Astronomie: Petele solare, ameninţare din Cosmos

Specialiştii avertizează asupra unor evenimente cosmice deosebite care au loc în cursul acestui an. De această dată, protagonist este astrul cel mai mare din sistemul nostru solar: soarele. Cu ce ne uimeşte de această dată minunatul astru aflăm de la specialişti în domeniu.

soare

Soarele, astrul central al sistemului nostru solar trece printr-o perioadă de activitate intensă în cursul acestui an. Suprafaţa lui este plină de pete care pot cauza daune serioase activităţii de pe pământ.

de Elena IANCĂU

Opiniile unui profesor hunedorean

Unul dintre oamenii care studiază de ani de zile tot ceea ce se întâmplă în Cosmos este Mircea Nistor. Omul este profesor de fizică la Colegiul Naţional de Informatică “Traian Lalescu” din Hunedoara şi este pasionat şi de astronomie. “Evenimentul major, care va dura tot anul 2013, este acela că soarele se află la maxim de ciclu de activitate ceea ce înseamnă că trebuie să fim mai precauţi, vara aceasta, cu expunerea la soare. O dată la 11 ani, soarele trece printr-un astfel de maxim care înseamnă foarte multe erupţii pe suprafaţa soarelui, foarte multe emisii de radiaţii, care măresc riscul unor îmbolnăviri la nivelul pieli”, explică profesorul de fizică Mircea Nistor.

S-a întâmplat şi se mai poate întâmpla”

Dintr-un eveniment cauzat de petele solare am scăpat ca prin urechile acului chiar zilele trecute. “O pată solară imensă, care ar fi putut să răbufnească pe direcţia noastră, a trecut zilele trecute pe lângă Pământ, dar am avut noroc de această dată şi nu s-a întâmplat nimic. Nu se ştie însă cât va ţine acest noroc. De aceea soarele este privit cu foarte mare atenţie de către specialişti. Pata care s-a format zilele trecute are dimensiunea mai multor planete Pământ puse una lângă alta. Dacă o astfel de furtună magnetică aruncă masă solară exact când este pe direcţia noastră atunci nu ne este bine deloc”, adaugă Mircea Nistor. În astfel de situaţii sunt perturbate telecomunicaţiile, pot să iasă din funcţiunesateliţişi pot fi afectate şi reţelele electrice. Astfel de situaţii au mai fost întâlnite în decursul timpului. “Ultimul mare eveniment de acest gen a avut loc în 1989, când o furtună magnetică deosebit de intensă, provenită de la soare a indus curenţii în reţelele electrice şi milioane de canadieni şi americani au rămas câteva zile în beznă şi fără căldură. Evenimentul se petrecea în miezul iernii. S-a întâmplat şi se mai poate întâmpla”, conchide profesorul. Specialiştiiaşteaptă un vârf de activitate solară la sfârşitul anului 2013. Până atunci, evitaţi expunerea la soare. Steaua care face posibilă întreaga viaţă de pe pământ nu mai oferă siguranţă celor care vor să se relaxeze bronzându-se.

 

 

 

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Autostrada Lugoj – Deva. Au început lucrările de reparații la Podul peste Mureș         Accident pe Calea Zarandului din Deva         Unde se vând brazi pe domeniul public în Deva         Biserica „Sfântul Ierarh Spiridon” din municipiul Hunedoara și-a sărbătorit hramul         O nouă prelevare de organe a avut loc la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Deva         Dotări noi la secția de Obstetrică – Ginecologie în spitalul din Hunedoara         Adrian David a fost numit administrator public al Devei         Renoir, poet al culorii         PRIMĂRIA DEVA. Banii pentru bursele elevilor au intrat în conturile școlilor         Cel mai bun an pentru Castelul Corvinilor         Tânăr condamnat după ce a jefuit un elev în Hunedoara         IULIU WINKLER: “Exodul creierelor, un fenomen care va afecta structural întreaga UE”         Carmen Hărău: “Pensiile speciale legiferate de PSD sunt o palmă dată celor care au muncit din greu!”         Tragedie pe DN 7, în apropiere de Deva: doi oameni au murit         Tineri prinși la furat         Razii în piețele Hunedoarei         Petarde confiscate de polițiști         RAR Hunedoara construiește un sediu nou în Parcul Industrial         ÎNVESTIREA NOULUI PREFECT. Vasilică Potecă: “Cei care respectă legea n-au de ce să se teamă”         Cât au cheltuit primăriile din județ pentru cadourile oferite copiilor de sărbători