Povestea „vraciului” care a înșelat o mulțime de deveni în 1991

Vraciul, aşa cum a fost numit Nicolae Marcu de localnicii din Deva, a reuşit să ademenească mii de oameni la poarta locuinţei sale închiriate în centrul municipiului, susţinând că deţine secretele vindecării celor mai cumplite boli. În cele din urmă, aşa-zisul vindecător care îşi făcuse apariţia în Deva anului 1991 a fost nevoit să părăsească oraşul, după ce oamenii l-au acuzat de escrocherie.

Povestea lui Nicolae Marcu a fost relatată pe larg de primele ziare hunedorene înfiinţate după Revoluţia din 1989. În Călăuza, bărbatul cu opt clase, de meserie zugrav, era descris ca un mare vindecător. O serie de articole şi interviuri cu Nicolae Marcu sporeau numărul localnicilor care adunaţi în fiecare zi la uşa acestuia.

„Se numeşte Marcu Nicolae. Are 39 de ani, căsătorit, cu trei copii. Născut în Calafat, studii – 8 clase, de meserie zugrav. De 15 ani se interesează, cercetează şi practică tratarea diferitelor boli prin metode pe care ştiinţa le numeşte procedee de medicină naturistă sau metode de farmacopee populară. A trăit mai mulţi ani în judeţele Hunedoara şi Bistriţa Năsăud, iar acum este stabilit în judeţul Timiş. În ultimii nouă ani a vindecat sute de oameni. Boli tratate: dermato-venerice, interne, contagioase, boli ale aparatului cardio vascular şi atenţie: anumite forme de cancer!!!”, arătau ziariştii de la Călăuza în articolul din iunie 1991, denumit „Un om, un vraci contra morţii prin cancer. Am fost hăituit de Miliţie, dar în urma tratamentului meu, bolnavii de cancer trăiesc”.

Secretele naturii

Marcu le povestea reporterilor că de mic a simţit o atracţie deosebită pentru a alina suferinţa celor din jur. Deşi nu avea prea multă carte, vraciul născut în sudul Olteniei relata studiase plantele medicinale de la o vârstă fragedă, la fel şi cărţile de anatomie, chimie şi medicină. „Primul caz de cancer tratat? Era în „Anul Cernobîl”, luna septembrie. Bolnavul se numea Gheorghe Stanca, om la 53 de ani, afectat de această maladie necruţătoare: cancerul pulmonar. Când a început tratamentul prescris de mine era imobilizat la pat în stare deosebit de gravă. Familia se pregătea de înmormântare. După două kilograme de sirop preparat de mine, pe care l-a luat timp de două săptămâni şi urmând indicaţiile de regim pe care i le-am recomandat, omul s-a ridicat din pat. Pentru continuarea tratamentului şi o nouă doză de sirop a venit personal la mine”, afirma Nicolae Marcu. Acesa aduga că nu a cerut nimănui bani, însă accepta conravaloarea deplasărilor şi mici atenţii.

„Mi se spunea Vraciul, am fost hăituit de Miliţie în 1989, pus să semnez un angajament că nu mai prepar leacuri pentru bolnavi, umilit şi discreditat, dar în urma tratamentului meu bolnavii de cancer azi trăiesc. Am rămas un om pus în slujba suferinţei semenilor”, îşi încheia declaraţia dată într-un interviu publicat în Călăuza, în iunie 1991. Bărbatul practica medicina naturistă fără vreo autorizaţie şi aduna o mulţime de bani de pe urma tratamentelro prescrise. Bolnavii care ajungeau la el trebuiau să îi prezinte o reţetă sau un diagnostic scris al medicului şi în funcţie de ce îi spuneau, acesta le vindea un sirop pe care îl prepara pentru ei sau le recomanda să ţină regim şi diverse tratamente naturiste.

