Fost soldat în Legiunea Străină: „Nu ai drepturi, înghiţi în sec şi îi dai înainte!”

Mergi sau crapă! – este, probabil, cel mai cunoscut motto al Legiunii Străine. Simplu şi explicit, el e o mărturie a durităţii antrenamentelor zilnice ale legionarilor.

Un hunedorean care a petrecut un an în cea mai dură şi mai cunoscută forţă de luptă din lume povesteşte cum arată viaţa „soldaţilor fără nume” înrolaţi sub celebra lozincă „Legiunea – patria noastră”

 

LEGIO PATRIA NOSTRA. Mii de oameni au luptat, de-a lungul istoriei, sub simbolul Legiunii Străine. Pentru toţi, Legiunea a fost casa, masa şi, de multe ori, raţiunea de a trăi. „În Legiune nu contează ce naţie eşti sau ce religie ai şi nu eşti judecat pentru trecutul tău. Contează doar calităţile de soldat şi capacitatea de a-ţi îndeplini misiunile care-ţi sunt încredinţate”, spune hunedoreanul Damian Pop / FOTO: ARHIVA PERSONALĂ DAMIAN POP

LEGIO PATRIA NOSTRA. Mii de oameni au luptat, de-a lungul istoriei, sub simbolul Legiunii Străine. Pentru toţi, Legiunea a fost casa, masa şi, de multe ori, raţiunea de a trăi. „În Legiune nu contează ce naţie eşti sau ce religie ai şi nu eşti judecat pentru trecutul tău. Contează doar calităţile de soldat şi capacitatea de a-ţi îndeplini misiunile care-ţi sunt încredinţate”, spune hunedoreanul Damian Pop / FOTO: ARHIVA PERSONALĂ DAMIAN POP

 

Este cunoscută drept cea mai dură şi mai bine antrenată armată din lume – cu misiuni în cele mai periculoase teatre de operaţii. Este formată din bărbaţi perfect sănătoşi şi cu un psihic de fier.

1Atraşi de mirajul aventurii, ei devin „soldaţi fără nume”. Lucrurile personale le sunt confiscate şi înapoiate doar atunci când vor să renunţe. Instrucţia draconică, dar şi cursurile intensive de limba franceză şi antrenamentul incredibil sunt etapele după care cei mai buni recruţi devin luptători de elită.

 

Aventura

Un hunedorean de 32 de ani a petrecut un an „sub arme”. A plecat în Legiune după o petrecere – convins de un prieten. Când n-a mai rezistat, a dezertat. Acum, nu s-ar mai înrola nici mort!

Am luat decizia la repezeală şi n-am spus-o decât unei surori. Mă tot bătea la cap un prieten. Când ne întâlneam, nu vorbea de altceva. Am fost la un chef cu el. Dimineaţa, ameţit, i-am spus Hai să mergemşi am plecat. Am luat trenul până la Arad şi de acolo, am plecat spre Marsilia cu un autocar. În 30 de minute, am ajuns la Aubagne – principalul centru de recrutare şi testare a celor care vor să intre în Legiune”, povesteşte Damian Pop.

Aici ţi se ia tot ce ai adus cu tine. Şi acte, şi haine şi orice alt lucru personal. Primeşti, în schimb, alte haine, dar şi altă identitate.

Îţi schimbă inclusiv numele părinţilor în acte. Doar iniţiala numelui de familie rămâne aceeaşi. Din Damian Pop, eu am devenit Andrei Părău şi figuram cu domiciliul în Bucureşti. Am primit şi un număr matricol – 200.457”, explică hunedoreanul.

Au urmat testele psihologice. Foarte grele şi foarte dure. Cei mai mulţi le pică. Candidaţii sunt supuşi şi 4unor probe sportive. Ca să le treci, trebuie să ai o pregătire fizică peste medie.

Eu am avut noroc că am făcut armată serioasă. Altfel, nu m-aş fi descurcat”, spune Pop.

