Ferma de mistreţi de la poalele Parângului

La poalele Parângului, în apropiere de Petroşani, un tânăr om de afaceri a investit într-un domeniul oarecum de nişă şi a pus pe picioare o fermă de porci mistreţi. Are acum aproximativ 35 de exemplare care, oricât de cinic ar suna, se pregătesc să devină materie primă pentru restaurantele cu specific vânătoresc din Valea Jiului, dar şi din judeţele limitrofe.

lupsoiu1La 37 de ani, Cristian Lupşoiu, a avut curajul, sau nebunia – cum obişnuieşte să spună – să pună pe picioare o fermă de porci mistreţi, printre primele din judeţul Hunedoara. A început anul trecut, cu opt scroafe şi un vier şi, încet – încet, s-a extins. Oricum, nici măcar nu se gândeşte ca în următorii doi ani să vândă ceva din „producţia” de porci mistreţi, ci spune doar că vrea să se dezvolte. Aşa încât, când va ieşi pe piaţă, să poată fi pregătit să asigure cererea în mod continuu. „Am început anul trecut şi, încet – încet, am mărit ferma. Primii porci mistreţi i-am  adus de lângă Oradea, trei scroafe şi un vier. Oricum, în primii trei ani, însă nu mă gândesc să vând, îi ţin doar pentru reproducţie”, povesteşte Cristian Lupşoiu. A investit, în total, aproximativ 6.000 de euro pentru achiziţionarea animalelor, iar alte cheltuieli au fost generate de amenajarea fermei, care se întinde pe o suprafaţă de aproximativ 3.000 de metri pătraţi. E greu, e costisitor? Bărbatul nu poate să răspundă şi nici nu stă să cuantifice.

Dramul de nebunie şi pasiunea pentru porci

poza 5„Greutatea nu se poate măsura în cifre. Este greu, e adevărat, dar până la urmă ce este uşor?! Cred că trebuie să îţi placă ceea ce faci, să fi un pic nebun când te apuci de acest lucru. Recunosc, eu am o slăbiciune pentru porci. Când m-am apucat de crescut porci mistreţi, am avut o cumpănă şi am zis să iau în calcul şi această variantă. Dar, între timp, a început să-mi placă cu adevărat”, spune Lupşoiu. Bărbatul susţine că, fără pasiune, nu poţi duce la bun sfârşit acest timp de activitate, mai ales că trebuie să iei în calcul absolut toate aspectele. Nu este vorba doar de hrănirea animalelor sau de curăţenia în ţarcurile lor, ci şi de rearanjarea pământului – de exemplu – pe care, ca orice mistreţ, îl întorc şi îl scurmă şi de 50 de ori pe zi. Iar mai apoi este necesară şi asigurarea hranei adecvate. Cristian Lupşoiu a plantat lucernă, pe care o foloseşte atât ca hrană, cât şi ca aşternut pentru animalele de la fermă. Iar în completare vine uruiala, sfecla furajeră, cartofi, dar totul în stare crudă, să fie cât mai apropiată de hrana pe care mistreţii şi-o procură în cadrul natural. Şi în plus le aduce jir din pădure, care în acest an, ca niciodată, a fost din abundenţă, după cum spune crescătorul de msitreţi.

Clienţii – restaurantele cu specific vânătoresc

Porcii mistreţi care acum învaţă traiul în captivitate la poalele Parângului vor ajunge, în cele din urmă, materie primă pentru restaurantele cu specific vânătoresc. „Mă gândesc să îi vând pentru carne, în special, la restaurantele cu specific vânătoresc, care se dezvoltă şi în Valea Jiului. Este vorba despre asigurarea unui vânat continuu, nu doar în urma partidelor de vânătoare, un vânat proaspăt, nu congelat. Asta este baza de la care plec. În România, în general, şi în Valea Jiului în special – pentru că aici este piaţa la care mă raportez – a început lumea să consume vânat în mod constant. Oricum, aşa cum spuneam, primii 3 ani nu vreau să vând deloc, vreau doar să investesc, să mă extind”, mai spune investitorul. Iar planuri sunt destule. Despre profit nu poate vorbi acum, şi nici nu ar putea. Ferma este doar la început, deşi de la 8 scroafe şi un vier s-a ajuns acum la aproximativ 35 de proci mistreţi, dintre care o parte sunt puii abia fătaţi. Abia când va ieşi pe piaţă va trage linie şi va putea face calcule, dar oricum, dincolo de acest lucru, rămâne pasiunea investiţiei în care, dincolo de muncă asiduă, a  pus o bucată mare din suflet.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

șase − șase =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
140 de ani de la înființarea Societății de Istorie și Arheologie a comitatului Hunedoara         Accident rutier pe Autostrada A1 Deva – Sebeș         Parcare nouă, construită la Spitalul municipal Hunedoara         Bugetare participativă: START VOT pentru ideile devenilor         Ambulatoriul de specialitate al Spitalului Deva a fost deschis integral         Opticline Dr. Angelescu – Inițiativă dedicată medicilor din Spitalul Deva         Ce măsuri s-au luat în Hunedoara, înainte de întoarcerea elevilor la școală         Un muzeu al trenulețelor se deschide în Hunedoara         Lemne expediate ilegal de o firmă din Orăștie         Povestea unui inel deosebit, descoperit la Micia         Coronavirus, situația la zi prezentată de Prefectura Hunedoara         RECOMANDĂRI ALE POLIȚIȘTILOR, PENTRU O MINIVACANȚĂ ÎN SIGURANȚĂ         Accident pe Bulevardul Dacia. Un șofer „și-a spart” bolidul într-o intersecție         Moment festiv la I.S.U. Hunedoara         6 pacienți confirmați „COVID-19” internați la SJU Deva         Ceremonie la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Hunedoara         Mircia Muntean și-a găsit de lucru         CFR repune în circulație trenurile al căror trafic a fost suspendat         Aparatul RMN de la SJU Deva funcționează         Detalii noi în cazul scandalului care a cutremurat cartierul Micro 5 – Hunedoara