REMEMBER. Cum l-au întâmpinat hunedorenii pe şeful Uniunii Sovietice

În iunie 1962, Nikita Hruşciov a ajuns în Hunedoara, un oraş care la acea vreme se afla printre cele mai bine cotate zone industriale din România. Vizita celui mai important om din URSS în orăşelul metalurgic a fost un eveniment tratat pe larg nu doar de ziarele din România ci şi de presa occidentală. Din Hunedoara, unde şeful Uniunii Sovietice fusese întâmpinat de 30.000 de oameni veniţi pe stadion, Hruşciov transmitea lumii că URSS îi va surclasa în industrie pe rivalii din Statele Unite ale Americii. „Oamenii mă întreabă cum merg lucrurile în URSS. Răspunsul meu este că ne descurcăm, asta nu înseamnă că nu avem dificultăţi”, transmitea Hruşciov hunedorenilor veniţi pe stadion, potrivit reporterilor Asociated Press, ale căror articole au fost preluate de presa din SUA.

Ziarele americane relatau la acea vreme că Nikita Hruşciov a vizitat şi castelul din Hunedoara. „Hruşciov a ajuns în ţinutul lui Dracula şi al vampirilor. La marginea Hunedoarei sunt locuri unde potrivit legendelor, localnicii erau terorizaţi de vampiri. Zona a devenit bine-cunoscută prin nuvela lui Bran Stoker despre contele Dracula, un nobil rău care după moartea sa, pentru a rămâne pe jumătate viu se hrănea cu sângele femeilor”, scriau ziarele americane. De la roşul sângelui băut de Dracula, jurnaliştii treceau la roşul în care fusese împodobit oraşul. „ Acum întreaga populaţie de 55.000 de locuitori ai Hunedoarei a ieşit în stradă, înfruntând cu steguleţe roşii căldura tropicală, pentru a-i aduce onoruri liderului sovietic şi oficialităţilor guvernului comunist. Încă înainte cu mult de sosirea lui Hruşciov cu trenul special, mulţimi mari de oameni au fost aduse la gară pentru a repeta sloganurile de întâmpinare. Hruşciov călătorise întreaga noapte spre Hunedoara, de la rafinăriile de petrol din Oneşti, iar după vizita sa în oraşul cu cel mai mare combinat de fier şi oţel din România, care producea peste două milioane de tone pe an, liderul sovietic urma să viziteze Lupeniul, unde se află cele mai importante mine de cărbune din România”, relatau reporterii AP. trimitere sus 3 (2)

Nikita Sergheevici Hrușciov (n. 17 aprilie, 1894, d. 11 septembrie 1971) a fost conducătorul Uniunii Sovietice după moartea lui Stalin. A fost Prim Secretar al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice din 1953 până în 1964 și premier din 1958 până în 1964.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

18 + 18 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Iată 4 dintre cele mai populare mituri și credințe false despre pariurile sportive         Accident grav pe Calea Zarandului         Polițiștii au alergat aproape un kilometru un tânăr acuzat că a furat 1.000 de lei         Lotul 3 al Autostrăzii Lugoj – Deva a rămas „muzeu”         A început montarea căii de rulare în Tunelul Turdaș de pe șantierul magistralei feroviare de mare viteză         Caravana Filmului Românesc la Hunedoara         La Deva se va da startul Turului Ciclist al Hunedoarei         Gând la început de an școlar         Motociclist oprit cu focuri de armă         DREPTATE PENTRU MILU. Sora victimei de la Sarmizegetusa Regia: “Fratele meu avea o şansă la viaţă, dar nimeni nu i-a dat-o”         INEDIT. Astăzi la Deva se poate circula cu “Autobuzul cu Jazz”         Ultima zi de lucru din ultimatumul dat pe Lotul 3 din Autostrada Lugoj – Deva. Când pot fi deschişi cei 21 de kilometri         Bărbat înjunghiat în inimă de frica soției         Blocaj prelungit pe șantierul șoselei Hunedoara – Călan         Licitație pentru modernizarea șoselelor turistice din județul Hunedoara         Povestea „tunelurilor pentru urși” de pe cel mai scump sector de autostradă: lotul de 300 de milioane de euro         Tragedie pe DN 7: un bărbat a murit, iar alți trei au fost răniți într-un accident rutier         Sardinia, între foarte scump și foarte ieftin         Tânără atacată în timp ce își plimba copilul în cărucior         Grădina Castelului Corvinilor, locul de poveste ocolit de turiști