La fel de important este şi testul medical. Viitorii legionari trebuie să fie sănătoşi tun şi cu o dantură perfectă. O simplă carie te poate trimite acasă. Urmează proba de foc. Interviul. Eşti întrebat despre tot ce înseamnă viaţă personală. Dacă ai avut probleme cu legea, dacă eşti urmărit, dacă ai amenzi, dacă eşti însurat.

Aparent, nu e complicat să ajungi în Legiune. Mulţi cred că e suficient să-ţi placă riscul şi aventura. Dar realitatea e alta şi o descoperi abia când ajungi acolo. După o lună de teste, vezi lucrurile altfel. Primul telefon acasă l-am dat după o săptămână. N-aveam voie, dar m-am descurcat. M-a ajutat un român. I-am dat 10 euro şi m-a lăsat să sun un minut. Am vorbit cu mama, dar nu i-am spus că m-am înrolat în Legiune, ci că sunt soldat într-o armată din străinătate”, îşi aminteşte hunedoreanul.

 

Primii paşi

3Până primeşti răspunsul la teste, trebuie să „serveşti” Legiunea. Adică, speli, faci curăţenie, mături. Dacă eşti acceptat, primeşti uniformă, începi să înveţi franceza şi – cel mai important – Codul de onoare al legionarului.

Eu l-am învăţat ca papagalul. Nu ştiam o boabă franţuzeşte şi habar n-aveam ce spun, dar trebuia să-l ştiu ca pe Tatăl nostru‘. Franceza trebuie s-o înveţi oricum. Dacă te-aude cineva că vorbeşti altă limbă, nu dormi două nopţi”, povesteşte Damian.

După testare, noii legionari pleacă la centrul de instrucţie de la Castelnaudary. Aici începe formarea şi recruţii fac cunoştinţă cu cele mai dure tehnici de antrenament şi instrucţie.

În Legiune, eşti plătit din prima zi. La început, primeşti o sumă modică – câţiva euro pe zi, care creşte în urmăroarele luni de antrenament. Solda şi primele sunt considerate economii. Dacă n-ai misiuni, poţi câştiga maximum 1.050 de euro pe lună”, explică hunedoreanul.

 

Purgatoriul din „Fermă”

O lună dintre cele patru petrecute în centrul de instrucţie, se petrece la aşa-numita „Fermă”. Este locul unde mulţi regretă ziua în care s-au înrolat şi prea puţini reuşesc să depăşească această perioadă.

Aici faci cea mai dură instrucţie, şi ziua, şi noaptea – marşuri între 12 şi 65 de kilometri prin munţi, cu tot cu echipament, alergări între 8 şi 30 de kilometri, înveţi tactică, trageri şi multe altele. Dormi trei ore pe noapte, mănânci când apuci şi te antrenezi aproape non-stop. Simţi că mori, dar n-ai drepturi, înghiţi în sec şi îi dai înainte! Odată cu Ferma‘, începe şi pregătirea psihologică a legionarilor. Prin epuizare, se urmăreşte întărirea psihică. Foarte mulţi cedează. Din 54, am rămas 23. E periculos şi se întâmplă multe accidente, dacă nu faci ce ţi se spune. Îmi amintesc de un albanez. Era mort de somn şi a aţipit în post, la antrenamente. Când s-a trezit atacat, a descărcat tot încărcătorul fără să respire. Noroc că erau gloanţe oarbe. Altfel, ne-ar fi ucis pe toţi”, povesteşte Damian Pop.

 

Regimentul de elită5

Dacă viaţa de de la Fermă”nu te doboară, primeşti Chipiul Alb – cascheta care face parte din uniforma legionarilor. Deci, te poţi considera unul dintre ei şi te întorci la Castelnaudary, pentru restul instrucţiei.

