Regizor devean premiat pentru fotografii nud. Cele mai bune creaţii din concurs la categoria „Nud artistic” a Festivalului „Vama Sub Lumini de Oscar”!

599

Un corp nud fotografiat de Mihai Panaitescu a impresionat juriul Festivalului „Vama Sub Lumini de Oscar”.

Lucrările hunedoreanului au fost declarate cele mai bune fotografii din concurs la Secţiunea „Nud artistic” şi au fost publicate în ediţia electronică a tabloidului american „Examiner”

CARTE DE VIZITĂ. Mihai Panaitescu este absolvent al Universităţii de Artă Teatrală din Târgu Mureş. După ce şi-a descoperit pasiunea pentru fotografie, a urmat cursurile Şcolii de fotografie „Image Art” din Sibiu / FOTO: ARHIVA PERSONALĂ MIHAI PANAITESCU

CARTE DE VIZITĂ. Mihai Panaitescu este absolvent al Universităţii de Artă Teatrală din Târgu Mureş. După ce şi-a descoperit pasiunea pentru fotografie, a urmat cursurile Şcolii de fotografie „Image Art” din Sibiu / FOTO: ARHIVA PERSONALĂ MIHAI PANAITESCU

Regizorul Mihai Panaitescu a intrat în elita premianţilor la categoria fotografie nud. Cinci dintre lucrările sale sunt pe lista câştigătorilor la Festivalulul „Vama Sub Lumini de Oscar” 2014.

Artistul devean a realizat cele mai bune fotografii din concurs la Secţiunea „Nud artistic”. Ediţia din acest an a VSLO a reunit, în cel mai sudic loc al distracţiei de pe litoral, peste 120 de profesionişti ai fotografiei recunoscuţi în ţară şi în lume.

Printre invitaţii speciali ai secţiunii foto s-au numărat Marek Czarnecki (Polonia) – câştigător al 7 premii de fotografie „British Institute of Professional Photography” (echivalentul Oscarurilor cinematografice) şi inclus în Top 5 mondial pentru fotografiile panoramice, Ahmad Kavousian (Portugalia) – unul dintre puţinii fotografi care a documentat în imagini Revoluţia Islamică din 1979, Michail Moscholios (Grecia) – autor al numeroase expoziţii internaţionale, specializat în fotografia de stradă, Angel Penchev (Bulgaria) – specializat în fotografia comercială, şi Olav Urdahl (Norvegia) – care a convins participanţii la eveniment că o fotografie face cât 1.000 de cuvinte.

 

Moştrii” premiaţi

Chiar dacă o mentalitate învechită împiedică România să accepte în totalitate fotografia nud în spaţii publice, Mihai Panaitescu a reuşit să convingă că un corp nud poate însemna nu doar pornografie sau păcat, ci şi artă.

Lucrările hunedoreanului au concurat la Secţiunea „Nud artistic” a festivalului de la vama Veche, alături de creaţii ale altor 50 de aşi ai fotografiei de pe continent. Fotografiile semnate de Panaitescu au fost publicate şi în ediţia electronică a revistei americane „Examiner”

Am intrat în concurs cu cinci lucrări, reunite sub genericul ‘Trup şi culoare’, realizate în cadrul unui proiect de art-terapie. Conceptul se

VERNISAJ. Fotografiile nud premiate la VSLO 2014 vor fi expuse, pe 11 septembrie, la Galeria de artă „Forma” din Deva, alături de alte creaţii semnate de Mihai Panaitescu / FOTO: MIHAI PANAITESCU

VERNISAJ. Fotografiile nud premiate la VSLO 2014 vor fi expuse, pe 11 septembrie, la Galeria de artă „Forma” din Deva, alături de alte creaţii semnate de Mihai Panaitescu / FOTO: MIHAI PANAITESCU

numeşte – „The monstrous after-taste” („Monstruos după gust”) şi îi aparţine Cristianei Negoescu, absolventă a Universităţii din Lincoln din Marea Britanie. Prin fotografierea unor persoane deghizate în monştri, acest proiect încearcă să ajute oamenii să-şi depăşească frustrările şi teama de a fi incomozi”, explică Panaitescu despre fotografiile care i-au adus cel mai important premiu în cei 5 ani de când şi-a descoperit pasiunea pentru fotografie.

Artistul devean se află la a doua participare la VSLO şi spune că premiul câştigat îi motivează proiectele viitoare.

VSLO e cel mai important festival de fotografie de la noi. Am avut ocazia să fiu alături de greii fotografiei de la noi şi de pretutindeni şi mi s-au confirmat multe dintre ideile la care visam şi multe dintre lucrurile pe care le simţeam dar pe care ezitam să le exprim. VSLO a fost o săptămână-maraton de workshop-uri, seminarii, prezentări şi vernisaje în urma cărora te poţi schimba. Sau măcar poţi avea curajul de a-ţi pune întrebări. Premiul mă onorează şi mă motivează pentru proiectele viitoare, iar fotografia mă ajută foarte mult în gândirea mea scenică, în creaţia regizorală”, este convins Mihai Panaitescu.

 

Există numai fotografii bune!”

Nu există reguli pentru o fotografie bună. Există numai fotografii bune!”, mai spune artistul hunedorean, parafrazându-l pe americanul Adams Angel, unul dintre cei mai apreciaţi fotografi ai tuturor timpurilor.

În plus, Panaitescu este de părere că o fotografie nu se face doar cu camera, ci implică, involuntar, toate imaginile pe care artistul le-a văzut vreodată, toate cărţile pe care le-a citit, toată muzica pe care a ascultatat-o şi toţi oamenii pe care i-a iubit.

Nu poţi fotografia cu adevărat decât ceea ce cunoşti. Şi nu cunoşti cu adevărat decât ceea ce iubeşti”, conchide regizorul devean.

Vama Sub Lumini de Oscar” este singurul festival la care se desfăşoară în paralel 14 workshop-uri de fotografie, 5 workshop-uri de film, proiecţii foto şi de film, cursuri teoretice şi concursuri zilnice cu premii. Evenimentul este conceput pentru a oferi posibilitatea iubitorilor de arte vizuale să intre în contact cu artişti renumiţi ai fotografiei şi să poată învăţa de la aceştia felul în care  fotografia, filmul, imaginea sau un simplu cadru se pot transforma într-o adevărată operă de artă.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

1.000 de pasionaţi de fotografie şi film au participat, până acum, la workshop-urile Festivalului „Vama Sub Lumini de Oscar”

 

 

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.