Măgura Călanului, cariera dacică uitată de autorități

În 2019, Fundaţia Dacica a solicitat Direcţiei Judeţene de Cultură Hunedoara să facă demersuri pentru clasarea ca monument istoric a carierei de la Măgura Călanului, locul de unde ar fi fost extrase blocurile de calcar folosite la construcţia cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei.

„Excepţionala carieră dacică de la Măgura Călanului este punctul zero al cetăţilor dacice din Munţii Şureanu, sursa de piatră pentru cele mai multe dintre construcţiile din aceste cetăţi. Se află pe teritoriul Călanului, în judeţul Hunedoara, şi este probabil una dintre cele mai interesante şi valoroase cariere antice ale Europei. Fronturile de exploatare se află pe creasta dealului Măgura Călanului şi sunt dispuse pe două laturi cu lungimea de aproximativ 600, respectiv 400 de metri. În prezent, cariera este acoperită de pădure. Materialul exploatat este calcarul oolitic, un material moale, relativ uşor de prelucrat, spre deosebire de calcarul dur de la Piatra Roşie sau de micaşistul sfărâmicios din zona cetăţilor Sarmizegetusa Regia, Costeşti-Cetăţuie şi Blidaru”, informa arheologul Aurora Peţan, în solicitarea transmisă autorităţilor, în iulie 2019.

Blocurile extrase erau transportate spre cetăţi pe un vechi drum de plai, vizibil şi azi. Efortul depus pentru extragerea şi transportul unei cantităţi enorme de piatră, pe distanţe de 30-40 km, însumând diferenţe de nivel de sute de metri, trebuie să fi fost colosoal şi reflectă puterea şi resursele regilor daci sub care au fost construite şi extinse cetăţile dacice din Munţii Şureanu. În alte ţări, astfel de cariere sunt monumente istorice preţioase şi sunt puse în valoare. La noi, Cariera de la Măgura Călanului este folosită ca loc de picnic de către localnici, este afectată de motociclişti şi ATV-uri, este tăiată de drumuri forestiere, iar unele fronturi de exploatare au fost amenajate pentru escaladă”, arăta arheologul.

Soarta aşezării antice de pe Valea Streiului a rămas neschimbată. Deşi cariera este bine conservată, pentru că nu au mai avut loc exploatări de piatră în epocile următoare, ea nu poate fi protejată prin lege, întrucât nu se află pe lista monumentelor istorice. Locul rămâne necunoscut turiştilor, iar cei care încearcă să o găsească se pot rătăci uşor în păienjenişul drumurilor forestiere. Ultimii kilometri ai traseului spre Măgura Călanului pornesc de la marginea satului Sântamaria de piatră. Drumul acoperit cu zgură urcă până în vecinătatea unui releu, de unde se afundă în pădure, unde se ramifică în alte drumuri de pământ, amenajate pentru exploatările forestiere. Cariera se află în zona cea mai înaltă a dealului. Este atât un loc istoric, dar şi unul de belvedere, care oferă călătorilor priveliştile largi ale Retezatului, Văii Streiului şi Munţişor Orăştiei.

Comentarii FB

comentarii
Răspuns la “Măgura Călanului, cariera dacică uitată de autorități

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

patru + 12 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Fântânile localnicilor din zona Vața de Jos sunt curățate de pompieri         A doua etapă de dezinsecție terestră din acest an, la Deva!         Cod portocaliu de ploi torențiale, vijelii și grindină         Hoț prins la Orăștie         PICTURĂ PE STICLĂ REPREZENTÂND SFINȚII APOSTOLI PETRU ȘI PAVEL         Circulația s-a deblocat pe DJ 668, la Streisângeorgiu         Vizitează județul Hunedoara și locurile sale de poveste         Mircea Moloț: „Faptul că PNL trâmbițează un așa zis program de relansare economică nu este deloc rău. Rău este că…”         Șofer băut, cursă periculoasă pe un bulevard din Deva         Accident grav pe Strada Mihai Eminescu, din Deva, produs de o tânără         Restricții de circulație pe autostrada A1 Timișoara – Lugoj, Lotul 2         Ce a rămas după incendiul care a mistuit fosta Școală de ucenici din combinatul Hunedoara         S-a deschis ștrandul din Hunedoara         Prostituție sub amenințarea unei grupări de interlopi din Valea Jiului         S-au publicat rezultatele la Bacalaureat. 9 elevi de nota 10 în județul Hunedoara         Trafic rutier închis temporar pe strada Hărăului         Mineri intoxicați cu fum și gaze toxice în subteranul Minei Livezeni         Cristian Coroiescu, liderul ALDE Călan, candidează la Primăria Călan         Mocănița va circula din nou, în această vară, pe calea ferată îngustă Brad – Crișcior         Sala de Lectură a Bibliotecii Județene va fi modernizată