Munții Orăștiei – priveliștile de vis din tărâmul dacilor

Turiştii care ajung la Târsa pot admira frumuseţea tărâmului cetăţilor dacice, cu casele şi stânele risipite pe versanţii împăduriţi, deasupra cărora se ridică, la aproape 1.700 de metri Vârful Godeanu – „muntele sfânt al dacilor”. De cealaltă parte, se dezvăluie alte şiruri de munţi dincolo de care se întind Ţara Haţegului şi Valea Streiului.

Două şosele construite în ultimii cinci ani duc la Târsa, un sat din Munţii Orăştiei faimos pentru frumuseţea priveliştilor sale.

Una dintre ele porneşte din Boşorod, de pe Valea pârâului Luncani, şi urcă prin pădure, pe o distanţă de circa 12 kilometri, şerpuind pe versantul abrupt. Diferenţa de nivel dintre cele două localităţi ajunge la aproape 700 de metri. Drumul asfaltat se opreşte în dreptul fostei şcoali din cătunul Prihodişte, aflată la cota de aproape 1.000 de metri deasupra nivelului mării.

De cealaltă parte a versantului, o altă şosea, de 12 kilometri, porneşte aproape la fel de abrupt, din satul Costeşti, urcând pe valea Făeragului spre locul din munţi, cu o diferenţă de nivel de peste 600 de metri.

De la vechea şcoală din Prihodişte, călătorii îşi pot continua aventura pe un drum forestier ce traversează pădurile de fag şi conifere, ajungând în Poiana Omului – un vechi loc de întâlnire a ciobanilor.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

2 × unu =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Prins la furat, deși trebuia să rămână în izolare         Tânără anchetată după ce a fugit de la locul accidentului         Accident rutier. Biciclist rănit grav         Tineri trimiși în carantină pentru că nu au respectat măsura izolării         Hoți prinși la Mina Paroșeni         Hunedorean prins cu țigări de contrabandă         556 de hunedoreni vindecați de Covid 19         RECOMANDĂRI ALE POLIȚIȘTILOR, PENTRU O MINIVACANȚĂ ÎN SIGURANȚĂ         CJ Hunedoara distribuie echipamente de protecție spitalelor suport Covid-19         Drumul Județean 687 Hunedoara – Călan. Cum s-a lucrat în ultimul an la șoseaua modernizată pe fonduri UE         O piesă deosebită din colecțiile Muzeului de Etnografie și Artă Populară Orăștie         Au început lucrările de anvelopare la Blocul 79, strada Bejan, din Deva         Drumul Cerbăl – Socet intră în șantier         Situația cazurilor COVID-19 la unitățile din subordinea CJ Hunedoara         DN 7 A a intrat în reparații         Povestea viaductelor „gemene” de pe vechea cale ferată Deva – Brad         Accident mortal în Petroșani, pe trecerea de pietoni         Doi hunedoreni trimiși în carantină după ce nu au respectat măsurile de autoizolare         Polițistul Florin Bolosin, trecut în rezervă. Ce spune despre munca în Poliție         A fost reluată susținerea probei practice a examenului pentru obţinerea permisului de conducere