Dumbrăvile ascunse din ținutul dacilor au înflorit și oferă priveliști idilice

Zeci de hectare din pădurile aflate în ținutul cetăților dacice din Munții Orăștiei (Parcul Natural Grădiștea Muncelului Cioclovina) s-au acoperit, după topirea zăpezii cu covoare de ghiocei sălbatici (luște).

Dumbrăvile cu flori oferă priveliști impresionante oaspeților lor. Unele locuri au rămas mai puțin cunoscute turiștilor, în timp ce în alte zone, ca Platoul Vârtoapelor, prezența curioșilor în număr tot mai mare de la an la an, a dăunat naturii. „Știind că pădurile din Munții Șureanu, aflate deasupra peșterilor de la Cioclovina, sunt pline cu ghiocei sălbatici, am mers acolo în aceste zile. Mare mi-a fost bucuria când am găsit o astfel de poiană plină cu flori, care străluceau deasupra covorului întins de frunze, printre petecele de zăpadă”, relatează Lucian Ignat, autorul fotografiilor.

Luștele sau ghioceii sălbatici (Leucojum vernum) sunt plante cu bulbi și 3–5 frunze liniare, obtuze din familia Amaryllidaceae. Florile sunt mari, albe și plăcut mirositoare, solitare, mai rar câte două, într-o spată. Fructul este o capsulă. Se găsesc în păduri, tufărișuri și fânețe umede. Luștele seamănă, și uneori sunt confundate, cu ghioceii. Floarea luștelor însă e mai mare decât a ghioceilor, iar tulpina celor dintâi poate măsura de la 15 la 25 centimetri.

În ultimii ani, frumuseţea florilor din poienile întinse pe mai multe hectare la poalele cetăţilor dacice și în zona Peșterii Cioclovina a atras tot mai mulţi turişti, însă unii dintre ei s-au dovedit necruțători cu ele: au intrat cu mașinile 4×4 pe potecile de munte strivind ghioceii sălbatici, au lăsat gunoaie în urma lor și au devastat dumbrăvile culegând florile. „Dragi prieteni virtuali şi reali. Vă rog din suflet să distribuiţi acest apel al ghioceilor. Trebuie să deschidem ochii celor care îi culeg şi îi aruncă la ofilire. Ghioceii au nevoie de noi şi noi avem nevoie de ei”, a fost apelul lansat în trecut de Vladimir Brilinsky, fostul administrator al Sarmizegetusei Regia, cu referire la distrugerile pe care le lasă unii dintre turiştii care ajung în dumbravă.

foto: Lucian Ignat

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

5 × unu =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Scrisoare deschisă Sindicatului Medicorul Honorem al medicilor de la Spitalul Județean din Deva         Coronavirus. Situaţia actualizată pentru judeţul Hunedoara – 06 aprilie 2020         Tâlhărie în Călan         Coronavirus, situația la zi în 6 aprilie. Câte cazuri sunt în Hunedoara         A murit istoricul hunedorean Ioachim Lazăr         16 incendii de vegetație în județul Hunedoara         Al 15-lea deces al unui pacient în județul Hunedoara, infectat cu coronavirus         PARLAMENTUL UE. Noi măsuri financiare pentru combaterea pandemiei         Coronavirus. Situaţia actualizată pentru judeţul Hunedoara – 05 aprilie 2020         Cadrele medicale din Hunedoara respiră ușurat. Rezultate negative la testele coronavirus         124 de persoane infectate cu coronavirus în Hunedoara         Accident grav pe un câmp din zona Orăștiei         Spargere la un magazin din Lupeni. Hoții au fost prinși în flagrant         Doamnă/domnule doctor, vă respect decizia! La război nu mergi fără pușcă         Amenzi pentru cei care nu poartă măști în Simeria         Încă trei decese ale unor bolnavi infectați și cu coronavirus, în județul Hunedoara         Câte cadre medicale au fost diagnosticate cu coronavirus         O femeie cu afecțiuni grave, al 11-lea hunedorean pe lista decedaților diagnosticați cu coronavirus         Coronavirus. Vești bune la Spitalul municipal Hunedoara, după testarea cadrelor medicale         Coronavirus: Situația la zi în județul Hunedoara