Este nevoie de investiţii şi promovare. Masivul Parângul, cel mai bun „ambasador” turistic

Munţii Parâng ascund comori naturale ce ar putea aduce un adevărat aflux de turişti, dacă ar exista fonduri pentru investiţii şi o promovare pe măsură. Nu doar staţiunea montană Parâng, deja cunoscută iubitorilor de schi, poate contribui la dezvoltarea turismului, ci întregul areal montan, care se deschide acum doar cunoscătorilor.

muntiRaportat la cifrele oficiale, judeţul Huendoara, în ansambul său, ar putea fi raiul turismului din România. Sunt 4 staţiuni turistice atestate de Autoritatea Naţională pentru Turism, două de interes naţional – Petroşani – Parâng şi Geoagiu – Băi, iar alte două de interes local, adică Straja şi Vaţa de Jos. În plus, ANT vorbeşte despre 6 trasee turistice atestate, aflate în administrarea Consiliului Judeţean Hunedoara şi toate sunt în Munţii Parâng. Astfel, vorbim despre „Stâna Roşiile – Lacul verde – Muntele Sliviei – Stâna Roşiile”, „Lacul Câlcescu – Piatra Tăiată – Vf. Mohorul – Cabana Rânca”, „Petroşani – Valea Maleia – Dl Mosic – Dl Slătinioara – Cabana Rusu”, „Cabana Obârşia Lotrului – Lacul Câlcescu – Vârful Parângul Mare – Caba Rusu”, „Cabana Obârşia Lotrului – muntele Cărbunele – Vf. Mohorul – Lacul Câlcescu” şi „Cabana Rânca – Muntele Verde – Valea iezerul – Cabana Obârşia Lotrului”. Acestea sunt cele şase trasee montane care pot reprezenta tot atâtea motive pentru atragerea turiştilor în zonă, cu atât mai mult cu cât toţi oficialii vorbesc despre turism ca despre singura alternativă viabilă la minerit. „Încă din 2004, de la preluarea Consiliului Judeţean, am spus că şansa judeţului Hunedoara pentru a supravieţui şi pentru a se dezvolta este turismul. Spuneam atunci că Valea Jiului este zona cea mai propice pentru a se dezvolta turismul, în special pe timp de iarnă. (…) Se dovedeşte că ce am spus atunci este o realitate, pentru care continui să mă bat să fie pusă în aplicare”, spunea recent preşedintele CJ Hunedoara, Mircea Ioan Moloţ.

Turismul de vară, aproape inexistent

Şi dacă iarna  Parângul mai atrage încă turiştii – chiar dacă sezonul trecut lucrurile au fost negre pentru cei care au dezvoltat activităţi turistice în zonă, după ce proiectul investiţional a stagnat – vara sunt puţini cei care aleg această destinaţie turistică. Paradoxal, în judeţul Huendoara funcţionează aproape 50 de agenţii de turism licenţiate de ANT. Dintre cele 48 de agenţii, 8 funcţionează doar în Petroşani, iar alte 3 în Vulcan, Petrila şi Lupeni. Din păcate, însă, activitatea lor este orientată preponderant spre alte staţiuni din ţară sau din lume sau, altfel spus, mai mult duc turiştii decât îi aduc. “Sunt puţini cei care vor să petreacă vacanţele aici, la noi. Clienţii noştri sunt, în general, oameni din zonă, din Valea Jiului, care în concediu îşi doresc să plece în alte părţi. Dar, la târgurile de turism ne întâlnim cu alţi colegi de-ai noştri, din alte judeţe, facem schimb de informaţii, dar ofertele sunt destul de puţine”, a precizat reprezentantul unei agenţii de turism din Valea Jiului. Şi pentru că este nevoie de dezvoltarea acestuis egment, oficialii se gândesc la cel mai serios mod posibil la turismul de vară. “În primii doi ani după ce a început investiţia din staţiunea Parâng a crescut numărul de paturi cu aproape 50%, s-au construit pensiuni noi. Într adevăr, însă, turismul de iarnă deţine ponderea. Ne gândim să dezvoltăm turismul de vară prin diverse acţiuni care ţin de noi, respectiv motocros, parapantism sau cros montan”, a declarat primarul municipiului Petroşani, Tiberiu Iacob – Ridzi.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

unsprezece − 9 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Veste bună pentru turiștii din Retezat         Americanii și canadienii au explorat Ținutul Pădurenilor         40 de locuințe ANL pentru tineri vor fi construite în Călan         Doi șoferi din Deva au fost prinși drogați la volan         Copil lovit de mașină pe bulevard         Șofer de autotren la un pas de tragedie         CJH A COMIS-O ŞI ACUM STĂ DE CHIBIŢ. Gunoierul Brai – Cata, repudiat în Deva, Hunedoara, Simeria şi Orăştie         Târgul de fete de pe Muntele Găina – 2019 (VIDEO)         Spitalul Județean de Urgență din Deva are în stoc ser antiviperin în caz de urgență         Scene groaznice pe DN 7: un motociclist a izbit frontal un autotren (VIDEO)         Primarul Devei a cerut rezilierea contractului cu firma de salubrizare         Scene cumplite într-o spălătorie: un copil a fost rănit, doi angajați au scăpat ca prin minune înainte de a fi striviți de o mașină. Totul a fost înregistrat video         Copil adus la Urgențe după ce a fost mușcat de un șarpe         „Și tu decizi pentru Brad!” USR Brad îl obligă pe Cazacu să-i respecte pe brădeni         Alunecări de teren pe șoseaua Lacului Cinciș         Scandal în fața adăpostului de câini fără stăpân din Călan         Carmen Hărău: „Alarmă în primării: nu mai sunt bani!”         “Și tu decizi pentru Brad!” USR Brad îl obligă pe Cazacu să-i respecte pe brădeni         Povestea zidului uriaș de pe Autostrada Lugoj – Deva         Cele 11 brățări dacice de aur masiv rămase dispărute