INVENTATOR CU ACTE-N REGULĂ. Un devean a conceput peste 100 de jocuri de societate, inspirat de romanele SF

Într-o lume în care jocurile pe calculator au îngenuncheat celebrele „Nu te supăra frate” sau „Monopoly”, un hunedorean de 43 de ani încă mai crede că lumea jocurilor cu zaruri, cărţi şi pioni din plastic nu trebuie să dispară

 

CLASIC VERSUS ONLINE. Puţini mai cred astăzi că un joc de societate, cu zaruri şi pioni, mai poate cuceri lumea. Marius Olar este însă de altă părere, chiar dacă, din când în când, se mai lasă şi el prins în jocurile online / FOTO: ZHD

CLASIC VERSUS ONLINE. Puţini mai cred astăzi că un joc de societate, cu zaruri şi pioni, mai poate cuceri lumea. Marius Olar este însă de altă părere, chiar dacă, din când în când, se mai lasă şi el prins în jocurile online / FOTO: ZHD

 

Marius Olar are 43 de ani şi 3 brevete de invenţii pentru jocuri de societate – jocuri în care se folosesc zaruri, cărţi şi pioni. De 10 ani, deveanul reuşeşte să-şi atragă amicii cu jocurile concepute de el. A inventat peste 100 până acum, iar ideea a pornit de la pasiunea lui pentru literaura science-fiction.

N-a fost prea simplu. Şi-a bătut capul ani întregi ca să creeze strategii şi capcane pe traseele urmate de jucători. A avut nevoie de imaginaţie şi, mai ales, de răbdare.

 

Logică, strategie sau noroc

„Într-o bună zi, m-am plictisit de jocurile din magazine şi mi-am dorit ceva nou. Altă tablă de joc, de pildă, sau alte piese. Ori mai multe capcane care să-ţi pună mintea la contribuţie. Cum îmi venea o idee, o testam cu prietenii şi la fiecare partidă, descoperem reguli noi şi situaţii diferite”, explică inventatorul.

Jocurile lui Olar sunt de multe categorii. Pentru unele, trebuie să fii tare la logică, pentru altele – să fii un strateg strălucit. Iar pe altele le poţi câştiga doar dacă ai, pur şi simplu, noroc.

Trei dintre jocurile lui marius Olar au brevet de la OSIM.

„Pe primul l-am  numit Kalem‘. Asta înseamnă trestieîn limba arabă. Cu alte cuvinte, este un joc în care trebuie să te mulezi după mutările adversarului care nu face altceva decât să-ţi întindă capcane la tot pasul. Dacă pici în capcană, îţi dispar piesele de pe tabla de joc. Câştigător este cel care rămâne în joc cu cele mai multe piese în joc sau ajunge cu ele în casa adversarului”, explică hunedoreanul.

 

 

Goana după „Globul de aur”

„Zona” i-a dat inventatorului cele mai multe bătăi de cap. A avut nevoie de 6 luni ca să conceapă carte jocul inspirat de un roman SF al fraţilor Arkadi şi Boris Strugaţki – „Picnic la marginea drumului” (foto). Cartea a stat la baza unui film – „Călăuza”, şi a seriei ucrainene de jocuri video „STALKER: Shadow of Chernobyl”.

Jocul lui Olar urmează firul poveştii din roman. O călăuză dură şi cu experienţă supravieţuieşte în mai multe expediţii într-o Zonă – un oraş interzis, păzit de poliţişti înarmaţi până-n dinţi. Călăuza colectează obiecte valoroase din oraş, pentru profit. În ultima expediţie încearcă să pună mâna pe cel mai de preţ obiect – un Glob de aur, despre care se zvoneşte că are puterea să împlinească orice dorinţă.

Mi-a plăcut cartea, mi-a plăcut şi filmul şi m-am gândit să concep un joc plecând de la acest subiect. A fost complicat. Până atunci, creasem jocuri mai simple. Zonae altceva. Dintr-un punct, poţi ajunge în mai multe direcţii – în funcţie de cât de bine ştii să arunci zarul. În joc pot intra maximum 4 jucători şi fiecare încearcă să adune cât mai multe obiecte din oraş. Fiecare obiect are un anume punctaj. Cel mai important este Globur de aur‘, care-ţi împlineşte o dorinţă. Cine îl ia, câştigă jocul. Dar drumul până la el este foarte dificil. E plin de capcane şi de poliţişti care-ţi pot confisca obiectele adunate pe traseu”, explică inventatorul.

 

Jocul care ţine 3 zile

Al treilea joc brevetat de Marius Olar se numeşte „Lorgus”. E un joc de strategie, între 4 jucători care folosesc 300 de cărţi.

