REMEMBER. Cum l-au întâmpinat hunedorenii pe şeful Uniunii Sovietice

În iunie 1962, Nikita Hruşciov a ajuns în Hunedoara, un oraş care la acea vreme se afla printre cele mai bine cotate zone industriale din România. Vizita celui mai important om din URSS în orăşelul metalurgic a fost un eveniment tratat pe larg nu doar de ziarele din România ci şi de presa occidentală. Din Hunedoara, unde şeful Uniunii Sovietice fusese întâmpinat de 30.000 de oameni veniţi pe stadion, Hruşciov transmitea lumii că URSS îi va surclasa în industrie pe rivalii din Statele Unite ale Americii. „Oamenii mă întreabă cum merg lucrurile în URSS. Răspunsul meu este că ne descurcăm, asta nu înseamnă că nu avem dificultăţi”, transmitea Hruşciov hunedorenilor veniţi pe stadion, potrivit reporterilor Asociated Press, ale căror articole au fost preluate de presa din SUA.

Ziarele americane relatau la acea vreme că Nikita Hruşciov a vizitat şi castelul din Hunedoara. „Hruşciov a ajuns în ţinutul lui Dracula şi al vampirilor. La marginea Hunedoarei sunt locuri unde potrivit legendelor, localnicii erau terorizaţi de vampiri. Zona a devenit bine-cunoscută prin nuvela lui Bran Stoker despre contele Dracula, un nobil rău care după moartea sa, pentru a rămâne pe jumătate viu se hrănea cu sângele femeilor”, scriau ziarele americane. De la roşul sângelui băut de Dracula, jurnaliştii treceau la roşul în care fusese împodobit oraşul. „ Acum întreaga populaţie de 55.000 de locuitori ai Hunedoarei a ieşit în stradă, înfruntând cu steguleţe roşii căldura tropicală, pentru a-i aduce onoruri liderului sovietic şi oficialităţilor guvernului comunist. Încă înainte cu mult de sosirea lui Hruşciov cu trenul special, mulţimi mari de oameni au fost aduse la gară pentru a repeta sloganurile de întâmpinare. Hruşciov călătorise întreaga noapte spre Hunedoara, de la rafinăriile de petrol din Oneşti, iar după vizita sa în oraşul cu cel mai mare combinat de fier şi oţel din România, care producea peste două milioane de tone pe an, liderul sovietic urma să viziteze Lupeniul, unde se află cele mai importante mine de cărbune din România”, relatau reporterii AP. trimitere sus 3 (2)

Nikita Sergheevici Hrușciov (n. 17 aprilie, 1894, d. 11 septembrie 1971) a fost conducătorul Uniunii Sovietice după moartea lui Stalin. A fost Prim Secretar al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice din 1953 până în 1964 și premier din 1958 până în 1964.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

șaisprezece − cincisprezece =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Poliţia Locală Deva – bilanţul activităţii pe anul 2019         Cenaclul „Amurg sentimental”. Interviu cu Gabriela Alef         Bătaie de joc pe seama unui copilaș de patru luni. Tatăl l-a părăsit, iar mama s-a spălat pe mâini de el         Au trecut 52 de ani de când Deva, Hunedoara și Petroșani au devenit municipii         Eleva de 16 ani din Deva a fost găsită… departe         BUGETARE PARTICIPATIVĂ 2020. Primele 3 idei de îmbunătățire a calității vieții în Deva         DUPĂ INTERVENŢIA PREFECTULUI. Ceferiştii, amendaţi cu 60.000 de lei pentru mizeria de la Ilia         Tragedie pe DN 66, în comuna Pui         Povestea emoționantă a lui Darius, elevul premiant îngrijit de bunici         Primăria Deva premiază performanţa la învăţătură şi în sport         GICĂ POPESCU: “Tremurau chiloții pe noi când aveam deplasare la Hunedoara”         Zona Monumentului Lupeni ’29, reabilitată și modernizată         Singurul centru public din județ pentru copii cu autism funcționează la Orăștie         Dramă într-o familie din Deva. Fiica de 16 ani, dispărută fără urmă. Cine a văzut-o?         Suspiciunea de coronavirus la o femeie din Deva a fost infirmată         Copil de patru luni abandonat de propriul tată, la Poliție         Accident spectaculos produs de șoferul unui BMW. Un sat întreg a fost lăsat în beznă         Exponatul lunii februarie 2020: un aparat de fotografiat cu burduf         Dezastru în pădurile din Valea Jiului         Explicaţiile psihologului: Cum învingem singurătatea de Ziua Îndrăgostiților?