Povestea din spatele celor mai vechi fotografii din Deva secolului XX

1391

Cele mai vechi fotografii realizate în Deva secolului trecut au fost păstrate în colecţia Muzeului Földrajzi din Ungaria. Imaginile rare înfăţişau Palatul Administrativ, actuala Piaţă a Unirii din Deva, Palatul Bethlen, precum şi alte clădiri din centrul istoric al orăşelului. Unele dintre locurile emblematice din acea vreme nu mai există, în timp ce terenurile livezilor şi parcurilor din trecut au fost ocupate cu timpul de imobile. Un exemplu este chiar parcul de la poalele cetății, pe care fotografiile anilor 1900 îl prezentau în splendoarea lui, ocupat, însă, în parte de mai multe case. Treptat, imobilele au fost demolate, iar în anii 1920 o zona a parcului a ajuns în proprietatea moşierului Petru Groza. Cel care avea să devină primul şef de guvern comunist al României şi-a construit o vilă imensă, în zona actualului parc.

La începutul anilor 1900, de când datează fotografiile, oraşul Deva, aşezat pe malul Mureşului avea rolul de capitală a comitatului Hunedoara. Orăşelul cochet, cu o populaţie între 7.000 şi 8.000 de locuitori se afla în prin proces de modernizare şi extindere. Nu avea industrie grea, dar producea dantelă pentru export, în Întreprinderea pentru promovarea industriei casnice, conserve în fabrica „Transilvania” şi maşini agricole.

Orăşelul la început de secol

„Prima stradă care s-a pavat, la 13 octombrie 1900, se numea strada Apei. Începe şi numerotarea străzilor conform regulilor în vigoare, cu numere cu soţ pe o parte şi cu numere fără soţ pe partea opusă. În 1902 se continuă pavarea străzilor cum ar fi cele care coincid cu străzile Aurel Vlaicu, Călugăreni şi strada Hunedoarei. La Deva, iluminatul oraşului a început în 1902, cu 206 becuri din care 200 cu 16 amperi şi şase cu 12 amperi. La sfârşitul anului 1903, Deva avea 18 străzi iluminate”, se arată în Monografia judeţului Hunedoara, editată de Biblioteca Judeţeană „Ovid Densuşianu”.

Deva era însă la acea vreme un orăşel boem, cu numeroase cârciumi, cu vamă, şi era loc de înâlnire al negustorilor de aur şi un popas important pentru călătorii străini care ajungeau în Transilvania. „Lume multă şi amestecată venea, stătea şi pleca în care, căruţe, poştalioane, călare sau pedestru, împreună cu mulţi cărăuşi, vizitii şi surugii, care mânau, îngrijeau şi hrăneau animalele de tracţiune. Pe lângă aceşti călători cu personalul lor de felurite limbi şi neamuri, care toţi erau grăbiţi, obosiţi şi vorbeau zgomotos, mai alergau şi forfoteau strigând în gura mare ziua şi noaptea slugile şi slujnicele hanului; apoi ţiganii potcovari şi ţigăncile ghicitoare.Doar noaptea se mai linişteau cumva toate acestea şi ea aducea o altă privelişte mai pitorească şi mai fermecătoare a hanului. În jurul focurilor mari din curţi se vedeau idile de dragoste, se auzeau cântece de duioşie şi strigăte de joc ale celor săraci şi necăjiţi, care toată ziua roboteau la stăpâni şi nu aveau altă plăcere decât această veselie nocturnă”, era descrierea oferită de avocatul Victor Şuiagă, unui celebru han al Devei, la începutul secolului trecut, publicată în volumul „Deva – contribuţii monografice”, reeditat de Biblioteca Judeţeană Hunedoara – Deva. Străinii care vizitau Deva afirmau că în orășelul de la poalele cetății ruinate erau întâmpinați de oameni voioși, iar hanurile erau îmbietoare.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.