„Tabla de joc e, de fapt, o hartă pe care există 4 regate – fiecare cu capitala şi regele său. Harta este de fiecare dată alta, în funcţie de cărţile aşezate de jucători. Scopul jucătorului este să strângă o armată cât mai mare aşa încât să cucerească oraşele deţinute de adversari. Cine reuşeşte să cucerească toate oraşele de pe hartă, devine Lorgus – adică, stăpânul”, explică Marius Olar firul jocului după care se dau în vânt mai toţi amicii lui.

Pare a fi cel mai interesant dintre toate – poate şi pentru că îţi ia cel mai mult timp să cucereşti regatele.

„Este un joc de week-end. Îl începi vineri seara şi-l termini abia duminică. Uneori, poate ţine şi mai mult. Depinde de strategia jucătorilor”, mai spune inventatorul care-şi bate capul acum să-şi adapteze jocurile vremurilor moderne.

„Toate pot fi adaptate pentru calculator. Şi, cu siguranţă, că jucătorul ar fi mult mai atras de ele. Dar există şi un dezavantaj. Jocul online te închide în casă, între patru pereţi, pe când unul clasic poate fi jucat oriunde – la iarbă verde, la munte, în cabană, în vacanţă”, e de părere hunedoreanul.

Deocamdată, niciunul dintre jocurile concepute de Marius Olar nu poate fi cumpărat din vreun magazin.

„Când voi avea bani, le voi scoate şi pe piaţă”, promite însă deveanul, de profesie operator la Electrocentrale Deva.

 

—————————————————–

 

PREŢURI. În magazine, un joc de societate costă de la câteva zeci până la câteva sute de lei

PREŢURI. În magazine, un joc de societate costă de la câteva zeci până la câteva sute de lei

 „Frontiere” la Obârşa

 Marius Olar nu se desparte de jocurile lui nici în tabăra pe care o organizează de 8 ani, la Obârşa. În fiecare an, în luna iulie, hunedoreanul adună, într-o vale din Apuseni, oameni de diferite vârste şi profesii din toate colţurile ţării. Timp de 10 zile, participanţii la tabăra intitulată „Frontiere” dezbat probleme legate de SF, dorm în cort, pe marginea râului, fără internet şi fără semnal la telefon. Chiar şi timpul se măsoară altfel în tabăra de la Obârşa – spune Olar. După un ceas solar!

 

 

Comentarii FB

comentarii
2 Răspunsuri la “INVENTATOR CU ACTE-N REGULĂ. Un devean a conceput peste 100 de jocuri de societate, inspirat de romanele SF

  1. Adina

    Marius Leonard e un om pe cinste! Am jucat atat impreuna cu el, cat si cu alti prieteni jocurile inventate de el. Sunt captivante, foarte bine gandite, educative. Daca le-as gasi pe piata, garantat le-as cumpara. De asemenea, activitatile din cadrul taberei de la Obirsa sunt extraordinare! Felicitari Marius!

    Răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Pensionar înșelat de falși angajați de la Deratizare         Spaima bulevardelor din Hunedoara: un tânăr beat la volanul unui BMW a făcut praf mașina și și-a băgat prietenii în spital         Carduri europene de sănătate în duplicat pentru hunedoreni, din 7 februarie         APEL LA RAȚIUNE CU DEGETUL PE RANĂ. Poliţia de Patrimoniu dă în clocot         CU TRIMITERE LA VALEA JIULUI. Pactul Ecologic European, o mare provocare pentru România         Accident grav pe DN 76. BMW făcut praf de un autotren         Peste 250.000 de arbori au fost retezați de pe malul Lacului Gura Apelor, în Retezat         Hoț de portofele prins de polițiști         SCANDALUL DE PE RÂUL ALB. Magistraţii joacă bambilici cu dosarul tentativei de omor         UDMR Hunedoara, la 30 de ani de existență         ȚĂRII CÂT MAI MULT CĂRBUNE??? Complexul Energetic Hunedoara, din rău în mai rău         ISTORIE HUNEDOREANĂ. Statuile antice salvate de familia preotului Crăciun înainte de a ajunge pe fundul Cincişului         Incendiu puternic pe calea ferată Simeria – Petroșani         Bărbat întors din Scoția, rătăcit în Ținutul Pădurenilor, după ce căutase Moldova cu GPS-ul         Tragedie în satul Totești. Un bărbat a murit strivit de o conductă de gaz         A murit Costel Alic         Centrul cultural, clădirea IPH și bisericile din Deva – iluminate arhitectural         Cetatea Deva și Centrul Cultural ”Drăgan Muntean”, iluminate în culorile Tricolorului, de ziua Unirii!         Bilanțul Inspectoratului de Poliție al Județului Hunedoara pe anul 2019         Hora Unirii la Biblioteca Județeană