Gran Canaria – paradisul accesibil din apropiere

Insulele Canare sunt situate în Oceanul Atlantic,  în apropierea țărmului Saharei de Vest. Probabil cea mai cunoscută insulă printre români este Tenerife. Vă propunem o alternativă superioară: Gran Canaria

 

Lucian Stanciu

 

Gran Canaria este insula unde se află și capitala Insulelor Canare, Las Palmas de Gran Canaria. Are probabil cel mai prietenos climat posibil pe planetă, cu ierni în care temperaturile nu coboară sub 15-16 grade pe timpul nopții și urcă la peste 25 de grade ziua. Plajă și baie se poate face pe tot timpul anului, terasele sunt permanent deschise, turiștii forfotesc tot anul pe falezele abrupte sau pe plajele cu nisip negru sau alb.

Câteva argumente pro Gran Canaria

Cel mai interesant este faptul că vara temperaturile nu depășesc 32-33 de grade în cele mai călduroase zile, și umiditatea este permanent redusă datorită ploilor rare. Soarele strălucește 365 de zile pe an, fiind rare zilele în care norii să îl acopere. Spuneam, Gran Canaria este o alternativă superioară comparativ cu Tenerife sau Lanzarote şi iată câteva motive. În primul rând, Gran Canaria este destinația preferată a nordicilor și popoarelor germanice, în timp ce Tenerife este preferata latinilor din Europa. Apoi, are un Litoral aproape circular, dezvoltat turistic în special pe costa estică și sudică. Climatul este mai bun, iar pe partea sudică nu se simte nici vântul saharian care de multe ori poate fi deranjant. Și, foarte important, există o linie aeriană directă de la Budapesta, care operează o dată pe săptămână, marțea, de la Budapesta la Las Palmas.

Pe insulă nu te poţi plictisi

Ai mare, munte, istorie, distracție, aqua park-uri, parcuri tematice, grădini zoologice etc. Și, poate cel mai important, viața pe insulă este ieftină, mai ieftină decât în România. Beneficiind de TVA de doar 5%, în ciuda aparteneței la Regatul Spaniei, țară UE, Canarele păstrează urmele fostului paradis fiscal. Mâncarea, băutura, țigările, combustibilul, parfumurile, hainele sau electrocasnicele sunt mult mai ieftine decât pe continent, așa că imaginile cu nemți trăgând plase ticsite cu cartușe de țigări după ei prin aeroport sunt ceva obișnuit.

Dacă v-am convins, vă vom și ghida puțin prin Gran Canaria. Aeroportul Internațional Las Palmas este situat la 22 de km în sudul Capitalei în direcția celor mai căutate stațiuni: Maspalomas, Playa del Ingles, Puerto Rico, Puerto de Mogan. Dacă vă place agitația, veți alege Maspalomas, un fel de Mamaia mult mai civilizată sau Playa del Ingles. Dacă vă doriți o vacanță relaxantă, veți merge la Puerto Rico sau Puerto de Mogan cu subsidiarele lor Tautirto, Tauro, Amadores, Playa del Cura etc.

Musai de văzut

Insula fiind mică, oriunde veți alege să stați o săptămână sau mai mult, veți fi bine poziționat ca să puteți vizita tot acest mic paradis. Autobuzele conectează perfect toate punctele de interes, sunt punctuale, moderne și ieftine, dar datorită prețurilor mici și ușurinței procesului de închiriere, recomadarea noastră este varianta rent a car.

Nu ratați o vizită în punctul de haltă a lui Cristofor Columb spre descoperirea Amerricii, Las Palmas. Aveți ce vedea preț de o zi întreagă în acest oraș cu trăsături coloniale, cladiri tradiționale maure sau spaniole, care vă vor duce cu gândul la Caraibe.

Indiferent unde locuiți, vizitați toate salba de stațiuni de pe coasta Est – Sud, legate între ele de un drum excepțional care șerpuiește pe malul mării. Opriți în fiecare și vizitați portul și plaja, aflate de obicei una lângă alta. Rezervați-vă ziua de vineri, măcar, pentru Puerto de Mogan, unde de dimineața până la prânz se ține un târg tradițional în care veți găsi ce nici nu vă imaginați. Târguiți-vă la orice achiziție si veți avea prețuri foarte bune. Beți o sangria pe una dintre terasele din port, sau un rom cu miere. Pentru mâncare este recomandabil să căutați un restaurant mai spre centrul orașului, unde veți plăti jumătate decât în port. Oricum, vă veți îndrăgosti de cohetul orășel și până la plecare veți mai reveni.

Dunele din Maspalomas

Cel mai vizitat obiectiv turistic din Gran Canaria sunt Dunele din Maspalomas. Vântul saharian a adus o bucată de Sahara în Canare și a așezat-o pe malul mării. Peisajul este inegalabil și merită efortul să străbateți dunele până la ocean. Dacă bate vântul nu e foarte ușor, dar când vezi oceanul încerci măcar o fărâmă din bucuria celor rataciți în deșert la vederea apei. Tot în apropiere de Maspalomas găsiți la Palitos Park. Merită să plătiți peste 20 de euro de persoană ca să urmăriți senzaționalele reprezentații cu delfini, sa admirați toate animalele de acolo, să vedeți un spectacol foarte amuzant executat de o echipă de papagali sau să asistați la hrănirea păsărilor de pradă sau a crocodililor.

Renunțați o zi la mare și mergeți să vedeți Roque Nublo, stânca simbol a insulei. Pe drum, vă puteți abate la Corcodillo Park, un parc cu animale exotice salvate din mâinile traficanților sau deținute ilegal. Când veți reveni pe continet, veți începe să cautați prețuri bune pentru vacanța viitoare în Gran Canaria.

 

 

Transport și cazare

Sugestia noastră este să cumpărați din timp, direct de pe site-ul Ryanair biletul de avion de la Budapesta. În Gran Canaria închiriați o mașină pe la firma CICAR. Are tarife foarte bune, asigurare full inclusă și nu cere garanție. Se poate închiria și fără card de credit și se poate plati cash. De pe site-ul  firmei faceți rezervarea mașinii dorite și în aeroport căutați biroul CICAR. Pentru cazare veți găsi prețuri foarte bune pe booking.com sau airbnb. Dacă vreți un concediu de relaxare alegeți hotelul pe booking. Dacă sunteți adepții unui concediu self catering, folosiți airbnb pentru prețuri incredibile.

 

E bine de ştiut

Luați bagaj de cală la avion, pentru că altfel vă va părea rău de cumpărăturile care se pot face, dar nu le puteţi transporta. Țigările costă 2 euro pachetul și la cală, fiind în spațiul Schengen, nu sunteți limitați la cantitate. Băuturile sunt foarte ieftine, la fel parfumurile și hainele de firmă. Probați supa din fructe de mare și mixed grill din pește și fructe de mare. Nu ratați să gustați multitudinea de fructe exotice produse pe plantațiile din interiorul insulei. Fiind vorba de teritoriul UE este posibilă deplasarea doar cu CI. Activați roamingul, veți fi taxat precum în România, atenție însă la traficul de date, funcție de abonamentul pe care îl aveți.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!