-0.8 C
Deva
vineri, aprilie 19, 2024

Mit sau realitate. Cum a devenit Castelul Corvinilor „bântuit”

În ultimii ani, emblema Hunedoarei a stârnit fascinaţia tot mai multor străini interesaţi de fenomene paranormale

castelul corvinilor decembrie 2014 (12)

 

castelul hunedoara ianuarie 2015 (146)Castelul Corvinilor a primit în ultimul deceniu vizita mai multor „vânători de fantome”, care i-au popularizat legendele înfiorătoare. Unii dintre aceştia au susţinut că monumentul istoric ar fi bântuit. Poveştile despre castelul din Hunedoara, care ar fi fost sălaşul unor spirite malefice, au început să ia amploare din urmă cu şapte – opt ani, a relatat istoricul Ioan Bodochi. Atunci, realizatorii unui show de televiziune din Marea Britanie, vizionat de milioane de telespectatori, au declarat castelul drept unul dintre locurile bântuite de strigoi, după o investigaţie realizată aici. Episodul de la castel al documentarului de televiziune „The most haunted“, realizat de jurnalista Yvette Fielding, prezenta o aventură înfricoşătoare, filmată pas cu pas prin încăperile Castelului Corvinilor, în care protagoniştii acesteia au luat legătura, prin şedinţe de spiritism, cu unul dintre vechii chiriaşi ai castelului, un nobil maghiar care a trăit în secolul al XIII-lea.

Ţepeş, asociat cu castelul de străini

Ulterior, alţi vânători de stafii s-au aventurat în castelul din Hunedoara. Producătorii unei emisiuni de succes din Statele Unite, „The Scariest Places on Earth“ (Cele mai camera de tortura (7)înfricoşătoare locuri de pe Pământ) au filmat în urmă cu câţiva ani un documentar despre Vlad Ţepeş, cunoscut drept Dracula, în Hunedoara. Americanii au petrecut o noapte „bântuind” prin încăperile monumentului şi au susţinut apoi că au simţit prezenţa contelui Dracula. În vara anului 2013, realizatorii unui serial difuzat de compania tv Travel Channel au căutat fantome şi fenomene paranormale în castel. În zilele petrecute în Hunedoara, vedetele de televiziune care realizau documentarul Ghost Adventures le-au arătat fanilor, pe internet, mai multe imagini şi filmuleţe în care descriau atmosfera din castel. „Locul acesta este plin de camere de tortură ale morţii. Să spunem doar că este foarte, foarte, întunecat”, relatau cei de la Travel Channel. Într-un top realizat de Lonely Planet, al celor mai înfricoşătoare construcţii din lume, Castelul Corvinilor a fost inclus între primele zece obiective, alături de oraşul părăsit Cernobîl, din Ucraina, şi alte locuri cu o istorie întunecată.

Povestea horror a monumentului

Potrivit istoricului hunedorean Ioan Bodochi, asocierea castelului din Hunedoara cu un loc bântuit provine atât din credinţele populare ale românilor, despre spiritele nemuritoare, cât şi datorită legendelor castelului din Hunedoara, un loc cu un trecut tumultos. O poveste înfiorătoare rămasă în istoria castelului este cea a pedepsirii Anei, soţia nobilului Ioan Torok, cel care a stăpânit la sfârşitul secolului al şaisprezecelea Castelul Corvinilor. „Femeia a fost acuzată că şi-a înşelat soţul şi a fost executată. Potrivit legendei, moartea ei a avut loc în curtea Castelului. I-a fost bătut un piron în cap”, relata Ioan Bodochi.