Fermaa fost cea mai cruntă perioadă din Legiune, dar am răzbit. Mi-am pus în gând să rezist, orice ar fi. Prietenul meu, din Hunedoara, n-a avut acelaşi noroc. Era sfârşit şi deprimat. În fiecare zi, îmi spunea că vrea să renunţe. Dar din Legiune nu poţi pleca după cum te taie capul. Superiorii fac orice să te ţină acolo. Singura soluţie e să dezertezi, dar chiar şi aşa, e greu să scapi de ei. Noroc că la întoarcerea în Castelnaudary am avut parte de un program mai lejer. Dormeam 8 ore, iar duminica eram liberi. Ne-au dat ceva mai multă mâncare şi am avut voie să ieşim în oraş. Pentru prima dată de la înrolare”, spune Pop.

Instrucţia de la Castelnaudary se încheie cu „Marşul Roşu”. Peste 100 de kilometri care trebuie parcurşi în patru zile.

Dacă reuşeşti să termini vreo probă în primii 3, ai dreptul să-ţi alegi regimentul. Eu am avut rezultate bune la trageri şi am ales Regimentul trăgătorilor de elită (sniperi). Dar o instrucţie de 5 zile în Pirinei m-a pus pe gânduri. Am stat două zile non-stop cu luneta la ochi. Mi-am dat seama că nu-i de mine şi am cerut să fiu transferat la genişti”, povesteşte hunedoreanul.

 

Dezertarea

6Semnarea contractului l-a făcut pe Pop legionar cu acte-n regulă. Dar prietenul lui n-avea să se obişnuiască niciodată cu stricteţea celei mai dure armate din lume.

Era hotărât să plece şi n-am putut să-l las singur. Am plănuit să plecăm împreună, într-o dimineaţă, la ora 3. Făcusem gardă şi ştiam absolut tot ce se întâmplă în fiecare secundă. Altfel, n-am fi reuşit să fugim. Am plecat desculţi şi am stat ascunşi în nişte boscheţi, până dimineaţa. Îi vedeam de la distanţă cum ne caută. După 5 kilometri, am ajuns la gară şi am luat un tren până la Carcassonne, aproape de graniţa cu Spania. Aveam 7.000 de euro pe card şi niciun act în afara legitimaţiei de legionar. Deocamdată, era de ajuns. Cu ea aveam reducere 80% pe orice mijloc de transport din Franţa şi ne scutea de orice probleme. Aşa ne-au spus. Chiar dacă făceai o crimă, poliţia nu te putea aresta cât timp erai legionar. De pedepsirea ta se ocupa doar Legiunea”, povesteşte Pop.

După 14 zile petrecute la Carcassonne, hunedorenii au hotărât să se predea.

Ne-am temut şi ne-am întors în cazarmă. Ştiam că o ne caute timp de 21 de zile şi ştiam ce ne aşteaptă la întoarcere. 40 de zile arest – pedeapsa maximă. Dar aveam toate actele la ei. Am sperat că-i convingem să ne lase în civilie. Ştiam de la alţii că, dacă faci pe nebunul, reuşeşti să scapi. Asta am şi făcut. Ne-au trecut prin zeci de interviuri. De 15 ori mi-au cerut să rămân, dar n-am vrut. În final, le-am spus că, dacă-mi dau arma pe mână, îi omor pe toţi. A durat mult, dar am scăpat. Nici nu-mi venea să cred!”, spune Pop.

 

Adio, arme!insigna

Dacă ar fi rezistat până la finele contractului, hunedoreanul ar fi participat la diferite misiuni. Iar la sfârşitul aventurii, ar fi putut începe o nouă viaţă în Franţa. Putea solicita cetăţenie şi era ajutat cu un serviciu civil. Iar dacă rezista 15 ani în „bastioanele morţii”, avea dreptul la o pensie, plătită în Franţa sau oriunde dorea. Dar lui nu i-a trebuit nimic din toate astea. E bucuros că a scăpat întreg.

