11.3 C
Deva
vineri, martie 29, 2024

Deveanca Alexandra Marcu pleacă, vineri, spre cel mai înalt vulcan din Asia

Cel mai tânăr alpinist din Europa care a escaladat Pico de Orizaba atacă Damavand-ul! Muntele este al patrulea din vestita listă „Volcanic Seven Summits” pe care hunedoreanca Alexandra Marcu se încumetă să-l escaladeze 

 POVESTEA ALEXANDREI – SUBIECT DE FILM. Expediţiile Alexandrei Marcu pe cele mai înalte vârfuri ale lumii vor fi povestite într-o carte pe care o scrie chiar ea, dar şi într-un film documentar realizat de o timişoreancă / FOTO: ARHIVA PERSONALĂ ALEXANDRA MARCU

POVESTEA ALEXANDREI – SUBIECT DE FILM. Expediţiile Alexandrei Marcu pe cele mai înalte vârfuri ale lumii vor fi povestite într-o carte pe care o scrie chiar ea, dar şi într-un film documentar realizat de o timişoreancă / FOTO: ARHIVA PERSONALĂ ALEXANDRA MARCU

 

Alpinista în vârstă de 15 ani, Alexandra Marcu, porneşte într-o nouă aventură – spre Damavand (5.671 de metri) – cel mai înalt vulcan al Asiei şi cel mai înalt munte din Orientul Mijlociu, situat în provincia Mazandaran, în apropierea coastei de sud a Mării Caspice, la 80 de kilometri de capitala Teheran, în munţii Elbroz.

Hunedoreanca pleacă vineri spre capitala Iranului, iar dacă totul va decurge conform planului, va escalada râvnitul vârf pe 1 iulie – exact de ziua tatălui său, Dan, care o va însoţi în expediţie.

 

Aventură „vulcanică” fără ghiddoi

„Plecăm cu gândul să ajungem în vârf şi să ne întoarcem teferi din expediţie. Vom pune în vârful vulcanului steagul României şi al Iranului. Asta pentru că Ambasada iraniană de la Bucureşti ne-a ajutat foarte mult să obţinem vizele pentru expediţie. Pe mine chiar m-a scutit de plata vizei, aşa încât toate formalităţile ne-au costat 100 de euro în loc de 350”, spune alpinista.

Costurile expediţiei se ridică la 1.700 de euro, în condiţiile în care temerarii vor escalada muntele fără ghid.

„Plecăm în Asia de capul nostru. Nu avem la dispoziţie prea mulţi bani, aşa că nu ne permitem un ghid. Până la baza muntelui vom fi ajutaţi de o româncă stabilită la Teheran. Am cunoscut-o pe Internet, în timp ce căutam informaţii despre Damavand. Din tabăra de bază, trebuie să ne descurcăm singuri. Nu va fi uşor, chiar dacă muntele are dificultate medie. Nu vom folosi colţari şi piolet pentru că nu e acoperit de gheţari, dar temperatura din vârf poate coborî până la -20 de grade. Unii alpinişti au prins chiar furtuni de zăpadă”, explică Alexandra.

 

alexandraMăşti cu oţet şi „ţinută” iraniană

Hunedorenii vor escalada vulcanul pe ruta clasică – pe versantul sudic. Prima tabără este Goosfandsara (3.000 de metri), situată la 20 de kilometri de localitatea Reineh, unde se ajunge în 3-4 ore din Teheran.

„A doua zi, vom ajunge la cea de-a treia şi ultima tabără, Bargah Sevom, situată la 4.200 de metri altitudine, unde vom face o tură de aclimatizare de cel puţin o oră. Ziua de vârf va începe dimineaţa, la ora 5, iar dacă vremea ţine cu noi, vom atinge vârful în circa cinci ore”, mai spune Alexandra.

În zona vârfului sunt cratere secundare cu emanaţii de sulf spectaculoase. Mirosul de sulf  îi va sili pe deveni să poate măşti cu oţet.

„Măştile sunt deja pregătite. În plus, eu mă voi îmbrăca după regulile Iranului. Trebuie să am părul, mâinile şi picioarele acoperite. O să port inclusiv şosete, în ciuda temperaturilor de peste 40 de grade de la Teheran”, detaliază alpinista.

 

Următoarea expediţie: Papua Noua Guineetrimitere

Ca să-şi vadă visul cu ochii, Alexandra şi Dan Marcu se antrenează zilnic cel puţin două ore. Ultimele două zile şi le-au petrecut în Retezat, urcând la pas kilometri întregi şi cărând în spinare rucsaci de 20 de kilograme.

Damavand este un trofeu râvnit de foarte mulţi alpinişti pentru că face parte din celebrul circuit „The Volcanic Seven Summits” (cei mai înalţi vulcani ai lumii). Dacă va ajunge pe vârful vulcanului, hunedoreanca trece deja de jumătatea listei, după ce a escaladat Kilimanjaro (Africa), Pico de Orizaba (America de Nord) şi Elbrus (Europa). În noiembrie, are alt plan. Pleacă în Papua Noua Guinee, să escaladeze muntele Giluwe (4.367 de metri), cel mai înalt vulcan din Australia şi Oceania. Următorul pe lista alpinistei este cel mai înalt vulcan de pe planetă, Ojos Del Salado (6.891 de metri, America de Sud), din inima deşertului Atacama.

La 15 ani, Alexandra Marcu este cel mai tânăr alpinist din Europa care a urcat pe Pico de Orizaba (Mexic), dar şi cel mai tânăr român care a escaladat vârful Kazbek (Georgia). Pe lângă asta, hunedoreanca e olimpică naţională la franceză, vorbeşte fluent engleza şi franceza, iar acum învaţă spaniola şi a absolvit cu media 9,60 clasa a IX-a la Colegiul Naţional „Decebal” din Deva.

[box] Vulcan cu puteri magice damavand

Damavand-ul (foto) are o semnificaţie aparte în mitologia persană. Legendele spun că muntele are puteri magice, după ce trei capete de dragon au fost legate de el pentru ca vulcanul să rămână acolo până la sfârşitul lumii. Pentru escaladarea lui există cel puţin 16 rute cunoscute, unele dintre acestea fiind foarte periculoase chiar şi pentru alpiniştii experimentaţi. Cel mai popular traseu este ruta sudică, iar cel mai lung – ruta nord-estică, unde este nevoie de două zile pentru a atinge vârful. [/box]

mont_blancDupă planurile noastre, ar trebui să atingem vârful vulcanului pe 1 iulie – de ziua tatălui meu. Îmi doresc să se întâmple asta. În 2010, tot de ziua lui, atingeam cel mai înalt vârf din Europa de Vest, Mont Blanc”

Alexandra Marcu (15 ani), alpinistă

 

 

 

 

 

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/