văzute de la castel a fost ales pentru cealaltă faţă a bancnotei.

În aproape 50 de ani de vechime ai bancnotei care a circulat în timpul regimului comunist, o astfel de piesă a ajuns să aibă doar o valoare simbolică, fiind retrasă din circulaţie de mai bine de două decenii. A rămas mai mult ca amintire a vremurilor în care imaginea combinatului era cu totul alta.

În prezent, cele mai multe dintre construcţiile industriale înfăţişate pe bancnota de 25 de lei nu mai există.

Clădirile au fost puse la pământ, fierul şi materialele de construcţii au fost revalorificate, iar zona a rămas acoperită cu moloz şi buruieni. Nici măcar căutătorii de fier vechi nu se mai înghesuie, ca în anii trecuţi, pe fosta platformă industrială. Totuşi, zona respectivă e inclusă într-un proiect de ecologizare derulat de administraţia locală şi judeţeană, în valoare de peste 15 milioane de euro.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

paisprezece + 3 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Veste bună pentru turiștii din Retezat         Americanii și canadienii au explorat Ținutul Pădurenilor         40 de locuințe ANL pentru tineri vor fi construite în Călan         Doi șoferi din Deva au fost prinși drogați la volan         Copil lovit de mașină pe bulevard         Șofer de autotren la un pas de tragedie         CJH A COMIS-O ŞI ACUM STĂ DE CHIBIŢ. Gunoierul Brai – Cata, repudiat în Deva, Hunedoara, Simeria şi Orăştie         Târgul de fete de pe Muntele Găina – 2019 (VIDEO)         Spitalul Județean de Urgență din Deva are în stoc ser antiviperin în caz de urgență         Scene groaznice pe DN 7: un motociclist a izbit frontal un autotren (VIDEO)         Primarul Devei a cerut rezilierea contractului cu firma de salubrizare         Scene cumplite într-o spălătorie: un copil a fost rănit, doi angajați au scăpat ca prin minune înainte de a fi striviți de o mașină. Totul a fost înregistrat video         Copil adus la Urgențe după ce a fost mușcat de un șarpe         „Și tu decizi pentru Brad!” USR Brad îl obligă pe Cazacu să-i respecte pe brădeni         Alunecări de teren pe șoseaua Lacului Cinciș         Scandal în fața adăpostului de câini fără stăpân din Călan         Carmen Hărău: „Alarmă în primării: nu mai sunt bani!”         “Și tu decizi pentru Brad!” USR Brad îl obligă pe Cazacu să-i respecte pe brădeni         Povestea zidului uriaș de pe Autostrada Lugoj – Deva         Cele 11 brățări dacice de aur masiv rămase dispărute