REMEMBER. Cum l-au întâmpinat hunedorenii pe şeful Uniunii Sovietice

În iunie 1962, Nikita Hruşciov a ajuns în Hunedoara, un oraş care la acea vreme se afla printre cele mai bine cotate zone industriale din România. Vizita celui mai important om din URSS în orăşelul metalurgic a fost un eveniment tratat pe larg nu doar de ziarele din România ci şi de presa occidentală. Din Hunedoara, unde şeful Uniunii Sovietice fusese întâmpinat de 30.000 de oameni veniţi pe stadion, Hruşciov transmitea lumii că URSS îi va surclasa în industrie pe rivalii din Statele Unite ale Americii. „Oamenii mă întreabă cum merg lucrurile în URSS. Răspunsul meu este că ne descurcăm, asta nu înseamnă că nu avem dificultăţi”, transmitea Hruşciov hunedorenilor veniţi pe stadion, potrivit reporterilor Asociated Press, ale căror articole au fost preluate de presa din SUA.

Ziarele americane relatau la acea vreme că Nikita Hruşciov a vizitat şi castelul din Hunedoara. „Hruşciov a ajuns în ţinutul lui Dracula şi al vampirilor. La marginea Hunedoarei sunt locuri unde potrivit legendelor, localnicii erau terorizaţi de vampiri. Zona a devenit bine-cunoscută prin nuvela lui Bran Stoker despre contele Dracula, un nobil rău care după moartea sa, pentru a rămâne pe jumătate viu se hrănea cu sângele femeilor”, scriau ziarele americane. De la roşul sângelui băut de Dracula, jurnaliştii treceau la roşul în care fusese împodobit oraşul. „ Acum întreaga populaţie de 55.000 de locuitori ai Hunedoarei a ieşit în stradă, înfruntând cu steguleţe roşii căldura tropicală, pentru a-i aduce onoruri liderului sovietic şi oficialităţilor guvernului comunist. Încă înainte cu mult de sosirea lui Hruşciov cu trenul special, mulţimi mari de oameni au fost aduse la gară pentru a repeta sloganurile de întâmpinare. Hruşciov călătorise întreaga noapte spre Hunedoara, de la rafinăriile de petrol din Oneşti, iar după vizita sa în oraşul cu cel mai mare combinat de fier şi oţel din România, care producea peste două milioane de tone pe an, liderul sovietic urma să viziteze Lupeniul, unde se află cele mai importante mine de cărbune din România”, relatau reporterii AP. trimitere sus 3 (2)

Nikita Sergheevici Hrușciov (n. 17 aprilie, 1894, d. 11 septembrie 1971) a fost conducătorul Uniunii Sovietice după moartea lui Stalin. A fost Prim Secretar al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice din 1953 până în 1964 și premier din 1958 până în 1964.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Carmen Hărău: ”Se ieftinește combustibilul și se renunță la supra-impozitarea muncii part-time!”         Razie la transportatorii de lemne         Cetatea Devei a primit peste 173.000 de turiști în 2019. Iarna rămâne „sezonul mort” pentru fortul medieval         CAD MINCIUNILE TALIBANILOR DE MEDIU Procurorii nevoiţi să admită: La Râul Alb, violenţele au izbucnit după tentativa de omor         Pădurar anchetat penal pentru transport ilegal de lemne         Primăria Hunedoara a mărit pragul de acordare a facilităților la transportul în comun         Un nou teren de sport, la Colegiul Național “Iancu de Hunedoara”         Și-a luat soarta în mâini. Un localnic a reparat singur un drum judeţean, cu roaba şi lopata         ADMINISTRAŢIE. Primarul Devei, tot mai implicat în problemele Termocentralei Mintia         EXPERTIZA IPTANA: Toate „defectele” Lotului 3 al Autostrăzii Lugoj – Deva         De Ziua Naţională la mormântul lui Avram Iancu         PE EȘICHIER. “Cupa 1 Decembrie” la şah de la Deva         Patinoarul de la Deva se deschide marţi, 3 decembrie 2019         Accident pe DN 66: trei mașini s-au ciocnit, doi oameni sunt răniți         Accident mortal pe DN 66, în apropiere de Hațeg. Un polițist local din Deva a murit         Procesul retrocedării controversate a Retezatului împins în 2020         Accident soldat cu doi răniți în Defileul Jiului         LA UN PAS DE TRAGEDIE. Copil de 5 ani, rănit într-un accident produs de un pensionar`         Bărbat electrocutat pe calea ferată, la Orăștie         Rareș Demian, președintele Văii Dacilor, a murit. Tânărul ar fi fost găsit spânzurat cu un tricolor