S-a întors acasă şi s-a apucat de afaceri. Povesteşte că are auzul afectat de la o explozie din timpul antrenamentelor. E prima dată când vorbeşte în detaliu despre Legiune. A adus cu el şi câteva haine de acolo, nişte cărţi cu cântece, o insignă şi jurnalul în care a notat cât a apucat din coşmarul prin care am trecut.

Am fost 8 români în grupa mea şi doar unul a reuşit să reziste. Am păstrat legătura o vreme, dar, într-o bună zi, nu mi-a mai răspuns la mesaje. Nu ştiu ce s-a întâmplat cu el”, spune Damian şi rămâne un timp pe gânduri. I-a trebuit mult ca să-şi spună povestea. Nu de dragul de a rememora coşmarul – după cum îl numeşte. Ci mai degrabă pentru alţi doritori de aventură.

Prea puţini vorbesc despre adevărata viaţă din Legiune. Nu e suficient să-ţi placă riscul şi aventura ca să rezişti acolo. E drept, eşti bine plătit, dar eu spun că nu merită riscul”, încheie fostul soldat al Legiunii Străine.

 

————————————————————————-

pop 

 

În Legiune sunt tot soiul de oameni. Unii spun adevărul, alţii mint. Fiecare are motivele lui pentru care se înrolează. Legiunea îţi ajută şi familia. Un român mi-a spus că a venit acolo ca să-şi poată opera fiica în străinătate”

Damian Pop, fost soldat în Legiunea Străină

 

 

 

 

————————————————————-

Din jurnalul unui legionar

SÂMBĂTĂ, 24 mai: De luni, începe cea mai grea lună din viaţa mea. De acum, nu mai ştiu cât e ora pentru că ne-au luat ceasurile. Cred că e trecut de miezul nopţii, dar nu dormim pentru că trebuie să aranjăm hainele la milimetru. Suntem rupţi de somn. Dimineaţă, alergăm 6 kilometri, după care urmează tracţiuni, flotări, abdomene etc.

DUMINICĂ, 25 mai: Noaptea a fost un coşmar. Mâncăm foarte puţin şi nu ştiu cât voi mai rezista. Nu mai pot de somn. Sper să nu fiu de gardă deseară. (…). E dezastru!

LUNI, 26 mai: Ne-am trezit la ora 4.20. Aşa ne-au spus. M-am ras şi m-am schimbat de două ori. Mi-au aruncat hainele pe jos şi mi-au dat două minute să le pun la loc. (…). Învăţăm cântece. Nu avem voie să stăm pe scaun. Mi-e foame şi mă dor picioarele. Aş vrea să renunţ, dar mi-am promis să rezist şi, chiar dacă mor, mă voi ţine de cuvânt.

MARŢI, 27 mai: E foarte greu, dar încă rezist. Am mâncat foarte puţin, dar mă simt sătul. Poate pentru că, înainte de masă, trebuie să bem o halbă de apă. Ori o bei toată, ori ţi-o torni în cap! Nu ştiu cum să-l conving pe prietenul meu să nu plece. E deprimat şi vrea să se întoarcă acasă. Dacă pleacă el, plec şi eu. (…).

VINERI, 30 mai: Sunt gripat. Mi-e foarte rău, dar nu spun nimic până nu cad din picioare.

SÂMBĂTĂ, 31 mai: Am alergat 12 kilometri. Mă dor genunchii de mor. Mie foame, mi-e somn şi mi-e frig, dar mă bucur că rezist. (…)

LUNI, 2 iunie: Un sergent român mi-a cumpărat ţigări. Noi nu avem voie. Mi-e foame de mor, iar dacă nu scriu, adorm. Mă gândesc la cei de acasă. După „Fermă”, urmează 3 luni foarte grele. Sper să fiu sănătos şi să am puterea să ajung la capăt. (…).

MARŢI, 3 iunie: Am alergat pe dealuri vreo două ore şi am trecut printr-un lac cu apă până peste cap. Cu hainele pe tine şi în bocanci, e greu să înaintezi. Când ne-am întors la „Fermă”, au pus furtunul cu apă rece pe noi. (…).