Jurnaliştii americani l-au descoperit pe Dracula în Hunedoara

dracula carteIstoricul susţine că povestea contelui vampir Dracula, scrisă de Bram Stoker la sfârşitul secolului XIX, a fost şi ea o sursă de inspiraţie pentru vizitatorii fascinaţi de fenomene paranormale.  Deşi istoricii nu confirmă varianta că Vlad Ţepeş ar fi locuit sau ar fi fost ţinut prizonier în castel, numele lui Dracula a fost asociat monumentului istoric, încă din anii 1960. Castelul în care „a trăit şi a păcătuit” Dracula se află în Hunedoara, relata în 1969 o celebră jurnalistă din Statele Unite ale Americii, Aline Mosby. În vremea în care era corespondent din Uniunea Sovietică al agenţiei de presă americane UPI (United Press International), Aline Mosby a ajuns în Hunedoara, unde potrivit reportajului publicat în mai multe ziare din SUA, avea să descopere adevărata casă a contelui Dracula, cel însetat de sânge potrivit legendelor locului. „Aceasta este Transilvania, un teritoriu sălbatic şi singuratic, unde localnicii îşi amintesc poveşti spuse de bunicii lor, despre creaturi cu înfăţişări monstruoase, despre oameni care străpungeau inimile morţilor pentru a-i ţine în criptele lor”, îşi începea autoarea reportajul, cu titlul „Transilvania – unde a trăit adevăratul Dracula?, publicat în 22 decembrie 1969, de ziarul american „The Villete Messenger”. „Am descoperit că Dracula cel adevărat, chiar nefiind vampir, a trăit şi a păcătuit în aceste locuri, aşa cum se crede. Aici, în Hunedoara, castelul din secolul al cinsprezecelea se ridică din prăpastie şi străpunge cerul gri al iernii. Este aşa cum a scris Stoker: un loc al umbrelor, unde vântul suflă rece printre meterezele, şi  printre ale cărui ferestre înalte şi înnegrite nu trec razele soarelui”, scria jurnalista.

Tinerii nu credeau poveştile cu Dracula

Aline Mosby relua, în reportajul ei, povestea contelui Vlad Ţepeş, fiu al lui Vlad Dracul şi cel căruia îi plăcea să îşi ucidă inamicii străpungându-le trupurile cu o ţeapă. Acelaşi care se ridica din sicriul său pentru a bea sânge, strâpungând gâturile femeilor. Însă, continua jurnalista, Hunedoara devenise modernă. Uzinele de oţel tuciurii sufocau casele ţărăneşti din apropierea castelului, iar de la ferestrele acestuia se vedeau coşurile de fum roşu care acoperea atunci oraşul. „Copiii mai aleargă prin castel pentru a-i vizita camerele de tortură, iar un fotograf sforăie într-una din sălile mari ale acestuia. Dar restul castelului este cufundat în linişte”, scria Mosby. Doar în Hunedoara auzise poveştile înfiorătoare despre strigoi.

“Cei mai mulţi dintre sătenii din zona Transilvaniei nu ştiu nimic despre Dracula, dar localnicii din Hunedoara îşi amintesc poveştile pe care bătrânii lor le şopteau despre un spirit vampir numit Dracula „Desigur, legendele nu sunt adevărate, dar bunicii mei îmi povesteau despre vampirul care nu putea fi omorât decât dacă îi era înfipt un par ascuţit în inimă. Dracula avea picioare de capră şi pentru a-l putea ţine departe de casele noastre, înfigeam un cuţit în uşa casei”, a relatat Ioan, un tânăr de 20 de ani, potrivit articolului jurnalistei.

Alţi localnici din Hunedoara, scria Aline Mosby, îi povestiseră că sub castel ar fi existat un tunel plin cu ţepuşe, unde Dracula ar fi locuit în timpul zilei. Şi că în părţile locului, încă se practica străpungerea inimilor celor morţi cu un ţăruş, pentru ca aceştia să nu se ridice din cripte, transformaţi în vampiri.

[box type=”info”]DRACULA FESTIVAL 2015

Dacre Stoker, autorul  bestseller-ului „Dracula, mortul viu” vine la Castelul Corvinilor   Evenimentul “Târgul European al Castelelor”, aflat la prima lui ediţie, o ediţie cu participare internaţională, se va desfăşura în perioada 1 – 3 mai 2015. Castelul Corvinilor e pe post de gazdă, iar evenimentului va fi completat cu „Dracula Festival 2015”, un spectacol care încearcă să îmbine mitul cu realitatea într-o atmosferă medievală.

