Munții Orăștiei – priveliștile de vis din tărâmul dacilor

Turiştii care ajung la Târsa pot admira frumuseţea tărâmului cetăţilor dacice, cu casele şi stânele risipite pe versanţii împăduriţi, deasupra cărora se ridică, la aproape 1.700 de metri Vârful Godeanu – „muntele sfânt al dacilor”. De cealaltă parte, se dezvăluie alte şiruri de munţi dincolo de care se întind Ţara Haţegului şi Valea Streiului.

Două şosele construite în ultimii cinci ani duc la Târsa, un sat din Munţii Orăştiei faimos pentru frumuseţea priveliştilor sale.

Una dintre ele porneşte din Boşorod, de pe Valea pârâului Luncani, şi urcă prin pădure, pe o distanţă de circa 12 kilometri, şerpuind pe versantul abrupt. Diferenţa de nivel dintre cele două localităţi ajunge la aproape 700 de metri. Drumul asfaltat se opreşte în dreptul fostei şcoali din cătunul Prihodişte, aflată la cota de aproape 1.000 de metri deasupra nivelului mării.

De cealaltă parte a versantului, o altă şosea, de 12 kilometri, porneşte aproape la fel de abrupt, din satul Costeşti, urcând pe valea Făeragului spre locul din munţi, cu o diferenţă de nivel de peste 600 de metri.

De la vechea şcoală din Prihodişte, călătorii îşi pot continua aventura pe un drum forestier ce traversează pădurile de fag şi conifere, ajungând în Poiana Omului – un vechi loc de întâlnire a ciobanilor.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!