JOI, 12 iunie: Dacă mă vede cineva că scriu, e de rău. Trebuie să port jurnalul la mine tot timpul. Un coleg a fugit şi îl caută toţi de o jumătate de oră. Mi-e foame, mi-e frig şi mi-e somn tot timpul. Mai am 12-13 zile până la marşul final. (…).

LUNI, 16 iunie: N-am crezut că va fi aşa greu. Am făcut un marş de 20 de kilometri pe dealuri, cu 35 de kilograme în spate. A fost cel mai dur antrenament. Mă dor toate şi sunt mort de foame. Uneori, avem doar 5 minute pentru masă. Abia apuc să beau o cafea. (…).

MIERCURI, 6 august: Nu mai rezist. Le-am spus că vreau să renunţ, dar nu vor să audă. (…) La noapte, dezertez. Numai aşa poţi pleca de aici. (…).

 

———————————————————-

Codul de onoare al legionaruluicarti

Articolul 1: Legionar, eşti un voluntar care serveşte Franţa cu onoare şi fidelitate.

Articolul 2: Fiecare legionar este fratele tău de arme, indiferent de rasă, naţionalitate sau religie. Îi vei arăta aceeaşi solidaritate care leagă membrii unei familii.

Articolul 3: Îţi respecţi tradiţiile şi superiorii. Disciplina şi prietenia sunt puterile tale. Curajul şi loialitatea sunt virtuţile tale.

Articolul 4: Eşti mândru că eşti legionar şi demonstrezi prin ţinuta ta întotdeauna elegantă, comportamentul întotdeauna demn dar modest şi cazarma întotdeauna curată şi ordonată.

Articolul 5: Soldat de elită, te antrenezi cu rigoare, îţi păstrezi armele ca pe bunul tău cel mai de preţ, ai grijă mereu de forma ta fizică.

Articolul 6: Misiunea este sacră, o execuţi până la capăt şi, dacă e necesar, chiar cu preţul vieţii tale.

Articolul 7: În luptă intri fără patimă sau ură. Îţi respecţi inamicii învinşi. Nu îţi abandonezi niciodată morţii, răniţii şi armele.

 

————————————————–

stemaIstoric


Legiunea Straină Franceză a fost înfiinţată în 1831, de Regele Louis Phillipe, cu scopul de a scăpa de insurgenţii din societate şi a-i pune în lupta împotriva duşmanilor Franţei. Recruţii erau revoluţionari din Europa, soldaţi din regimentele străine desfiinţate şi oameni care creau probleme – francezi sau străini. Algeria a fost desemnată „casa” Legiunii. În 1831 au ajuns aici primii legionari. Iniţial, Legiunea era folosită pentru a proteja şi dezvolta Imperiul Colonial Francez în secolul al XIX-lea, dar a luptat în toate războaiele purtate de Franţa, inclusiv cel Prusac şi cele două Războaie Mondiale. Legiunea a supravieţuit guvernării a trei republici, un imperiu, două Razboaie Mondiale, „demolării” Imperiului Colonial Francez şi pierderii locului de naştere a Legiunii, Algeria.

 

Comentarii FB

comentarii
32 thoughts on “Fost soldat în Legiunea Străină: „Nu ai drepturi, înghiţi în sec şi îi dai înainte!”

 1. Adolf Roger

  CUM V-AM AJUTAT MEA EXPLOATAREA ÎNAPOI.

  M-am căsătorit cu soția mea timp de 14 ani și nu am avut nici un argument care să conducă la destrămare, atât de nefericită încât am început să observ ceva în ea că ori de câte ori vorbesc cu ea să joace ca soț și soție recent, strigă ea La mine să mă opresc, până când într-o zi de credință am observat că are o afecțiune cu altcineva, iar adevărul este că-mi iubesc cu adevărat soția, așa că trebuie să mă duc să caut o soluție pentru ao lua înapoi, Okudu care ma ajutat cu o vrajă, așa cum vorbesc acum, soția mea nu poate să rămână lon fără să mă vadă acum.
  Așa că nu am putut să-mi păstrez-o, așa că am avut de spus, vrăjitorul este bun în orice fel de vrajă, dacă aveți vreo problemă, vă sfătuim să-l contactați prin e-mail: greatokuduspelltemple@solution4u.com .