Participare internaţională

Evenimentul îşi propune să promoveze frumuseţea monumentelor istorice din Europa. Târgul European al Castelelor se bucură de confirmarea prezenţei a 21 de paticipanţi precum: Castelul Magna Curia- Deva, Cetatea de Scaun a Sucevei, Palatul Brukenthal- Sibiu, Cetatea Făgăraș, Cetatea Poenari-Arefu, Castelul Bran, Castelul Miclăușeni, Castelul Banffy – Bonțida, Turnul cu Ceas – Sighișoara, Cetatea Alba Carolina – Alba Iulia și Cetatea Oradea din România; Castelul renascentist – moștenirea Rakoczi – Sarospatak, Palatul Regal Godollo, Complexul istoric -Castelul Vajdahunyad- Budapesta din Ungaria; orașul Veles din Macedonia; Institutul Patrimoniului Național- Praga, Castelul Krasny Dvur, Castelul Becov nad Teplou și Castelul Valec din Cehia, Castelul La Mota din Spania;  Fortăreața Shumen din Bulgaria. În cadrul acestui târg expozanţii îşi vor putea face cunoscută oferta turistică şi îşi vor putea prezenta principalele elemente de atracţie turistică şi istorică.

„Dracula, mortul viu”

În parteneriat cu ”Târgul European al Castelelor”, în aceeaşi perioadă 2 – 3 mai 2015, va avea loc festivalul internaţional „Dracula Festival 2015” desfăsurat la Castelul Corvinilor. Dracula Festival încearcă să îmbine mitul cu realitatea într-o atmosferă medievală presarată cu istorie şi legende, prezentate într-o antiteză inedită între viaţa marelui domnitor Vlad Voievod Drăculea (Vlad Ţepeş) şi legenda din spatele mitului Dracula. „În prima zi a festivalului avem onoarea să aflăm povestea personajului Dracula, spusă chiar de Dacre Stoker in persoană, strănepotul lui Bram Stoker şi autor al bestseller-ului „Dracula, mortul viu”. Cartea se bazează pe arhivele personale ale familiei Stoker şi este scrisă împreună cu Ian Holt, scriitor şi scenarist, ca o continuare a romanului-cult Dracula, în spiritul intenţiilor literare şi în stilul lui Bram Stoker, parintele lui Dracula şi întemeietorul genului horror. Cartea „Dracula, mortul viu – păstreză chintesenţa şi splendoarea gotică a romanului lui Bram Stoker. O continuare care a meritat să fie aşteptată 112 ani.“ (USA Today)”, ne anunţă organizatorii.

Ce-ar fi de văzut

Ziua va continua cu o piesă de teatru medieval, concert de muzică clasică şi vioara precum şi alte  momente artistice. Seara vom avea marea premieră a documentarului-artistic “Istorii despre Vlad Voievod Drăculea” ce prezintă povestea mai puţin ştiută a marelui Voievod muntean. Un film cu iz de basm, cu tătari şi turci, cu lupi şi şoimi, cu zimbri, cu prunci înălţati la ceruri inainte de vreme, cu trădări si oameni curajoşi peste masură, un film care spune povestea unui moment esenţial in istoria Europei. “Istorii despre Vlad Voievod Drăculea” se dovedeşte în final a fi o altă modalitate de a spune un adevăr istoric bine documentat si uneori surprinzător. „Zvonurile spun deja că va fi cel mai mare festival din regat” Încheiem prima zi a festivalului cu un impresionant bal medieval cu muzică de petrecere, vals, concert de vioară, fachiri şi spectacole cu foc unde ţinuta medievală este obligatorie. Pentru a intra mai mult in atmosfera a vremurilor de altădată, în ce-a de-a doua zi a festivalului se vor organiza turniruri si concursuri medievale, echitaţie, tir cu arcul, simulări de lupte intre cavaleri şi lecţii de spadă. La festival se vor aduna familii cu sânge regal, distinşi nobili, cei mai bravi cavaleri şi cele mai frumoase domniţe. Dracula Festival este organizat de Romanian Treasures şi Castelul Corvinilor și are ca scop promovarea României, precum şi a tradiţiilor, legendelor şi istoriei ţării noastre, totul prezentat într-o antiteză între mitul Dracula şi adevarata istorie a voievodului român Vlad Ţepeş.[/box]

 

 

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/