Povestea Treptelor Romane, galeria minieră antică din Munții Metaliferi

În Antichitate, zona din vecinătatea Bradului reprezenta un centru important de exploatare a aurului. În apropiere de Ruda, pe vârful Muncelu, a fost descoperită o necropolă antică, cu peste 120 de morminte de incineraţie aparţinând populaţiei ilire, de colonişti aduşi să muncească în minele de aur din zonă. „Ruda a fost pe vremea romanilor un remarcabil centru minier, cum dovedesc diferite rămăşiţe şi pietre cu inscripţii romane. Urme clare şi vizibile de exploatări romane în minele de la Ruda s-au găsit şi în mina din masivul Barza Ruda, anume în cele două galerii paralele numite azi Sofia şi Mihail, unde câteva trepte romane, artistic săpate, sunt fără îndoială operă romană“, scria istoricul Ion Rusu Abrudeanu.

 

Unul dintre cele mai interesante obiective turistice din zonă este galeria Treptele Romane. Galeria minieră antică de la marginea cătunului Ruda – Brad datează, potrivit istoricilor, din vremea în care ţinutul era sub stăpânirea romanilor. Şi-a primit numele de la faptul că la capătul celor aproape 200 de metri ai săi, care se afundă în inima muntelui, puteau fi văzute câteva trepte dăltuite în piatră. Romanii au adus în Dacia sistemul exploatării prin galerii, folosind o tehnică avansată de consolidare a acestora, prin stâlpi înfipţi în pământ. Galeriile romane aveau de obicei, trepte tăiate în stâncă şi erau lungi de câteva sute de metri.
Erau strâmte iar înălţimea lor nu depăşea un metru, ceea ce, potrivit arheologilor, arăta că aici lucrau în special sclavi de statură medie şi culcaţi.

De câţiva ani, locul a intrat în atenţia turiştilor, după ce drumul local a fost asfaltat aproape în întregime, iar autorităţile au dorit transformarea lui într-un circuit turistic numit „Drumul Aurului” care avea ca repere Muzeul Aurului din Brad, Treptele Romane şi Biserica Ruda 12 Apostoli. Foişorul galeriei antice a fost restaurat, însă intrarea a fost ferecată cu un lacăt, pentru că nu este asigurat aerajul. Încuietoarea a dispărut însă, iar în prezent cei care ajung la Treptele Romane pot face nestingheriţi câţiva paşi în galerie, până când coborârea devine imposibilă din cauza infiltraţiilor de apă.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

cincisprezece + nouă =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Fântânile localnicilor din zona Vața de Jos sunt curățate de pompieri         A doua etapă de dezinsecție terestră din acest an, la Deva!         Cod portocaliu de ploi torențiale, vijelii și grindină         Hoț prins la Orăștie         PICTURĂ PE STICLĂ REPREZENTÂND SFINȚII APOSTOLI PETRU ȘI PAVEL         Circulația s-a deblocat pe DJ 668, la Streisângeorgiu         Vizitează județul Hunedoara și locurile sale de poveste         Mircea Moloț: „Faptul că PNL trâmbițează un așa zis program de relansare economică nu este deloc rău. Rău este că…”         Șofer băut, cursă periculoasă pe un bulevard din Deva         Accident grav pe Strada Mihai Eminescu, din Deva, produs de o tânără         Restricții de circulație pe autostrada A1 Timișoara – Lugoj, Lotul 2         Ce a rămas după incendiul care a mistuit fosta Școală de ucenici din combinatul Hunedoara         S-a deschis ștrandul din Hunedoara         Prostituție sub amenințarea unei grupări de interlopi din Valea Jiului         S-au publicat rezultatele la Bacalaureat. 9 elevi de nota 10 în județul Hunedoara         Trafic rutier închis temporar pe strada Hărăului         Mineri intoxicați cu fum și gaze toxice în subteranul Minei Livezeni         Cristian Coroiescu, liderul ALDE Călan, candidează la Primăria Călan         Mocănița va circula din nou, în această vară, pe calea ferată îngustă Brad – Crișcior         Sala de Lectură a Bibliotecii Județene va fi modernizată