  Mulțumiri
  Dle Adolf

 2. alex

  ….legionar care isi da matricula..sa ma sune daca stie atit de legiune…nu avea carii…era prost si incompetent…15 ans de service 2REP….suna_ma hunedorene….dai interviuri cu ce ai vazut pe net conard???

 3. radu george

  Salut .si eu am incercat sa ma inrolez in L S .am picat la testele medicale .aveam carii :)) .am facut atata drum de pomana .cand am ajuns in orasul Metz nu gaseam centrul de recutare si am intrebat pe cineva .imediat s a oferit sa ma duca unde trebuie .Legiunea e respectata

  1. Alexys

   Salt radu ce fel de cari ai avut si cat de grave…eu reau sa pornesc maine dimineata am si eu 2 cari dar sunt minor si greu de observat…

 4. ivan turbinca

  Acusi o sa inceapa razbelu ciocoflendelor,parca vad ca se adevereste zicala- la placinte inainte ,la rozboi inapoi!

  1. Alexys

   Salt dani ce fel de cari ai avut si cat de grave…eu reau sa pornesc maine dimineata am si eu 2 cari dar sunt minor si greu de observat…

 5. mazuru gelu

  SUNTETI CAM TARI IN GURA PT NISTE SOLDATI,V-ATI DUS PT BANI MAJORITATEA SI ACUM VA DATO ROTUNZO LA UN AMARAT CARE NU I-A PLACUT SAU NU A MAI REZISTAT ,CARE E PROBLEMA VOASTRA ? PARCA SUNTETI NISTE MAHALAGIOAICE DE TOT IL AMENINTATI PE ROMANUL ASTA ,DACA ERA CUMVA UN CIOROI NU CRED CA AVEATI NICI UNUL CURAJ SA GUITATI,V-A CRESCUT CUMVA AL TREILEA COI DE VA DATI ASA TARI? ATI UITAT CINE ATI FOST INAINTE DE A AJUNGE ACOLO UNDE SUNTETI ?……

 6. cosciug vasale

  huai nu va dati mari in spatele calculatoarelor si nu mai amenintati bietul copcil ,veniti la mine la stana ca va dau eu lectii de afganistan cu bota daca va mananca intre coarne ,lasati copcilul in pasi ,si aveti cu bietul sarman daca nu ia placut in lejiuni?…adevarata lejiune e aci in tara unde traiesti cu doi lei jumati!

 7. ANGHEL IONUT

  DA NU VA MAI CERTATI ATAT MA FRATILOR LASATI DRACU CEARTA SI RAZBUNAREA P ALA MAI BNE NEATI AJUTA P NOI ASTEA CARE CHIAR SUNTAM INTERESATI DE ASA CVA ,,EU UNU NU AM PROBLEME CU NIMENI SAU SA FUG ACOLO MASI DUCE PT K IMI DORESC ,,ASA K VA ROG FRUMOS DECAT SA VORBITI FEL SI FEL DE LUCRURI VULGARE MAI BNE ATI AJUTA CU UN SFAT OMENESC PE ASTEA K NOI CARE CHIAR NE INTERESEAZA ,,,RESPECT

 8. cristi

  Eu sant la animale de mic nu am numic bun in viata
  Asta .fac zilnic zeci de km de mancat nu prea stau sa manc ca
  Nu sta animalele .problema mea e ca am o masea stricata si yna am sparto cu cutitul .pot sa incerc sa merg si eu in legiune?antrenamente fac zilnic am 28de ani 83de kg 1’78inaltime.daca reusesc bine daca nu asta e au murit si alti.macar mor incercand decat sa nu incerc

 9. nikita

  Sunteti toti niste kakati si niste fomisti ,nu ma duc in legiune sa -mi petrec tineretea acolo sa ling blidele francezilor ,v-ati dus pt un salariu social si ca sa va dati mari kakati cand veniti in tara ,ls e tot o armata ca si cea romana ,eu lucrez in franta ca instalator si castig de doua ori cat oricare din voi si sunt liber ca pasarea vantului .

