Dumbrăvile ascunse din ținutul dacilor au înflorit și oferă priveliști idilice

Zeci de hectare din pădurile aflate în ținutul cetăților dacice din Munții Orăștiei (Parcul Natural Grădiștea Muncelului Cioclovina) s-au acoperit, după topirea zăpezii cu covoare de ghiocei sălbatici (luște).

Dumbrăvile cu flori oferă priveliști impresionante oaspeților lor. Unele locuri au rămas mai puțin cunoscute turiștilor, în timp ce în alte zone, ca Platoul Vârtoapelor, prezența curioșilor în număr tot mai mare de la an la an, a dăunat naturii. „Știind că pădurile din Munții Șureanu, aflate deasupra peșterilor de la Cioclovina, sunt pline cu ghiocei sălbatici, am mers acolo în aceste zile. Mare mi-a fost bucuria când am găsit o astfel de poiană plină cu flori, care străluceau deasupra covorului întins de frunze, printre petecele de zăpadă”, relatează Lucian Ignat, autorul fotografiilor.

Luștele sau ghioceii sălbatici (Leucojum vernum) sunt plante cu bulbi și 3–5 frunze liniare, obtuze din familia Amaryllidaceae. Florile sunt mari, albe și plăcut mirositoare, solitare, mai rar câte două, într-o spată. Fructul este o capsulă. Se găsesc în păduri, tufărișuri și fânețe umede. Luștele seamănă, și uneori sunt confundate, cu ghioceii. Floarea luștelor însă e mai mare decât a ghioceilor, iar tulpina celor dintâi poate măsura de la 15 la 25 centimetri.

În ultimii ani, frumuseţea florilor din poienile întinse pe mai multe hectare la poalele cetăţilor dacice și în zona Peșterii Cioclovina a atras tot mai mulţi turişti, însă unii dintre ei s-au dovedit necruțători cu ele: au intrat cu mașinile 4×4 pe potecile de munte strivind ghioceii sălbatici, au lăsat gunoaie în urma lor și au devastat dumbrăvile culegând florile. „Dragi prieteni virtuali şi reali. Vă rog din suflet să distribuiţi acest apel al ghioceilor. Trebuie să deschidem ochii celor care îi culeg şi îi aruncă la ofilire. Ghioceii au nevoie de noi şi noi avem nevoie de ei”, a fost apelul lansat în trecut de Vladimir Brilinsky, fostul administrator al Sarmizegetusei Regia, cu referire la distrugerile pe care le lasă unii dintre turiştii care ajung în dumbravă.

foto: Lucian Ignat

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

unu × 5 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Prins la furat, deși trebuia să rămână în izolare         Tânără anchetată după ce a fugit de la locul accidentului         Accident rutier. Biciclist rănit grav         Tineri trimiși în carantină pentru că nu au respectat măsura izolării         Hoți prinși la Mina Paroșeni         Hunedorean prins cu țigări de contrabandă         556 de hunedoreni vindecați de Covid 19         RECOMANDĂRI ALE POLIȚIȘTILOR, PENTRU O MINIVACANȚĂ ÎN SIGURANȚĂ         CJ Hunedoara distribuie echipamente de protecție spitalelor suport Covid-19         Drumul Județean 687 Hunedoara – Călan. Cum s-a lucrat în ultimul an la șoseaua modernizată pe fonduri UE         O piesă deosebită din colecțiile Muzeului de Etnografie și Artă Populară Orăștie         Au început lucrările de anvelopare la Blocul 79, strada Bejan, din Deva         Drumul Cerbăl – Socet intră în șantier         Situația cazurilor COVID-19 la unitățile din subordinea CJ Hunedoara         DN 7 A a intrat în reparații         Povestea viaductelor „gemene” de pe vechea cale ferată Deva – Brad         Accident mortal în Petroșani, pe trecerea de pietoni         Doi hunedoreni trimiși în carantină după ce nu au respectat măsurile de autoizolare         Polițistul Florin Bolosin, trecut în rezervă. Ce spune despre munca în Poliție         A fost reluată susținerea probei practice a examenului pentru obţinerea permisului de conducere