„Bolile asupra cărora m-am aplecat spre a ale trata pot fi grupate în două capitole Cancere şi boli de piele, dermato-venerice, şi boli interne. Eu nu pun diagnostice. Primesc confirmarea diagnosticului de la medicii care au investigat cazul respectiv. Observ omul, discut cu el şi încerc să îl tratez. Cazurile limită, cu evoluţie avansată pot fi doar stagnate, dar am câteva situaţii când oamenii fără speranţe au mai trăit ani buni, urmând tratamentul indicat de mine”, afirma aşa-zisul vindecător.

Reţetă pentru hepatită: sirop cu miere şi vin

Ziarele din Deva prezentau imagini cu cozile care se făceau în centrul Devei, unde era cazat Nicolae Marcu. Acesta afirma că trăieşte modest şi că era doar interesat de a alina suferinţele oamenilor, dar și că a reușit să vindece mai multe cazuri de cancer.

În scurt timp, asupra metodelor sale au apărut îndoieli. Cuvântul Liber, un alt cotidian local, informa că vraciul este, de fapt, un escroc şi îi îndemna pe cititori să nu apeleze la serviicile sale. „Un stejar de om, de loc dint-un sat din Maramureş, a venit recent la redacţie. Domnilor, aţi văzut ce oameni mulţi se adună în faţa unei clădiri din centrul Devei. Am văzut, în faţa unei case din Piaţa Unirii. Numele meu este Ioan Corziş. Am venit la un cumnat ce locuieşte în Hunedoara. În drum spre el, m-am oprit o ţîră în Deva. I-am văzut pe oamenii aceia şi m-am oprit lângă ei. Se dă ceva aici?, am întrebat un domn. Nu se dă nimic, înăuntru este un domn care vindecă o mulţime de boli. M-am apropiat de uşă şi am citit că pe omul respectiv îl cheamă Marcu Nicolae. Păi ăsta mi-a fost vecin mulţi ani, acum locuieşte în Lugoj. Ei bine, le-am spus oamenilor, ăsta este un escroc. A fraierit o mulţime de oameni în sat la noi şi în împrejurimi. Într-o gazetă scrie că a vindecat de cancer peunul Gheorghe Stanca. Omul respectiv e mort de mult. Am vrut să intru la fostul meu vecin să-i zic vreo două. A zis că n-are vreme să mă primească”, scriau ziariştii de la Cuvântul Liber.

Cum proceda vraciul

Reporterii au dorit să se convingă de povestea relatată de bărbat şi au mers la vraci. „În discuţia cu un om, am aflat că Marcu Nicolae, vindecătorul miraculos, nu ia bani de la oameni, dar că îi lasă fiecare cât vrea. Un om se ocupă de intrarea în ordine a solicitanţilor, pe baza unor numere distribuite înainte. Ne-a spus că vraciul vindecă orice boală, în afară de diabet şi de trei forme  de cancer, nu ştie care anume erau acelea. Am vrut să discutăm cu vraciul, dar nu a fost posibil, domnia sa fiind foarte ocupat cu acordarea de consultaţii. Am aflat că oamenii ce îl solicită trebuie să îi prezinte reţete, înscrisuri medicale etc., altfel nu stă de vorbă. Ce o fi pricepând el din actele medicale nu ştim, dar şi un om cu multă carte se descurcă greu cu scrisul medicilor”, informa Cuvântul Liber. „Afacerea nu este decât o escrocherie, dar care, se vede, prinde la oameni. Ea aduce mari venituri vraciului şi celor care l-au adus la Deva şi vor să îl ducă şi în alte localităţi ale judeţului. Nu-l credeţi stimaţi cititori, pe individul care profitând de naivitatea unor oameni se îmbogăţeşte pe el şi îmbogăţeşte pe alţii”, încheia ziaristul Traian Bondor, în Cuvântul Liber, din 11 iunie 1991. Câteva zile mai târziu, aşa-zisul vindecător părăsise definitiv Deva, iar foştii săi clienţi nu au mai auzit de el.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ziarul Hunedoreanului