  1. pitic

   Crezi tu ca ne-am dus pentru bani instalator de doi bani care esti , noi facem ce altii vad la televizor, aventura de asta ne-am dus ,amaratule . Banii nu sunt tot in viata .

 10. Poe

  Un mare dobitoc, eroul acestui “articol” cu o matricula ridicola. Sper sa fie vreun localnic sa-i posteze un “coup de boule”, pregatirea spre nefiinta psihologica !

 11. Andrei Dan

  A rezistat 2 zile in regimentul ”tragatorilor de élita”,a dezertat, acum are un business, deci nici tigaia magică Dry Cooker nu-l mai poate opri. Eu personal cred ca ai fluturi in stomac, roade niște naftalina și lasă legiunea pentru oamenii demni de onoare și respect. Rușine redactorului, rusine ție!

 12. florian

  nu l judecati asa a gandit el.nu e de condamnat a aicercat si nu a putut face fata .asta e asa a simtit el sa povesteasca si asa i sa parut lui. florian popa.pensionar legiune

  1. cpls

   HELLO,aş vrea să iau legătura cu dv(aaleroumanie@gmail.com) ,pe un subiect legat de LS.Vă mulțumesc.

 13. Valentin Florin

  Bah lepra de om lasa sa fii tu patriot sa il lingi pe basescu la inelul maro … sa vezi cum iti mor copiii in spitale dacă nu dai la șpagă sa faci tu armata in România și sa pleci în Afghanistan doar dacă dai șpagă … felicitări esti oficial un patriot român continua sa crezi in promisiunile viitorilor candidati si ”sa trăiești bine, ,

 14. gazoiu

  buna.nu stiu daca ai ales cea mai buna cale de vorbi tinând cont de putinul timp pe care le ai petrcut in legiune.am 18 ani in legiune si a fost alegerea mea si daca ar fi sa o mai fac as mai face o inca o data.eu cred ca at trebui sa ti fie putin rusine de ceea ce ai scris si mai apoi de cel care ti a publicat articolul.ar fi trebuit sa va interesati mult mai mult inainte sa spui si sa scri despre asa ceva.mai degraba rusine si mai apoi cel care a scris articolul sa vede profesionalismul din el.rusine si tie.sper sa nu ne vedem prin Deva sau Hunedoara.

 15. butcaru

  Salut Damiane , sunt Bejan (piticu) romanul cu care ai facut instructia ala din cei 8 de care ziceai tu ca a ramas :)cu toata amicitia pe care ti-o port pentru ca deh..am facut instructia in aceiasi perioada adevarul e ca si tu si prietenul tau (ala mai mare)erati slabi..si fizic si psihic..sincer daca asi fi in locul tau nu asi avea gura asa de mare avand in vedere ca tu ai stat 4 luni la instructie si apoi te-ai cerut civil si ai mai stat vre-o 2 saptamani pe la Aubagne..are dreptate Falca nu stiu de ce te pupa toata lumea in fund avand in vedere ca tu nu stii ce este legiunea..si regimentul de sniperi :)) m-am pisat pe mine de ras..nu stiu la care regiment te ai referit..in fine ..sper ca esti bine sanatos si ca nu ai ramas cu traume 😉

 16. Agent xxx

  Damian Pop your MT 200.457
  All information that you writen here are NOT clasified,even are thrue or not are strictly forbidden and prohibided.Contact right now your nearest SIE or SRI.

 17. pic

  dl. pop – mc de “heads up” mantrebam cu ce se mananca legiunea asta.. realizez ca povestea e incompleta.. va consider nedezertor.. era doar antrenament.. o spalare de creier “nevertheless”

  in ceea ce priveste ceilalti comentatori.. e bine de stiut cati tradatori are romania.. lingatori de dosuri franceze.. felicitari dlor.. pla lu sacozi se sprijina pe grumazu boului roman.. onorabil, hiho.. mercenarii nau onoare puiutilor

  ps: btw ati dat spaga 10euro la un roman sa vb la tel – asta e exprimarea corecta, bine ati revenit in romania.. spaga e onorabila aici

 18. ian emi

  buna ziua
  tot ce spune tipul nu este adevarat- ziarul ar trebui sa se informeze inainte de a publica un “interviu” unui dezertor care in plus este mincinos
  in leginea straina am avut onorea de a fi angajat din 1983-2000 plus de 17 ani- sint la pensie cu gradul de adjutant-
  sint multi romani care fac cinste acestui corp de elita –

 19. romeo

  Daca ajungeai,prin absurd,la Calvi nu apucai primul apel,sobolan de ghena ce esti!!!!!!!!Rusine tie si celor ca tine!!!!!

 20. romeo

  Bai gunoiule cum ai tupeul sa spui ca esti “fost”,ai facut doua,trei poze pe acolo si gata esti “fost”???Mizerie de om ce esti,microbi ca tine fac romanii si Romania de rusine pe la “Fabrica”,dezertor mincinos ce esti,sa-ti fie rusine!!! In lumea noastra tu,jegule,nu existi!!!!!!

 21. Claudiu

  Daca tot v-ati inrolat trebuia sa mergeti pana la capat.
  Ati “crapat”, dar totusi povestiti asta cu mandrie.
  O fi si asta un fel de onoare.

 22. Marius

  Im mare asa este. Mergi sau Crapa. Asta e adevarul. Crud dar cit se poate de real. Faptul ca ai dezertat nu este o onoare, dimpotriva. Nu te-a impins nimeni cu forta sa intri in Legiune. Nimeni nu a murit de atita antrenament. E dur dar tu ai ales asta cind ai intrat in Legiune.
  Legio Patria Nostra. Si eu am trecut pe acolo. Am strins din dinti, am rabdat dar am mers mai departe, si nu am crapat. Legiunea nu este pentru “saraci cu duhul” ci pentru adevarati barbati caliti si obisnuiti cu duritatile vietii. Nu consider ca este o onoare ca ai dezertat, puteai sa iti termini contractul.
  Am servit in 3 REI Kourou – Guyana am terminat contractul si am plecat cu fruntea sus. Onoare de Legionar. Acum studiez la Universitate, vreau sa devin Jurist-Avocat. Legiunea mi-a dat prilejul sa ma descopar mai bine si sa imi cunosc mai bine limitele. Uhaaaa…..

 23. colompar

  ba dezertorii lu’ peste, si asta va spune cineva care are la activ destui ani petrecuti acolo. Daaca tot nu ai rezistat mai bine taceai si nu mai spuneai numai aberatii.Regimentul ala de sniperi de elita nici macar nu exista.reporterii aia care ti-au luat interviul mai bine s-ar interesa mai bine.nu ai reusit nici macar instructia si vorbesti. Esti cineva fara onoare asa ca mai bine va tineti gura decat sa spuneti numai tampenii!

 24. TIFRA IONUT TUDOR

  Nu e adevrat aproape nimic ,doar sportul ,intrun an nu ai timp sa iti cunosti nici armele ,nu stiu ce a putut respectivul sa fac intrun an sincer.Eu am 3 ani aici si adevarat este cand zicea ca mergi pana la capat s-au crapi ,este o buna experienta de viata ,jurnal nu prea cred ,nu ai timp sa mananci dar sa mai si scrii ,povesti .Uneori spunem si fara sa gandim ,facem fara sa ne gandim la consecinte ,asa a facut dansul .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ziarul Hunedoreanului